Recesija

Europski BDP past će između 2 i 10 posto, ovisno o trajanju blokade poslovanja

Sva najveća svjetska gospodarstva, osim kineskog, ove će godine zbog pandemije koronavirusa uroniti u recesiju, pri čemu bi bruto domaći proizvod (BDP) eurozone mogao pasti između 2 i 10 posto, ovisno o trajanju 'koronakrize'.

Još nedavno analitičari su očekivali stabilan rast globalnog gospodarstva, no situacija se pogoršala neviđeno brzo.

Više od 350.000 zaraženih, MMF upozorava na recesiju koja bi mogla biti gora od prethodne

Više od 360.000 zaraženih koronavirusom u ponedjeljak je registrirano u svijetu, pokazuju podaci agencije AFP od 20,00 sati, a Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorava da bi zbog te bolesti recesija u svijetu mogla biti gora od one za financijske krize

Najmanje 361.510 slučajeva zaraze, među kojima više od 16.000 smrtnih slučajeva, zabilježeno je u 174 zemlje i teritorija, najviše u Kini, kolijevci epidemije i u Italiji.

Od Covida-19 umrlo je u Europi više od 10.000 ljudi, također po podacima AFP-a do 20,00 sati.

Prijeti li nova recesija i hoće li je BiH moći izbjeći?

Međunarodni monetarni fond smanjio je procjenu rasta bh. ekonomije za ovu godinu, sa 3,1 na 2,8 posto. Najnovije prognoze pokazuju da domaća ekonomija usporava, dok bh. političari uvjeravaju da su makroekonomski pokazatelji bolji nego ikada. No, ni na globalnoj razni nije mnogo bolje, javlja N1.  Prijeti li nova recesija, i hoće li je Bosna i Hercegovina moći izbjeći? Suprotno očekivanjima domaćih političara, građani Bosne i Hercegovine ni ove godine neće osjetiti poboljšanje životnog standarda.

Analitičari Raiffeisena snizili prognoze rasta BiH, ali ne očekuju recesiju

"U prvoj polovici 2019. godine zabilježen je nastavak usporavanja dinamike ekonomskog rasta u BiH koji je počeo još u posljednja dva kvartala prethodne godine. Negativni trendovi u oblastima industrijske proizvodnje i izvoza roba zabilježeni su prvi put od recesijske 2012. godine. U prvih osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja koja čini 20% BDP-a pala je za 4,7% u odnosu na isti period prošle godine (yoy).

Bosna i Hercegovina bi 2021. mogla ući u recesiju, evo što bi to značilo

Bosna i Hercegovina bi, prema procjenama ekonomista, 2021. godine mogla ući u recesiju što bi se izravno moglo odraziti i na rast kamatnih stopa. Sada su te stope na povijesnom minimumu, piše portal televizije N1 BiH. Budući da u našoj zemlji prevladavaju krediti s promjenjivom kamatom, izloženost kućanstava riziku promjene kamatnih stopa nije zanemariva. Na to je u svom izvještaju prošle godine upozorila i Centralna banka BiH.

BiH treba strategiju protiv recesije

Svi koji su se na bilo koji način bavili biznisom, neovisno je li to bila trgovina ili proizvodna djelatnost, pamte još kolovoz 2007. kad se svijet “zatresao” zbog financijske recesije. Dulje vrijeme je tinjalo, piše Večernji list BiH.  Kriza je počela 2005. usporavanjem rasta američkog gospodarstva, a da će se situacija pogoršati, poznato je bilo nakon krize tržišta nekretnina u SAD-u početkom ljeta 2007. godine. Zatim, crnog četvrtka, 9. kolovoza 2007.

Pretplati se na RSS - Recesija