Slovenija

Vlada Republike Slovenije se predomislila, testovi na koronavirus iz bh. laboratorija ne važe

Vlada Republike Slovenije promijenila je odluku kada su u pitanju bh. laboratorije u kojima se rade testovi na koronavirus. 

Od sutra bh. građani neće moći preći granicu bez obavezne10-dnevnog karantene s negativnim testom ukoliko on nije rađen u nekoj od država Europske unije ili Šengena.
 

Državljani BiH od sutra mogu u Sloveniju s negativnim testom, uz jedan uvjet

Državljani Bosne i Hercegovine od sutra (ponedjeljaak, 28. rujna) moći putovati u Sloveniju bez obveze 10-dnevne karantene ako imaju negativan PCR test na koronavirus, a koji je urađen u nekoj od država EU. Dogovoreno je to na jučerašnjoj sjednici Vlade Republike Slovenije, a u sklopu liberalizacije putovanja za državljane zemalja s tzv. narančaste i crvene liste. Bosna i Hercegovina je na crvenoj listi. 

Slovenija otvara granicu: Zeleno svjetlo za još 14 zemalja, ali ne i BiH

Lista zemalja čiji građani mogu preći granicu Slovenije proširena je za još 14 zemalja, među kojima nisu ni BiH ni Srbija.

Ranije je prelazak slovenske granice bio omogućen građanima Austrije, Hrvatske i Mađarske, a sada je dozvoljen i državljanima Bugarske, Cipra, Češke, Estonije, Finske, Njemačke, Grčke, Islanda, Letonije, Litvanije, Lihtenštajna, Norveške, Slovačke i Švicarske, prenosi Slovenska novinska agencija (STA).
 

Otkriveno zašto su Slovenci otvorili više od 200 tvrtki na lažnim adresama u Republici Srpskoj

Slovenci su u Banjoj Luci otkrili svoj porezni raj. U protekle dvije godine otvorili su stotine tvrtki daleko od očiju slovenskih poreznika, ali i od javnosti Republike Srpske, piše portal Capital.ba.

Njihove kompanije nemaju broj telefona, internet stranice, niti ureda. Na adresama na kojima su prijavljene uglavnom ne postoje nikakva obilježja pomoću kojih bi se moglo utvrditi da se tu nalaze.

Prema istraživanju portala, u posljednje dvije godine u najvećem gradu RS otvoreno više od 200 kompanija u vlasništvu Slovenaca.

Slovenija proglasila kraj epidemije koronavirusa

Vlada Republike Slovenije proglasila je u četvrtak navečer kraj epidemije koronavirusa nakon što broj novozaraženih svaka 24 sata u posljednjih 14 dana nije bio veći od sedam. Slovenija je prva europska država koja je proglasila kraj epidemije.

Građani drugih zemalja Europske unije koji dolaze u Sloveniju neće biti primorani provesti najmanje tjedan dana u karanteni. Ipak, građani drugih država koji pokažu simptome zaraze koronavirusom neće biti pušteni u zemlju, prenosi Reuters.

Slovenija zatvorila 17 granica za hrvatske kamione

Hrvatskim prijevoznicima zabranjen je prelazak na više od 17 manjih graničnih prijelaza sa Slovenijom, a zbog te odluke slovenačkog Ministarstva infrastrukture prinuđeni su da idu preko međunarodnih graničnih prijelaza. Od zabrane, koja je počela u subotu, 1. lipnja, izuzete su županije koje graniče sa Slovenijom, kao i Ličko-senjska županija.

Slovenija je u Europskoj uniji 15 godina. O njihovom uspjehu najbolje govore ove brojke

Prije nešto više od 15 godina, 1. svibnja 2004., Slovenija je ušla u Europsku uniju. Događaj je bio dočekan s euforijom: Slovenci su na referendumu za pridruženje podržali Europu s 90 posto glasova, a nakon samo tri godine u Uniji uveli su euro i ušli u Schengenski prostor. Danas je potpora Europi ipak nešto niža, no brojke same za sebe najbolje govore o tome koliko su Slovenci profitirali od ulaska u EU

Pretplati se na RSS - Slovenija