Stanovi

Stvara se nekretninski balon, ovako je bilo prije krize

Cijene stanova u Hrvatskoj uzletjele su na pretkrizne razine pa smo nedavno zabilježili najveći skok cijena u EU od čak 10,4 posto. Da je stanje uzavrelo i da se stvara nekretninski balon, sada ističe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji je s konferencije “Izazovi promjene”, u organizaciji mirovinskih fondova i burze u četvrtak, istaknuo da stanje podsjeća na ono uoči financijske krize.

Bogati hrvatski političari: Vrdoljak si kupio penthouse koji je platio 2,4 milijuna kn

Nemamo previše dodira s gospodinom jer je on na zadnjem katu. Kažu nam stanari kojima je šef HNS-a i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak novi susjed.

Vrdoljak je kupio peterosobni penthouse na 8. katu nove zgrade na zagrebačkoj Zavrtnici. Stan se sastoji od čak tri spavaće sobe, dvije kupaonice, kuhinje, radne sobe, dnevnog boravka s blagovaonicom, garderobe, terase i lođe. Sve to na prostranih 168,5 četvornih metara.

Lokacije u hrvatskoj metropoli na kojima je poželjno stanovati

Koji su zagrebački kvartovi najatraktivniji za kupnju stana? Tijekom studenog na oglasniku Crozilla tražena naselja bila su Trešnjevka, Centar, Donji grad, Maksimir, Jarun i Špansko

Za četvorni metar stana u Zagrebu tijekom studenog prošle godine tražilo se 1905 eura, što je 0,7 posto više nego u prethodnom mjesecu, a u jednakom su postotku porasle i cijene kuća.

Cijene stanova opet 'divljaju': Rastu već 45 mjeseci zaredom

Interes za nekretninama sve više raste pa je u rujnu oglasnik Njuškalo zabilježio 10 posto više posjeta kategoriji Nekretnine nego u istome mjesecu prošle godine.

U odnosu na rujan 2017., ove godine su u rujnu stanove i kuće pretraživali 20 posto više. Kako raste broj posjeta kategoriji Nekretnine na Njuškalu, tako rastu i cijene koje prodavatelji traže za stan ili kuću.

Evo koliko se novih stanova prodalo u BiH za prvih šest mjeseci i kolika je dobit izvođača po metru kvadratnom

Prosječna cijena prodanih novih stanova u BiH u drugom kvartalu ove godine iznosila je 1.606 KM po metru kvadratnom i u usporedbi sa istim periodom prošle godine manja je za dva posto. 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u drugom kvartalu ove godine prodana su ukupno 633 stana ukupne korisne površine 35.078 metara kvadratnih. 

Površina prodanih novih stanova u drugom kvartalu ove u odnosu na isti period prošle godine veća je za 25,9 posto. 
 

Za najam stana srednje veličine u Zagrebu izdvojit ćete 730 eura

Prosječne tražene najamnine zagrebačkih stanova u travnju su u odnosu na ožujak porasle za jedan posto, a u odnosu na isti mjesec 2017. godine veće su za 14 posto, pokazuju podaci oglasnika Crozilla.com.

Za zagrebačke stanove površine od 60 do 80 kvadratnih metara u prosjeku se, prema tim podacima, u travnju tražilo gotovo 730 eura mjesečne najamnine, što je 2,5 posto više nego mjesec ranije te gotovo 13 posto više nego u travnju 2017. godine.

 

U BiH se gradi manje stanova, ponestaje kupaca za novogradnju

Nakon stalnog rasta još od 2014. godine pojavljuju se prvi znaci mogućeg usporavanja u stanogradnji u BiH. U prvom tromjesečju ove godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj izdanih odobrenja za građenje stanova bilježi pad od 13,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, doznaje Indikator.ba.

Kvadrat stana u Zagrebu 2000 eura: 'Cijene stanova su na vrhuncu'

Prema najnovijem istraživanju portala Njuškalo, provedenom na uzorku od čak 156.000 nekretnina, cijene stanova i kuća u proteklih godinu dana porasle su više od osam i pol posto. Prosječne tražene cijene stanova rasle su gotovo deset posto, a kuća šest i pol posto. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u travnju je probila razinu od 2000 eura po kvadratu, no rastu cijena stambenih nekretnina ipak se bliži kraj, kaže nam stručnjak

Pretplati se na RSS - Stanovi