Struja

U prvom kvartalu 2019. BiH uvezla električne energije za 95 milijuna KM

Bosna i Hercegovina je za prva tri mjeseca 2019. godine više nego udvostručila uvoz električne energije u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Agencije za sttaitstiku BiH, izvještava Indikator.ba. 

U periodu siječanj - ožujak uvoz električne energije bio je 95,3 milijuna KM i za 125,9 posto je veći nego godinu ranije kada je iznosio 42,2 milijuna KM. 

 

BiH ne mora žuriti s uvođenjem trošarina na električnu energiju

BiH ne mora žuriti s uvođenjem trošarina na električnu energiju, rečeno je u Izaslanstvu EU u Sarajevu.
Naime, kako je rečeno za Nezavisne novine, Direktiva Savjeta EU 2003/96 o oporezivanju energenata tretira oporezivanje energenata i električne energije, primjenjuje se na države članice EU i određuje minimalnu trošarinsku stopu koja se mora primjenjivati na energente za gorivo i prijevoz te električnu energiju.

BiH prošle godine izvezla struje u rekordnoj vrijednosti od 574 milijuna KM

Bosna i Hercegovina je u 2018. godini izvezla električne energije u vrijednosti 574 milijuna KM, kao rezultat dobrih hidroloških prilika i visokih burzovnih cijena, izvještava Indikator.ba. 

Izvoz električne energije bio je za 24 posto veći nego 2017. godine, čime je BiH premašila rekordni izvoz električne energije iz 2013. godine kada je izvoz iznosio 471,9 milijuna KM. 

BiH primljena u vodeću međunarodnu organizaciju u elektrodistribuciji

Bosna i Hercegovina je primljena za pridruženog člana Međunarodne konferencije distributera električne energije (CIRED).  ''Svojstvo pridruženog člana ima 18 država svijeta. Ovo je prvi i najvažniji korak za primanje BiH za stalnog člana u ovoj organizaciji, gdje je trenutno 20 država svijeta'',  kazao je za Fenu tajnik BH CIRED-a Ivan Ramljak.  Domaći stručnjaci iz ove oblasti svoje reference potvrdit će početkom juna iduće godine u Madridu na 25.

Frizerskim salonima i ugostiteljima od 1. travnja jeftinije cijene električne energije

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) dala je u utorak u Mostaru suglasnost na prijedlog cijena usluga javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP Elektroprivreda BiH d. o. o. Sarajevo, prema kojoj cijena električne energije za kategoriju kućanstva ostaje ista, dok će doći do poskupljenja od 3,6 posto za kupce I. tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kilovata. 

U skladu s odredbama EU uvesti ćemo trošarine na električnu energiju?

Bosna i Hercegovina bi do kraja godine u skladu s odredbama EU trebala uvesti trošarine na električnu energiju, potvrđeno je 'Nezavisnim novinama' iz više izvora. Kako je rečeno, u pripremi je novi zakon o trošarinama, čiji bi prijedlog trebao biti usvojen do kraja lipnja ove godine, nakon čega će se krenuti u izradu pravilnika, kroz koji će najkasnije do kraja godine biti definirana visina trošarine na električnu energiju za domaćinstva i za poslovne subjekte, pišu Nezavisne novine.

Grijalicu ne uključujte u produžni kabel, evo zašto

Zimi su zbog lošeg rukovanja s pojedinim aparatima mogući požari. Zimi je pojačano korištenje grijalica. No, morate imati na umu kako se one trebaju ispravno koristiti.

Tiphero navodi kako je glavni uzrok požara uključena grijalica u produžni kabel.

Proučavajte voltaže. Naime, svaki produžni kabel nije isti i ne podržava voltaže istovremeno uključenih aparata što može izazvati problem koji može biti upaljač za požar koji vam može uništiti stan ili kuću, posebno ukoliko vam grijalica ostane bez nadzora.

 

Neusvajanjem zakona o struji i plinu, BiH gubi milijune eura

Neusvajanjem zakona u oblasti električne energije i plina BiH gubi nekoliko desetina milijuna eura grant sredstava i povoljnih kredita i riskira nove oštre sankcije Energetske zajednice, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nakon sastanka s članovima Državne regulatorne komisije za električnu energiju, javlja Anadolija.  Na sastanku u Sarajevu je razmatrana aktualna situacija u energetskom sektoru s fokusom na dodatne sankcije najavljene od Energetske zajednice, na predstojećem ministarskom sastanku 14.

Pretplati se na RSS - Struja