Turizam

Kako je pandemija promijenila strukturu turista u BiH

Ograničenje kretanja i mjere zaključavanja koje se provode zbog pandemije korona virusa promijenile su strukturu gostiju u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

Dok su u prepandemijsko vrijeme većinu činili strani turisti, sada je situacija obrnuta, u registriranim posjetama i noćenjima dominiraju domaći turisti.

Hrvatska: Privatni iznajmljivači bez rezervacija za Uskrs, hoteli i kampovi se uzdaju u domaće goste

U Hrvatskoj uskrsni praznici obično označuju početak intenzivnijeg dolaska gostiju. No zbog pandemije, ni ove godine, druge zaredom, neće biti tako. Malo više rezervacija imaju uglavnom hoteli, a većinu turističkih djelatnika čeka još jedna neizvjesna sezona

Hrvatska iskoristila sve svoje prednosti i blizinu i uslijed pandemije postala broj 1 na Mediteranu

Usred smo turističke sezone. Hrvatska može biti zadovoljna rezultatima. Najbolje je prošao sjeverni dio Jadrana, a najlošije jug. No i ondje su počeli pristizati gosti. Unatoč pandemiji, Hrvatska je postala najuspješnija turistička zemlja na Mediteranu

Projekt "Ćiro-put svjetske baštine" - uskoro bogatija turistička ponuda Hercegovine

Europska unija odobrila je 34 razvojna projekta kroz poziv EU4Business za BiH te je dodijeljeno ukupno 4,7 milijuna eura bespovratnih sredstava.

U sektoru kulturnog turizma odobren je projekat "Ćiro – put svjetske baštine" partnera Redaha, Grada Mostara, Čapljine, Ravnog i Stoca.

U BiH, do proglašenja pandemije koronavirusa, boravilo 177 tisuća turista

U razdoblju siječanj – ožujak 2020., točnije do sredine ožujka i proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa, turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 176.919 posjeta, što je manje za 25,4 posto i 423.970 noćenja, što je manje za 20,3 posto u odnosu na prva tri mjeseca 2019. godine. Broj noćenja domaćih turista bio je manji za 16,5 posto, dok je broj noćenja stranih turista bio manji za 22,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Najviše radnih mjesta izgubljeno u oblasti turizma, propala predsezona u Mostaru ali i u BiH

Sektor turizma doživio je najteži udarac u pandemiji koronavirusa, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini, i najviše radnih mjesta izgubljeno je u toj oblasti.

Kako bi se turistička djelatnost pokrenula s mrtve točke spominje se mogućnost uvođenja cestovnih koridora, covid-putovnica, zračnih mostova, ali, zapravo, još nitko ne zna kako će izgledati turistička sezona u 2020. godini i hoće li je uopće biti. 

'Nijemci bi mogli u Hrvatsku jer se pozicionira kao 'korona free' destinacija'

Tiražne njemačke novine Bild objavile su kako bi njemački turisti ovo ljeto mogli u Hrvatsku, jer se počela pozicionirati kao "korona free" destinacija, prenose iz Hrvatske udruge turizma (HUT), čiji direktor Veljko Ostojić to ocjenjuje izuzetno dobrom viješću za hrvatski turizam.

Česi spašavaju sezonu? Imaju prijedlog kako da doći u Hrvatsku bez odlaska u izolaciju

Udruga čeških agencija predlaže stvaranje posebnih zračnih i cestovnih koridora za zdrave turiste koji ne bi morali u 14-dnevni samoizolaciju, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći kako je "našim najvjernijim gostima" Hrvatska epidemiološki sigurna.

Godinama su im Hrvati predbacivali što na Jadranu navodno dovoljno ne troše i ne rezerviraju luksuzni smještaj, no Česi im ništa od toga nisu zamjerili, navodi dnevnik.

Pojavio se novi simptom koronavirusa u gospodarstvu. Upitno je zapošljavanje sezonaca

Turistički sektor zapošljava oko sedam posto ukupne radne snage, odnosno 95.000 ljudi tijekom godine, a na vrhuncu u ljetnim mjesecima i 150.000 radnika. Bilo kakvo veće 'kašljucanje' sezone zbog koronavirusa smanjilo bi potrebu za radnicima, tako da bi se moglo dogoditi ono što je zadnjih godina nezamislivo – višak radne snage

Upozorio je na to direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić.

'Advent u Zagrebu i Nova godina iznad svih očekivanja'

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, za vrijeme trajanja Adventa u Zagrebu i novogodišnjih događanja zabilježeno je čak 12% više dolazaka i 11% više noćenja.
Naime, u odnosu na prošlogodišnje razdoblje održavanja, sada je, u četrdeset dana (29.11.2019.-07.01.2020.), ostvareno 160.917 dolazaka i 308.787 noćenja.

Pretplati se na RSS - Turizam