Uborak

Najavili nove blokade deponije Uborak

Sa parolom “Deponija Uborak je 1989. proglašena ekološkom bombom, zapitajte se kakvo je stanje danas“, nekoliko stotina građana Mostara i aktivista danas je šetnjom od deponije do Osnovne škole u Vrapčićima skrenulo pažnju na svoj životni problem. I današnja šetnja, prema riječima predsjednika Udruženja ”Jer me se tiče” Omera Hujdura, bila je tek opomena i pokušaj pravljenja pritiska, kako bi se što prije došlo do konkretne lokacije za novu deponiju.

Aktivisti incijative 'Jer me se tiče' jutros ponovno blokirali deponiju Uborak

Obećanje dano na posljednjem prosvjedu je ispunjeno. Aktivisti Inicijative "Jer me se tiče" blokirali su pristupne prometnice deponiji Uborak.

Kako je za Klix.ba potvrdio jedan od lidera građanske inicijative iz sjevernih mostarskih naselja, Omer Hujdur, građani već nekoliko sati deponiju ponovo drže blokiranom.
 

Građani ponovno pred Uborkom, uskoro nova blokada odlagališta

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" i ovu su se nedjelje okupili ispred regionalnog odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara kako bi još jednom upozorili na taj ekološki problem te zatražili sanaciju Uborka i pronalaženje nove lokacije za odlagalište. Komentirajući nedavni sastanak s gradskim vlastima, predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur u izjavi za Fenu kazao je kako postoji neki mali napredak, ali da stvari jednostavno idu presporo.

Mještanima koji su blokirali deponiju Uborak stižu prekršajni nalozi i kazne

Nakon deblokade deponije Uborak, kod Mostara, mještanima koji su pružali pasivni otpor, odbijajući naredbe da se sklone sa ulaza i omoguće prolaz kamionima s otpadom na Deponiju, na kućne adrese pristigli su prekršajni nalozi. Do jučer je, prema riječima mještana, stiglo blizu 50 prekršajnih naloga, a s obzirom na to da još uvijek pristižu očekuju ih oko stotinu. Tvrde, nalozi su neosnovani, pravno neutemeljeni zbog čega će ih predati na Sud. Umjesto zatvorene deponije mještani su nakon petodnevne blokade dobili prekršajne naloge.

Policija uz upotrebu sile deblokirala deponiju Uborak pored Mostara

Jake snage MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije deblokirale su uz primjenu sile rano jutros deponiju Uborak pored Mostara. Deponiji je prošlog tjedna istekla okolišna dozvola, a građani okolnih naselja je drže blokiranu od srijede.

Nekoliko stotina građana okupili su se rano jutros na ulazu u deponiju Uborak, kao podrška onima koji su tu neprekidno već danima. Sjeli su ispred kapije i formirali živi štit.

Odlagalište i dalje blokirano, sve više smeća na mostarskim ulicama

Peti dan traje blokada odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara zbog čega komunalna poduzeća nemaju gdje odlagati smeće. Kontejneri su odavno već puni i sve je više smeća na mostarskim ulicama.

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" navedeno odlagalište drže u blokadi od srijede, 4. prosinca.

Mještani i aktivisti koji blokiraju istovar smeća upozoravaju kako odlagalište od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovu kojega može raditi.
 

Policija nije uspjela probiti blokadu građana na deponiji Uborak kod Mostara

Rano jutros kamioni mostarskih komunalnih poduzeća krenuli su prema blokiranoj deponiji Uborak kao dio policijske akcije deblokiranja deponije koju građani zatvorenom drže već treći dan.
Tridesetak policajaca među kojima je bilo i onih iz Interventne jedinice u par pokušaja nisu uspjeli preplašiti, ali ni fizičkom silom ukloniti građane koji su stali, a potom i sjeli ispred ulazne kapije.

Ponovno blokirano mostarsko odlagalište otpada na Uborku

Aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" i mještani okolnih naselja blokirali su u srijedu ujutro odlagalište otpada na lokalitetu Uborak kod Mostara. Nešto iza deset sati okupljani građani zaustavili su dva kamiona sa smećem ispred ulaza na odlagalište. Jedan od aktivista Nijaz Hodžić istaknuo je kako postojeće odlagalište od početka ove godine nema niti jedan potreban dokument za rad.

Mostar će ponovo biti zatrpan smećem: Najavljena blokada deponije Uborak

Građani sjevernih predgrađa Mostara prosvjedovali su ponovo danas ispred deponije Uborak. Najavljena je potpuna blokada 4. prosinca koja bi, kao što je to slučaj bio u lipnju, mogla Mostar ponovo zatrpati smećem.

"Zatvorite Uborak" jedan je od transparenata koje je stotinjak građana nosilo.

Omer Hujdur, jedan od inicijatora ovih okupljanja, kazao je kako činjenica da će doći do ponovnog zatrpavanja grada smećem nije u nadležnosti građana.

Pretplati se na RSS - Uborak