Zdravlje

Zamke zbog kojih ne uspijevate smršavjeti: Ove navike usporavaju vaš metabolizam

Kada govorimo o svjesnom održavanju optimalne tjelesne težine ili zdravom mršavljenju, snažan naglasak se stavlja na metabolizam. Metabolizam označava sve procese koji su potrebni za održavanje tijela, a određene životne navike ga remete i usporavaju

Metabolizam uključuje nakupljanje i razgradnju makromolekula koje liječnici to zovu anabolizam i katabolizam, a koliko će se brzo taj proces odvijati u tijelu ovisi i brojnim čimbenicima. Osim genetske uvjetovanosti, dob, spol i, prije svega, način života igraju odlučujuću ulogu.

Lakše ne može: Plan hodanja od četiri tjedna koji topi kilograme

O prednostima hodanja pisali smo puno puta. Jedna od tih prednosti definitivno je lakoća izvođenja jer mnogima se, za razliku od drugih aktivnosti, lako natjerati na izlazak u šetnju pa čak je i odraditi s guštom.

Ipak, ako želite povećati potrošnju kalorija tijekom šetnji i brže gubiti kilograme, obična šetnja nije dovoljna.

Pet napitaka uz koje se ipak ne bi smio uzimati antibiotik

Antibiotici su jedno od najvažnijih medicinskih postignuća 20. stoljeća. Njima se liječe bakterijske infekcije, pa su i među najčešće propisivanim lijekovima.

No poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga. Usto, interakcija antibiotika i nekih namirnica može imati neželjene posljedice, prenosi zadovoljna.hr

Alkohol

10 razloga zašto je pješačenje u prirodi najbolja stvar koju možete napraviti za sebe

Kada odlučimo početi raditi na svome tijelu ili se naprosto odmaknuti od svakodnevice, šetnja je jedna od najčešćih aktivnosti za kojom posežemo, no u stopu je prati i šetnja u prirodi, po brdima.

Hrvatska kao i druge zemlje regije obiluju mjestima na kojima se može otići na manje ili više zahtjevna planinarenja, od šumovitih predjela Ivanščice i Medvednice, preko Papuka, Psunja do Dinare, Biokova i brojnih drugih, piše zadovoljna.hr

Pravilo 80/20: Plan prehrane uz koji nikad nećete morati držati dijetu

Pravilo 80/20 nije dijeta, već promjena životnih navika koja rezultira trajnim gubitkom kilograma. Uz njegovu se primjenu vrlo lako uči o uravnoteženoj prehrani i umjerenosti, a može se primijeniti i na vježbanje.

Pravilo 80/20 znači da ćete i dalje, bez grižnje savjesti moći uživati u večeri ili piću s prijateljima, a pojam uživanja u hrani ostat će vam itekako poznat.

Zašto mineralnu vodu treba piti svaki dan

Podijeljena su mišljenja o tome koliko je mineralna voda zdrava. Jedni je smatraju ljekovitom, a drugi vjeruju da je obična voda puno zdravija od nje. Osim što, kao i obična voda, pomaže da ostanemo hidrirani, mineralna voda može pomoći i da u organizam unesemo neke potrebne tvari, poput kalcija koji je neophodan za zdravlje kostiju i srca. 

 

 
 

Zdravo srce voli što više brzog hodanja, jako mu paše

Uz već poznate čimbenike rizika za nastanak ateroskleroze (pušenje, prekomjerna tjelesna težina, visoki krvni tlak, šećerna bolest, visoke masnoće u krvi), fizička neaktivnost je jedan od bitnih čimbenika.

Tjelesna neaktivnost značajno pridonosi starenju srca jer pomaže nastanku prekomjerne tjelesne težine, šećerne bolesti i povišenog krvnog tlaka.

Što povišeni kolesterol čini našem tijelu i kako ga možemo u nekoliko tjedana učinkovito smanjiti

Najnovija istraživanja pokazuju da zbog previše LDL kolesterola u krvi ne pate samo srce i krvne žile nego njegove visoke vrijednosti mogu znatno povećati i rizik za razvoj demencije u staračkoj dobi, Alzheimerove bolesti ili oštećenja moždanih žila.

Jednostavni načini za zdraviji život i detoksikaciju tijela

Tijelo ima svoj sustav za detoksikaciju, ali ovim jednostavnim načinima možete poboljšati njegov rad i poboljšati svoje zdravlje. Ove stvari morate raditi kako bi bili zdravi i dugo živjeli, piše Healthline. Smanjite alkohol, to je najvažniji dio dugog i zdravog života.

Alkohol je štetan za jetru, a jetra nam je potrebna za reguliranje vode i izbacivanje toksina. Najbolje bi bilo izbacivanje alkohola u potpunosti, ali ako to nije moguće smanjiti ga na malu količinu.

Pretplati se na RSS - Zdravlje