Zoran Milanović

Milanović: Imamo instrumente i nikad jači status da riješimo pitanje Hrvata u BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u petak na obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 115. brigade HV- a u Imotskom da trenutno kao "najveći akutni problem koji prijeti da preraste u kronični vidi odnos Sarajeva prema Hrvatima u BiH".

"Zulum koji se zadnjih nekoliko godina više nego ikada provodi nad političkim Hrvatima i njihovim političkim položajem, ponosom i statusom kao konstitutivne zajednice u BiH je do sada nezabilježen", ustvrdio je Milanović.

Milanović: Ide jesen, Hrvati u BiH će ići u osnivanje svoje samouprave

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je opet komentirao situaciju u Bosni i Hercegovini te najavio "vruću jesen" zbog HDZ-ovog na čijem čelu je Dragan Čović.

On je na pitanje kako komentirao izjavu Mirele Ahmetović koja je danas kazala je da će hrvatski SDP podržati ulazak Finske u NATO odgovorio:

Milanović: Hrvatsku nije oslobodila međunarodna koalicija, već hrvatski sinovi i kćeri i naša braća iz Bosne i Hercegovine

"Hrvatsku nije oslobodila međunarodna koalicija. Hrvatsku su isključivo oslobodile hrvatske snage oslonjene isključivo na vlastite sposobnosti, hrvatski sinovi i kćeri i naša braća iz Bosne i Hercegovine, zajedničkim snagama. Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu nisu deblokirali američki i britanski avioni nego Hrvatska vojska, hrvatske brigade", naglasio je Milanović.

Milanović: Svim civiliziranim i političkim sredstvima protiv zuluma u BiH, nema veće uvrede za Hrvate od Komšića

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovo je u svom obraćanju javnosti spominjao Bosnu i Hercegovinu i Izborni zakon. Kritizirao je HDZ Hrvatske nazivajući ih karijeristima koji gledaju da se nikome ne zamjere, a da ispaštaju Hrvati u BiH. Kazao je i kako bi se Franjo Tuđman stidio onog što HDZ RH radi Hrvatima u BiH, prenosi N1.

Milanović pozvao hrvatsku ljevicu: Budite na pravoj strani podržimo naš narod u BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je brodogradilište Tehnomont u Puli te održao radni sastanak s Upravom brodogradilišta.

Milanović se, među ostalim, ponovno dotaknuo situacije u Bosni i Hercegovini s naglaskom na gaženja političkih prava Hrvata.

Na novinarsko pitanje na koji način stanje u Bosni i Hercegovini može ugroziti sigurnost Hrvatske, s obzirom na to da je ranije Milanović predložio Vladi RH sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost o temi izbora u oktobru u BiH, Milanović je izjavio:

Milanović ismijao hrvatskog novinara na pitanju o BiH a o Izetbegoviću rekao da je pakostan i pokvaren

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je održao danas konferenciju za medije nakon jučerašnjeg obilježavanja 31. godišnjice osnivanja 4. gardijske brigade na Klisu. Priliku je iskoristio i da komentariše politiku u Bosni i Hercegovinu.

On je rekao da njegova izjava u kojoj kaže da će blokirati ulazak Finske u NATO dok se ne usvoje izmjene Izbornog zakona u BiH, nije ucjena već iznuda. Na pitanje novinara koja je korist Hrvatske od toga, odgovorio je ironično.

 

Milanović: Pripremaju se izbori, ignorira se Daytonski sporazum i sve ide na silu, Zagreb puno više želi BiH u EU negoli Sarajevo

Milanović je tijekom svoje posjete Livnu kratko u svom govoru spomenuo i predstojeće Opće izbore u BiH.

“Izbori u čijoj pripremi je učinjeno sve da se temeljni principi Daytonskog mirovnog sporazuma ignoriraju, da ih se gazi, da se izbori na kraju na silu provedu bez proračuna. Ja razmišljam kako bi to bilo da ja svoj Ured, odnosno Ured Predsjednika RH vodim bez proračuna, a da financije nalazim kod prijatelja, rođaka, poslovnih partnera. Tako europska država ne funkcionira, to nije put u Europu”, kazao je Milanović, prenosi N1.

 

Milanović 'objasnio' koju je cijenu Hrvatska platila da bi SDA bila na vlasti u BiH

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović se osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu poručivši kako "BiH ne bi opstala da joj Hrvatska nije pomogla". "Nikakvo NATO bombardiranje nije slomilo Ratka Mladića već dolazak hrvatskog oklopa i nekoliko stotina profesionalca pred Banja Luku. Tek onda se mogla postrojiti Armija BiH", naveo je. Govorio je i o dolasku u Mostar na obilježavanje godišnjice HVO-a te poručio kako BiH “ne bi opstala da nije bilo Hrvatske”. “HVO je spasio BiH, Alija Izetbegović je dobio najviše veleredove iz ruku Franje Tuđmana.

Predsjednik RH Zoran Milanović obradovao građane BiH najavom dolaska u Mostar na obljetnicu 30-e godišnjice HVO-a

Predsjednik Republike Zoran Milanović je na obilježavanju 15. obljetnice ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a poručio da je glavna zadaća Hrvatske vojske obrana hrvatskog teritorija i hrvatskih granica, a sve drugo, pa i međunarodni savezi, "dolazi kasnije".

U obraćanju pripadnicima brigade u Kninu Milanović je najavio i da će sljedeći tjedan u Mostaru nazočiti obilježavanju godišnjice osnutka Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Milanović: SAD je moja familija, Rusija jako opasna država, a u Mađarsku ne ide nijedan vojnik

Predsjednik Republike Zoran Milanović obratio se novinarima nakon obilježavanja 31 godine od "krvavog Uskrsa" i pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu, Josipa Jovića. 

Treba li doći do spajanja Ministarstva branitelja i obrane, o čemu se šuška po pitanju rekonstrukcije Vlade?

- To je njihova stvar. Ne mislim da bi Ministarstvo branitelja trebalo ukinuti. To je sad generacija koja ulazi u predmirovinske godine, o tome ćemo razgovarati možda za 20 godina.

Pretplati se na RSS - Zoran Milanović