Čak 160 kandidata: Tko ima najbolju priliku u utrci za koronsko cjepivo

1,450 ABC portal 17.kolovoza 2020. 09:00
SVI ŽELE CJEPIVO

Trenutno je više od 160 kandidata u razvoju vakcine protiv Covid-19, od kojih je šest već u posljednjoj trećoj ispitnoj fazi, što daje povod za optimizam.

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije je oprezan a njegov komentar je prikladan zbog sve većeg broja infekcija, vidljive nepažnje mnogih Europljana i sve veće politizacije utrke cjepiva.

- Ako se stroj pregrijao, kantom vode može se sipati preko nje kao hitna mjera, kazao je.

Investitori su također prebacili brzinu budući da je skup cjepiva podigao mnoge cijene dionica na velike visine. Očekivanja su ogromna, trenutak istine - hoće li najnapredniji kandidati za proizvod biti efikasni - već bi mogao doći na jesen. Zajedno s nedavno objavljenim informacijama o mogućim cijenama cjepiva, to bi moglo uvesti investitore u sve veću nervozu i uzrokovati nagle komplikacije sa cijenama.

Vrijeme je za analizu: šta znamo o cjepivima a šta ne? U koje kompanije se još uvijek isplati ulagati, sa kojima investitori radije uzimaju profit? Jer jedno je jasno: dinamika utrke se značajno promijenila u posljednjih nekoliko dana i tjedana.

Prije svega, dosad su objavljeni podaci studija, kao i rezultati eksperimenata na majmunima koji su nakon cijepljenja namjerno zaraženi virusom. Dobra vijest je da nijedan kandidat za cjepivo za koji su već dostupni takvi podaci - a to su proizvodi tvrtki Moderna, Biontech / Pfizer, Astrazeneca / Uni Oxford, Novavax, kao i Cansino, Sinopharm i Sinovac - nije imao loše rezultate.

Sva istraživanja su vodila stvaranju neutralizirajućih antitijela kod volontera, a neke su kompanije također pokazale takozvani T-stanični odgovor što ukazuje na aktiviranje drugog dijela imunološkog sistema. Pokušaji izazova pokazali su se dobrim, ali još uvijek ne osiguravaju 100-postotnu zaštitu.

Loše vijesti su da još ne znamo hoće li to biti dovoljno za zaštitni učinak na ljude, koliko će biti cjelovit ili koliko će trajati. I zbog različitih metoda ispitivanja i mjerenja, rezultati ispitivanja se ne mogu uspoređivati ​​jedan sa drugim. Tako da još uvijek nije moguće utvrditi koje cjepivo ima najbolju priliku.
 

Suprotno tome, može se reći da Moderna, koja je u početku bila superiorna nad drugima u pogledu brzine, ima barem jednaku konkurenciju u AstraZeneci i Biontech/Pfizer timu.

Poraz Moderne u sporu o patentu s kompanijom Arbutus pružio je i ružne nijanse. Radilo se o formulaciji koja je potrebna da se stabilno prokrijumčari mRNA vakcina u organizam. Moderna, Biontech i Curevac koriste Arbutus tehnologiju. Povezani su s Arbutusom i njihovim partnerima Acuitasom i Genevantom preko zbunjujućeg preplitanja kompanija i licenci.

Moderna sada tvrdi da je unaprijedila tehnologiju tako da više ne potpada pod Arbutusove patente. Da je, međutim, tako kompanija ne bi morala započeti spor oko patenta sa samim Arbutusom. Dakle, sasvim je moguće da će Moderna morati prepustiti dio buduće prodaje nositeljim prava. Čini se da Biontech i Curevac imaju važeće ugovore o korištenju s Genevantom i Acuitasom.

Postoji i prostor za razočaranje zbog moguće cijene koju Moderna može zatražiti za cjepivo ako bude uspješna.
Generalni direktor Stéphane Bancel više puta je naglašavao svoju namjeru da zarađuje, dok su Johnson & Johnson i AstraZeneca, na primjer, obećali da će prodavati po cijeni troškova najmanje do kraja pandemije.

AstraZeneca bi trebala izaći sa cijenom od oko 2,50 eura, dok Moderna želi ukupno 64 do 74 dolara za dvije potrebne injekcije. Bancelu se čini da će to biti teško provesti. Budući da je Biontechov partner Pfizer postavio standard od 19,50 dolara po dozi, ukupno 39 dolara.

Američka vlada plaća ovu cijenu za 100 milijuna doza, a prema Pfizerovom šefu Albertu Bourlu, nijedna industrijalizirana zemlja neće ići jeftinije od tog iznosa. Za razliku od Moderne, Pfizer nije koristio javna sredstva za razvoj. S druge strane, američka vlada može izvršiti znatan pritisak na Modernu, jer je do sada pomogla kompaniju na cjepivu Covid s gotovo milijardu dolara.

Dakle, narednog tjedna će nesumnjivo biti uzbudljive. Jedno je jasno: Modernu niko ne bi trebao potpuno otpisati zbog opisanih faktora. Bilo bi jednako pogrešno smatrati Biontech, Pfizer ili AstraZeneca sigurnim pobjednicima. Budući da se odmah iza te "odbjegle grupe" postavilo polje velikih korporacija koje na svojoj strani imaju teške argumente: Johnson & Johnson, Sanofi, GlaxoSmithkline i Merck & Co su iskusni stručnjaci za cjepiva s odgovarajućom infrastrukturom i punim budžetima. Oni, ali i drugi i dalje mogu prestići vodeći trio.

Cjepivo ne mora nužno biti visoko superiorno. Sve što je potrebno je približno uporediva učinkovitost i dodatni faktor - na primjer samo jedna umjesto dvije potrebne doze ili transport i skladištenje u hladnjaku ili čak sobnoj temperaturi umjesto zamrzavanja, kao što je to dosad bilo potrebno s mRNA cjepivima. Tako utrka ostaje otvorena.

Ali što više kompanija uđe u konkurenciju, veća je vjerovatnost da upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije neće postati stvarnost.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,948533
Srednji: 26,013567
Prodajni: 26,078601

Jedinica: 1
Kupovni: 1,351722
Srednji: 1,355110
Prodajni: 1,358498

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,724359
Srednji: 1,728681
Prodajni: 1,733003

Jedinica: 1
Kupovni: 1,871047
Srednji: 1,875736
Prodajni: 1,880425

Jedinica: 1
Kupovni: 2,295224
Srednji: 2,300976
Prodajni: 2,306728