Društvo od 400 lovaca feštali na 'Lovačkoj večeri' kod Šone

6,524 ABC portal 27.studenog 2017. 08:30
lovačka večer
LOVCI FEŠTALI KOD ŠONE

Svoju ovogodišnju lovačku večer Lovačko društvo „Mosor“ Široki Brijeg upriličilo je u petak 24. studenoga u Svadbenom salonu „LaViva“. Dok ovo ime svima ne „uđe u uho“, možda treba reći da je to kod Šone u Zavozniku.

Ovo je mlad salon i do sada nije imao priliku okušati se u organizaciji jedne ovakve lovačke zabave. Među lovcima je običaj da se prvi odstrel kažnjava „šibanjem“, a kako je ovo „prvi ulov“ ovoga restorana, „kazna“ mu je – pohvala od strane lovaca.

U lijepo uređenoj „LaVivi“ na lovačkoj se večeri okupilo oko 400 uzvanika, mahom lovaca. E, ali došle su i dvije lovkinje, Marica i Jelena, i hvala im zbog toga. Svojim su dolaskom automatski podigle razinu ove lovačke priredbe.

Većina uzvanika bili su, naravno, članovi Lovačkog društva „Mosor“ Široki Brijeg, ali je među gostima bilo i lovaca iz susjednih lovačkih udruga, pogotovo njihovi čelnici.
Kad je riječ o gostima, spomenut ćemo neke od njih: Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, Vinko Topić, predsjednik Gradskog vijeća Širokog Brijega, Slavko Marin, predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne, Ivica Lučić, tajnik Lovačkog saveza Herceg Bosne, Mirko Čolak, tajnik Kinološkog saveza Herceg-Bosne.

Svadbeni se salon počeo puniti prije 19 sati, kad su uzvanici službeno trebali početi ulaziti. Nije bilo lako odoljeti pršutu, siru iz „mija“ i uštipcima koji su već mamili sa stolova. Do 19.30 skoro sva su mjesta dobila svog „vlasnika“. Vidjevši da je „vrag odnio šalu“ i svjestan da ima posla s lovcima, k tome došlo ih je više nego što je rečeno, vlasnik je na brzinu na ražanj dodao još dva janjeta. 

Zabava je počelo himnom hrvatskog naroda i minutom šutnje za umrle članove Lovačkog društva „Mosor“ Široki Brijeg i poginule hrvatske branitelje. 

Tko kratko, tko nešto dulje, uzvanicima su se prigodnim riječima obratili Krešo Ćavar, predsjednik Lovačkog društva „Mosor“ Široki Brijeg, Miro Kraljević, gradonačelnik, Mirko Čolak, tajnik Kinološkog saveza Herceg-Bosne i Slavko Marin, predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne. 

Jedini fratar na ovoj lovačkoj zabavi bio je fra Ivan Kvesić, kako reče, najstariji fratar u samostanu na Širokom Brijegu. Nakon što je izrazio zadovoljstvo što je u ovakvim prigodama redovito u društvu lovaca, fra Ivan se najprije pomolio, a zatim i blagoslovionazočne i sve ono što će blagovati. 

Lovačka druženja obično idu uz lovački gulaš. Poslije ukusne juhe, ne meniju je bio baš gulaš s prospitom purom kao prilogom. Prema ocjenama koje smo čuli, a nešto smo i vidjeli, kuharice su položile ispit. Mogle bi i pred Špičeka. 

Svaka lovačka večer pa tako i ova, ima svoj „službeni“, svečani dio. Protokolom je bilo predviđeno da se lovcima koji su ove godine položili lovački ispit, a takvih je 13, uruče diplome i uvjerenja, što je predsjednik Društva Krešo Ćavar i učinio. Zatim je Blago Lasić, predsjednik Skupštine Društva, uručio diplomu počasnog člana Društva Blagi Grbešiću, članu sekcije Dobrkovići. Treći čin ove svečanosti bila je dodjela lovačkih odličja. Predsjednik Saveza Slavko Marin dodijelio je ukupno 21 odličje: po četiri 1. i 2. reda i 13 odličja 3. reda.

Na kraju, bratimili su se Lovačko društvo „Mosor“ Široki Brijeg i Lovačko društvo „Pavlovica“ Novi Travnik. Predsjednici društava, Krešo Ćavar i StipoZlatunić, razmijenili su Povelje o prijateljstvu i prigodne darove, čime su i formalno ova dva lovačka društva iz dvije županije potvrdila svoju nakanu da nastave njegovati dosadašnje prijateljske odnose. 
Ne, nismo glazbu zaboravili. Sastav „Zlatne strune“ je i repertoarom i umjerenom jačinom zvuka dobro procijenio što lovcima u ovoj prigodi odgovara.

 

Nismo zaboravili ni tombolu, kakva bi to bila lovačka večer bez nje! Djevojke i momci iz KUD-a „Vrila“ Mostarski Gradac skoro su trčali između stolova da usluže goste onim listićima koji im mogu donijeti neku od bogatih 90 nagrada. Iskusni voditelj Marinko Karačić samo što nije izgubio glas čitajući sponzore i dobitke. Devet lovačkih pušaka! Sve su nagrade vrijedne, ali su puške i najvrjednije i lovcima najatraktivnije. Tko li će ih dobiti? Šansa je veća ako se kupi listić više…

Meza je bila već davno, na početku. Juha i lovački gulaš nešto poslije. Jest, pojelo se i popilo dosta toga, ali kako je već bilo prošlo 22 sata, dobro bi bilo da još štogod legne na tanjur. A što drugo doli pečenje i lešo. Konobari su bili brzi, ovali tople i ukusne janjetine stizali su na stolove. No brzi su bili i lovci, ovale bi začas trebalo „opteretiti“ novim količinama mesa. U toj utrci, pobjednici su, ipak, bili konobari. Ako negdje i nije bilo tako, ne smije se zaboraviti da je u restoranubilo četrdesetak ljudi više nego što je kasno popodne vlasniku rečeno. Zašto? Na to pitanje trebaju odgovoriti članovi Upravnog odbora Društva.

Oko ponoći je počelo izvlačenje dobitnika nagrada na tomboli. Išlo je to brzo i bez zastoja, ali je ipak potrajalo gotovo sat i pol. Glavnu nagradu, najskuplju lovačku pušku, dar Central osiguranja, dobio je Mate Mikulić, član Lovačkog društva „Rujan“ Kočerin.

Kako to već biva, kad je izvučena zadnja nagrada, za većinu uzvanika bio je to kraj lovačke večeri. Utihnula je i glazba. Jedino su za tri-četiri stola lovci ostali još malo razgovarati. Među njima je bio i stol sa Šoninim gostima. Naime, Šona je za ovu prigodu kupio nešto manje od trideset ulaznica i na lovačku večer pozvao svoje prijatelje. Svaka čast!

Bila je to još jedna lovačka zabava. Organizatoru, Lovačkom društvu „Mosor“, tko zna koja, i ako ništa drugo to bi iskustvo trebalo biti dovoljno da se ne ponavljaju neke slabosti, a bilo ih je i ovaj put. Svadbenom salonu „LaViva“, prvi put, ali se to ni u jednom segmentu nije moglo prepoznati kao hendikep. Dapače, s obzirom na cijenu stolice i neke druge pogodnosti, Lovačko društvo „Mosor“ pogodilo je s izborom restorana. Na „LaVivu“ se i ubuduće može jako ozbiljno računati. 

lovacka-vecer-siroki-1.jpg

lovacka-vecer-siroki-2.jpg

lovacka-vecer-siroki-3.jpg

lovacka-vecer-siroki-4.jpg

lovacka-vecer-siroki-5.jpg

lovacka-vecer-siroki-6.jpg

lovacka-vecer-siroki-7.jpg

lovacka-vecer-siroki-8.jpg

lovacka-vecer-siroki-9.jpg

lovacka-vecer-siroki-11.jpg

lovacka-vecer-siroki-12.jpg

lovacka-vecer-siroki-13.jpg

 

lovacka-vecer-siroki-14.jpg

lovacka-vecer-siroki-15.jpg

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,828297
Srednji: 25,893030
Prodajni: 25,957763

Jedinica: 1
Kupovni: 1,265776
Srednji: 1,268948
Prodajni: 1,272120

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,609289
Srednji: 1,613322
Prodajni: 1,617355

Jedinica: 1
Kupovni: 1,811458
Srednji: 1,815998
Prodajni: 1,820538

Jedinica: 1
Kupovni: 2,192117
Srednji: 2,197611
Prodajni: 2,203105