I Milas koji Čovića 'nemore nacrtanog' smatra da su Bošnjaci s Komšićem presudili smrtnu osudu BiH

40,621 ABC portal 05.siječnja 2019. 18:30
NERAZUMIJE BOŠNJAKE

Za blagdane dijaspora dođe kući na odmor, ali on je došao poslom. Dalibor Dado Milas, bivši franjevac, aktivist i društveni analitičar, u blagdansko vrijeme u svom stilu za Klix.ba je govorio o pogledima iz dijaspore na stanje u domovini, narodu i njegovim političarima te o vremenu koje je ispred nas.

Ovi koji su ga protjerali iz Hercegovine i crkvenih krugova, kao da su mu učinili uslugu, smatraju klixovci.. Radi tri posla, a posebno ističe privođenje kraju doktorske teze "Uloga religije između kapitalizma i socijalizma", konkretno o Katoličkoj crkvi u postratnoj Bosni i Hercegovini. 

"Godina na izmaku je u Austriji bila borba s političkim radikalima. Kurz je uspio napraviti pakt sa Slobodarskom partijom, mnogi mu to zamjeraju, ali ja mislim da je to dobro. Ograničio ih je, ništa ne mogu bez njega, gurne ih u prvi plan kod svakog skandala. Mislim da je najbolja borba s nacionalistima i političkim radikalima ona u kojim im daš vlast, jer oni sve upropaste. Nisu konstruktivni, samo prave probleme i narod će to prepoznati te im naredni put neće dati priliku", govori na početku našeg razgovora Milas. 

Tužno konstatira da se to kod nas neće nikad dogoditi, jer nema osnova za takvu nadu. Kaže i da nema potrebe kod nas slaviti Novu godinu, ako će nova biti kao i stara.

"U Bosni i Hercegovini se ništa neće promijeniti, jer da bi se rodilo nešto novo, ono staro mora umrijeti. Kod nas je to staro vrlo vitalno, veoma moćno i neće tako lako umrijeti. Oni koji žele dobro ovoj državi su nažalost u manjini, njih je desetak posto. Pogledajte ovu frku u vezi s "Pravdom za Davida", imali smo mi i prije takvih stvari, ali se ništa nije dogodilo. Pojeo vuk kenjca. Dođe Dodik i kaže treba ići u prosvjede, znači ruga se", konstatira Milas.

Kaže kako smo svi krivci, jer je politka plod svačijeg razmišljanja i nema dobrih političara ako je loš narod.

"Imamo politički nepismen narod i ne možeš očekivati od društva kojem je ideal zarađivati kao uhljeb, ništa ne radeći, da će izroditi dobre političare, to je iluzija. To je začarani krug, jer oni koji trebaju mijenjati narod su gori od naroda i ne žele da se išta promijeni, jer je njima danas fantastično. Ovo je mala zemlja s puno problema za koju smo svi mi kolektivno krivi, jer onaj ko ne reagira je odgovoran", kaže naš sugovornik.

 

Preokret može donijeti kvalitetan pojedinac, nastavlja Milas, pojedinac koji iskoči i kojem treba dati priliku. 

"Takve ne treba ubacivati u sustav, jer on njih proždire. Kolektiv je uvijek negativna pojava, kao što je neko rekao da u toru smrdi, ali je toplo. Iz kolektiva nikad nije ništa dobro izašlo. Važno se baviti pojedincima, jer oni mogu nešto promijeniti. Svaki pojedinac može pomoći na jednostavan način, stani na crvenom, nemoj pokušati prevariti nekog za pet maraka", kaže on.

Milas onda dolazi do obrazovanja i kaže da je ključ u tome kako njega osloboditi od politike i partikularnih interesa. 

"Zanimljiva je tema sekularizacije, jer ja mislim da čovjek sam sebe treba prvo sekularizirati. Tek onda ide kolektiv pa onda društvo i nekad ćemo doći u situaciju da ne biramo od dva zla manje", kaže Dado Milas. 

Kaže kako ne shvaća Bošnjake, da ne misli o Čoviću ništa dobro, ali da je izbor Komšića dodatni problem. 

"Nikad neću biti za Čovića, ali ovo što su napravili s Komšićem je smrt Bosni i Hercegovini. Čak i oni Hrvati koji su protiv Čovića, to nisu doživjeli dobro. Tako se i Jugoslavija raspala, jer Srbi nisu shvatili da oni nisu centralni narod, a ostali manjina. Komšić nije ni došao na vlast, a zaratio je i s Hrvatskom i sa Srbijom, tako se to ne radi", rezimira Milas. 

Ni Europska unija nije lijek za BiH, nastavlja dalje, jer egzistira na pravu, a mi smo antipravna država. 

"Nismo mi dio tog društva, ni kulturno, ni mentalno. HDZ-ovci se prse pa kažu da su nositelji europskih vrijednosti. Kojih? Korupcije i kriminala", zapitao se Dalibor Dado Milas. 

Na kraju nam je kazao da nam svima treba mira, iako to ljudi banaliziraju. Kaže da nam treba pameti i samopoštovanja, onda bi moglo biti bolje.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,869395
Srednji: 25,934231
Prodajni: 25,999067

Jedinica: 1
Kupovni: 1,250523
Srednji: 1,253657
Prodajni: 1,256791

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,648729
Srednji: 1,652861
Prodajni: 1,656993

Jedinica: 1
Kupovni: 1,81045
Srednji: 1,814987
Prodajni: 1,819524

Jedinica: 1
Kupovni: 2,136425
Srednji: 2,141779
Prodajni: 2,147133