Iz Sarajlija kod Tomislavgrada potječu nogometaši Krstanović, Pašalić ali i svojevrsni majstor Jakovica Miškić

27,237 ABC portal 06.siječnja 2019. 19:30
ZANIMLJIVI JAKOV

„Sarajlije poznate u svijetu, po folkloru i po nogometu.“ Da je uistinu tako potvrđuju, između ostalih Krstanović, Pašalić, Budimir.. poznati nogometaši koji potječu upravo iz ovog malog duvanjskog mjesta. A folklor? E to je tema, čija je povijest u Sarajlijama stara gotovo stotinu godina. Čuva se i njeguje kroz ljubav prema rodnom mjestu i običajima, a prenosi i nasljeđuje s generacije na generaciju. I jedno i drugo – i nogomet i folklor, potvrđuju isto, a to je činjenica kako mještanima Sarajlija talenta ne nedostaje. 

U to nas je prilikom posjeta ovom malom mjestu u duvanjskom kraju, uvjerio čovjek po imenu Jakov Jakovica Miškić, suprug i otac petorice sinova i jedne kćeri. Iako se nogometom ne bavi, a dugi niz godina je u folkloru, njegov talent ogleda se u izradi drvenih predmeta. Gospini kipovi, neobične gusle s likovima od kralja Tomislava do Franje Tuđmana, raspela… djela su koja Jakovica godinama ručno izrađuje, a krase, crkve, ali i domove brojnih ljudi. 

„Gdje je Jakovica, danima ga nismo vidjeli – ponekad se pitaju moji prijatelji, nakon čega shvate kako je u pitanju moja radionica. Kada tamo boravim, toliko se dobro osjećam da ponekad zaboravim na vanjski svijet“ vidno sretan kaže nam Jakovica.

Ekipa ABCportala ga je zatekla u izradi konja i nekadašnje kočije, kakvu novije generacije ne pamte. To mu je kaže želja, da ostanu uspomene na način života kakav je duvanjskom kraju nekad bio. Svoja djela Jakovica izrađuje od javora i oraha, ručno bez upotrebe aparata ili strojeva. 
„Talent koji sam dobio želim koristiti vlastitim rukama. Darovao mi ga je Bog pa mi je najdraže izrađivati upravo raspela ili Gospin kip.“

No, njegovo prvo vlastitim rukama izrađeno djelo bile su gusle. Kroz gusle je zapravo, svoj talent i prepoznao. Bilo je to u duvanjskom kraju vrijeme težačkog života. Jakovica je naučio guslati..
„Želio sam postati guslar. U to vrijeme moj otac je izrađivao gusle, stanove za tkanje, bačve i brojne druge predmete. Isto je radio i stric moga oca. Isto sam želio raditi i ja. Materijal koji bi ocu bio ostatak, ja bi uzimao i izrađivao vlastite predmete“ prisjetio se Jakovica svoga djetinjstva.

 

Posao, obitelj, odlazak u inozemstvo.. vrijeme koje je dolazilo nije išlo u prilog razvoju njegovog talenta. Sve do jednog trenutka.
„Radili smo fasadu u Austriji. Prilikom pauze na poslu vrijeme sam iskoristio i malterom sam napravio ljudsku glavu. Kada su to vidjeli moji kolege bili su oduševljeni.“
Iako je od djetinjstva i prvih gusli prošlo puno vremena, talent je u njemu tinjao i nije iščeznuo. Osjećao ga je, kaže Jakovica, samo je bilo pitanje kada će se za to stvoriti prilika. Stvorila se kada je uz one u djetinjstvu, svoje prve prave gusle izradio u pedesetoj godini života.

Iako se godinama ranije pretpostavljalo kako će ovaj dragi čovjek jednog dana postati umjetnik, njegova sudbina bila je drugačija. No, nikada nije izbrisala njegov talent. Danas, profesionalni umjetnici njegova djela gledaju s divljenjem i imaju samo riječi hvale.  Pokazatelj je to kako za istinske i prave stvari nikada nije kasno, ali i kako uz folklor i nogomet duvanjski Sarajlijani kriju i druge talente. 

www.abcportal.info

jakovica-sarajlije-2.jpg

jakovica-sarajlije-3.jpg

jakovica-sarajlije-4.jpg

jakovica-sarajlije-5.jpg

jakovica-sarajlije-6.jpg

jakovica-sarajlije-8.jpg

jakovica-sarajlije-7.jpg

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,584427
Srednji: 25,648548
Prodajni: 25,712669

Jedinica: 1
Kupovni: 1,249241
Srednji: 1,252372
Prodajni: 1,255503

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,780705
Srednji: 1,785168
Prodajni: 1,789631

Jedinica: 1
Kupovni: 1,843118
Srednji: 1,847737
Prodajni: 1,852356

Jedinica: 1
Kupovni: 2,200896
Srednji: 2,206412
Prodajni: 2,211928