Karamatić za ABCportal: Bošnjački političari misle da je ravnopravnost Hrvata zabranjena tema

69,995 ABC portal 28.srpnja 2017. 09:45
BEZ DLAKE NA JEZIKU

U zadnje vrijeme na bh političkoj sceni događaju se 'neobične' političke stvari koje idu u prilog Hrvata u BiH i produkt su rada legalnih predstavnika hrvatskog naroda, od krovne političke organizacije HNS-a do Doma naroda PS BiH. O čemu se zapravo radi i koje su daljnje smjernice hrvatske politike u BiH pokušali smo  doznati kroz razgovor sa jednim od najboljih zastupnika iz redova hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Mario Karamatić (HSS) je trenutno najeksponiraniji političar u bh medijima i nema dana da ga zbog njegovih političkih stavova političko Sarajevo ne pokušava stigmatizirati kao neprihvatljivu osobu na bh političkoj sceni.

Karamatić je političar bez dlake na jeziku i vrlo jasno prezentira  ali i brani svoje političke stavove koje redovno iznosi kroz razne bh političke tv emisije.  Bez obzira gdje se nalazi u Sarajevu, Mostaru  ili Širokom Brijegu Karamatić bez uvijanja upozorava na razne nepravilnosti i pokušaje većinskog naroda u FBiH da Hrvatima nametnu svoju volju i svoja rješenja. Poznata je njegova izjava da mu ne pada na pamet da će plaćati rtv pristojbu za ovakvu Federalnu televiziju što je bošnjačka politika željela prikazati kao nešto što čak duboko zadire u državnost BiH. Ovih dana Karamatić se također javno obratio bošnjačkoj politici s jasnim upozorenjem da bi u slučaju pokušaja daljnje izborne majorizacije nad Hrvatima u BiH došlo do samog kraja i raspada BiH. Nije trebalo dugo čekati da se na njega i njegovu izjavu obruši cijela bošnjačka politika i mnogobrojne bošnjačke udruge koje sebi zapravo daju  pravo biti vlasnicima ove države.

Ovih dana svjedoci smo da je Ustavni sud BiH odbacio prijavu Bošnjaka da se Prijedlogom Izbornog zakona koji je predložen od strane hrvatskih zastupnika među kojima ste i vi ruše vitalni interesi bošnjačkog naroda . Otkud sada toliko protivljenja bošnjačke politike nečemu što je blagoslovio i Ustavni sud BiH, zanimalo je novinara ABCportala?

Da, to je točno, Ustavni sud BiH je odbacio prigovor Bošnjaka kao neosnovan što samo po sebi znači da se novim Izbornim zakonom Hrvati dovode u ravnopravan položaj a to nije kako neki političari u BiH nažalost misle zabranjeno.  Nervoza  dolazi jer je jasno da predloženim Izbornim zakonom Bošnjaci gube manipulaciju brojem hrvatskih zastupnika iz nekih županija gdje je broj hrvatskih zastupnika veći od broja Hrvata koji žive na tom području. Doista je nekorektno od samog bošnjačkog vodstva koji nije imao ništa protiv ovakvog Prijedloga da se najednom predomisle i odbace zakon te podnesu prijavu Ustavnom sudu o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa. Prijedlog zakona je prošao u Domu naroda PS BiH i ide u proceduru u Predstavnički dom Parlamenta FBiH pa ćemo vidjeti. Međunarodna zajednica je upoznata i sa Prijedlogom ali i sa mišljenjem Ustavnog suda i želimo vjerovati da će se uključiti u okviru svojih ovlasti i pripomoći da ovaj Prijedlog Izbornog zakona zaživi već na prvim izborima. Ukoliko ne dođe do implementacije ovog Prijedloga sve postaje jasno kao dan i ne vidim što bi to Hrvati trebali činiti osim jasno i nedvosmisleno pokazati da to tako više ne ide i da neće ići dalje- rezolutan je Karamatić.

 

Što se tiče javnog rtv servisa sve je ušlo u proceduru i Hrvati traže kanal na hrvatskom jeziku čiji bi program uređivali Hrvati potpuno neovisno o drugim kanalima FTV-a. Karamatić nam je otkrio u slučaju da se ne usvoje zahtjevi i prijedlozi s hrvatske strane ovaj javni servis će biti potpuno ugašen.

Novinar ABCportala je upitao ima li nekakvih pomaka u političkoj  poziciji hrvatskog naroda u odnosu na vrijeme prije zadnjih Općih izbora i nakon provedenih zadnjih Općih izbora.

-Velike su razlike u odnosu na stanje prije provedbe zadnjih Općih izbora i mogu slobodno reći  da Hrvati gledano politički nisu skoro ni postojali. Bošnjaci su nam mogli nametnuti kog su htjeli i kad su htjeli. Mislim da je to vrijeme završilo i oni su svjesni da bi takvo nešto sigurno značio kraj za BiH a krivci ne bi bili Hrvati. Imamo odluke Ustavnog suda BiH koje jasno i nedvosmisleno pokazuju da Hrvati nisu razbijači BiH već da samo žele prava za sebe kao što imaju i drugi narodi, jer da radimo protiv države odluke Ustavnog suda ne bi bile ovakve kakve jesu. Imamo krovnu političku organizaciju HNS čije su odluke obvezujuće za nas koji predstavljamo narod na svim nivoima vlasti Sve u svemu u zadnje tri godine puno smo jači i homogeniji upravo zahvaljujući HNS-u . U ovoj državi želimo postati ravnopravni partner svima a ne netko nad kim će većina provoditi stalnu majorizaciju te nam tako pokazivati svoje tobožnje pravo na  svojatanje BiH. Takav odnos prema hrvatskom narodu u BiH više neće proći- završili smo razgovor sa ovim političarom koji se zdušno bori za ravnopravnost svojeg naroda iako oni koji bi trebali biti partneri  u izgradnji države jednake za sve često puta misle da je ravnopravnost Hrvata zabranjena tema.

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,918197
Srednji: 25,983155
Prodajni: 26,048113

Jedinica: 1
Kupovni: 1,348172
Srednji: 1,351551
Prodajni: 1,354930

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,727872
Srednji: 1,732203
Prodajni: 1,736534

Jedinica: 1
Kupovni: 1,878252
Srednji: 1,882959
Prodajni: 1,887666

Jedinica: 1
Kupovni: 2,293929
Srednji: 2,299678
Prodajni: 2,305427