Matična mliječ i pčelinji otrov je ono što ovo pčelarstvo diže razinu iznad drugih

2,467 ABC portal 30.rujna 2020. 09:00
FOTOREPORTAŽA

Organizacija bilo kakvog društva bez obzira koliko je ono malo ili veliko određeni je izazov. Kada se radi o više stotina ili tisuća jedinki u društvu gotovo je nezamislivo kvalitetno organizirati takvo društvo. Ipak, pčelinje društvo jedno je od tipičnih primjera savršene organizacije.

pcelar-matic-dracevo-2.jpg

Krenuvši od pčela radilica pa sve do pčele matice, čitavo pčelinje društvo funkcionira gotovo savršeno. 
Kako bi saznali više pojedinosti o pčelama, proizvodima od pčela ali i izazovima koji se nalaze pred pčelarima zaputili smo se do Čapljine, točnije do Dračeva koje se nalazi u neposrednoj blizini Republike Hrvatske.

pcelar-matic-dracevo-3.jpg

Mladi perspektivni pčelar Nikola Matić, dočekao nas je u svom pčelinjaku.
„Pčelarstvo i pčele treba voljeti i poznavati da bi se ovaj posao mogao raditi. Svi oni koji govore da je pčelarstvo lagano- varaju se! Da bi se upoznalo pčele i pčelinja društva te naučilo iskoristiti sve ono što pčele nude potrebno je proći dosta edukacija, pročitati mnogo literature i provesti mnogo sati u pčelinjaku“- na početku razgovora rekao nam je Nikola.

pcelar-matic-dracevo-4.jpg

Gotovo svi, pa i oni najveći laici znaju da pčele daju med. Sa druge strane, ovisno o mjestu ispaše pčela, razlikujemo mnogo vrsta meda koje se razlikuju ponajprije po okusu, mirisu, boji ali i gustoći.
„Ispašu naših pčela vršimo primarno u Dračevu ali neke pčele vozimo i na druge lokacije gdje imamo bolje uvjete za ispašu pčela nekim određenim biljnim vrstama. Različite biljne vrste rezultiraju stvaranje različitih vrsta meda. Kako i piše na etiketi, kod nas je ponajviše miješani med. Ima tu meda od kadulje, vrijeska, drače, zanovijeta, bagrema i livade. Ma, ima svega pa je zato miješani“- nastavio je ovaj pčelar.

pcelar-matic-dracevo-5.jpg

Iako je med osnovni proizvod od pčela kod Nikole možemo naći i propolis, kao i u većine malo ozbiljnijih pčelara.
„Propolis djeluje protiv bakterija, gljivica, virusnih upala i jača imunosni sustav osoba koje ga konzumiraju. Prirodni je pčelinji proizvod uz pomoć kojega se pčele bore protiv spomenutih problema.Moja zadaća je da propolis uzmem i prilagodim ga za ljudsku upotrebu“- opisao nam je Nikola.

pcelar-matic-dracevo-6.jpg

Ipak, ono čemu Nikola posvećuje najviše vremena i pažnje su neki ozbiljniji proizvodi od pčela. Matična mliječ i pčelinji otrov je ono što ovo pčelarstvo diže razinu iznad drugih.
„Pčele sa matičnom mliječi hrane svoju kraljicu odnosno svoju pčelu maticu. Ona je jedina pčela koja u čitavoj košnici polaže leglo. Za razliku od ostalih pčela koje žive 40 dana, pčela matica može živjeti od 3-5 godina. Što se tiče upotrebe matične mliječi za ljudsku upotrebu, njezinih pozitivnih svojstava je bezbroj. Konzumiranje matične mliječi pomaže u jačanju imuniteta. Uz to pomaže u poremećaju prehrane kod djece dok kod sportaša povećava izdržljivost. Prirodni je antibiotik!“- objasnio nam je naš sugovornik.

pcelar-matic-dracevo-7.jpg

Nama najzanimljiviji dio posjete bila je demonstracija načina uzimanje pčelinjeg otrova što se malo gdje može vidjeti.
„Otkrilo se da pčele reagiraju na slabe impulse električne struje i tada ispuštaju otrov. Sa košnice se skine poklopac, na okvire se stavi uređaj za emitiranje strujnih impulsa a iznad košnice se stavi staklena zakrivljena ploha. Pčele „napadaju“ staklenu plohu i na njoj ostavljaju otrov. Kasnije se žiletom struže otrov. Postupak se čini dosta jednostavan ali je kod nas dosta nov i izazovan za sve pčelare. Cijena grama otrova je dosta visoka s time da su potrebe za otrovom jako velike“- saznali smo u razgovoru sa ovim momkom iz Dračeva.

pcelar-matic-dracevo-8.jpg

Kao i u svakome poslu sav trud i rad ne bi bio uspješan da Nikola nema pomoć i podršku obitelji i suradnika. Za facebook stranicu i objave na njoj zaslužna je Nikolina djevojka. U pčelinjaku uvijek ima pomoć od prijatelj koji želi naučiti sve o pčelama i pčelarstvu.

pcelar-matic-dracevo-9.jpg

Za kraj ćemo istaknuti da su svi proizvodu u prikladnim ambalažama u kojima se čuvaju u strogo određenim uvjetima. Iz prve ruke možemo reći da je med odličan i da ima preporuku od nas.

pcelar-matic-dracevo-10.jpg

Svi proizvod se mogu naručiti preko facebook stranice pčelarstvo Matić na kojoj su navedeni i kontakt brojevi.

pcelar-matic-dracevo-11.jpg

pcelar-matic-dracevo-12.jpg

pcelar-matic-dracevo-13.jpg

pcelar-matic-dracevo-14.jpg

www.abcportal.info (Marijo Bošnjak)
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,918197
Srednji: 25,983155
Prodajni: 26,048113

Jedinica: 1
Kupovni: 1,348172
Srednji: 1,351551
Prodajni: 1,354930

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,727872
Srednji: 1,732203
Prodajni: 1,736534

Jedinica: 1
Kupovni: 1,878252
Srednji: 1,882959
Prodajni: 1,887666

Jedinica: 1
Kupovni: 2,293929
Srednji: 2,299678
Prodajni: 2,305427