Mostarska vinoteka Leroy na svojim policama ima 400 različitih vina iz 150 vinarija iz cijelog svijeta

3,056 ABC portal 12.listopada 2020. 18:30
VINOTEKA LEROY

Vino kao jedno od omiljenih alkoholnih pića svima nam je dobro poznato. Poznato je još od davnina i jedno je od najpopularnijih pića današnjice. Iako se većinom koristi za piće, vino je nezaobilazni dio i europske i mediteranske kuhinje.

vinoteka-le-roy-2.jpg

Sam proces proizvodnje vina, od branja grožđa do konzumacije vina, dosta je složen proces. O tome se razvila čitava jedna grana znanosti poznata kao vinarstvo. Kod proizvodnje vina treba veliku pozornost obratiti na branje, proces proizvodnje vina ali i na skladištenje, točenje i ispijanje vina.

vinoteka-le-roy-3.jpg

U ovoj fotoreportaži ABCportala predstaviti ćemo vam vinoteku Leroy u Mostaru i njenog vlasnika i voditelja Vjekoslava Lukića.
„Vinoteka je otvorena prije 10 godina. Veliki sam zaljubljenik u dobru kapljicu, poznajem dosta vina i vinogorja ali sam bio i u dosta svjetski poznatih vinoteka koje su me oduševile. Tada, prije 10 godina odlučio sam napraviti ozbiljnu vinoteku po uzoru na one talijanske ili francuske. Na samom početku imali smo 30 do 40 etiketa dok ih danas imamo oko 400 iz svih dijelova svijeta“- rekao nam je Vjekoslav, vlasnik ove vinoteke.

vinoteka-le-roy-4.jpg

U ponudi vinoteke ima svih vrsta vina. Tu se mogu naći vina čija je cijena prihvatljiva za razne džepove. Već po cijeni od 10KM može se naći vino koje je iznad prosječno i kao takvo dostupno je većini. Sa druge strane na policama se mogu naći talijanska, španjolska i francuska vina limitirane proizvodnje koja su ekstremno skupa. Jedna od najskupljih i najkvalitetnijih vina u ponudi vinoteke Leroy su ona vina iz talijanske vinarije Sassiciaia.

vinoteka-le-roy-5.jpg

„Težimo imati sva ona najbolja i najposebnija vina u ponudi. Ta vina nisu dostupna većini osoba pa su tu i one etikete koje su prilagođene malo širem krugu kupaca. Za sva vina iz ponude možemo reći da su iznad prosječne do vrhunske kvalitete. Sa druge strane prava uloga i svrha vinoteke je znati predstaviti ta vina kupcima. Kupcima je potrebno znati predstaviti ta vina i pomoći im u izboru onoga pravog za njih, kroz razne degustacije i kroz konstantnu edukaciju istih“- objasnio nam je naš sugovornik.

vinoteka-le-roy-6.jpg

Jedna od prezentacija vina i vinarije na koju je Vjekoslav najponosniji, je prezentacija slovenske vinarije i vina iz vinarije Simčić. U Mostar, izravno iz Slovenije u vinoteku Leroy došao je Marjan Simčić koji je jedan od najpoznatijih vinara ove regije ali i šire. Odlična prezentacija vina bila je ujedno i edukacija vinara koji su bili tu. Marjan i Vjekoslav su danas dobri prijatelji što možemo vidjeti i po čitavoj paleti vina iz vinarije Simčić koja se nalaze u vinoteci Leroy.

vinoteka-le-roy-7.jpg

Vino je uistinu posebno piće o kojemu se može pisati danima. Tehnologija proizvodnje vina se usavršava konstantno ali se velika pozornost daje i načinu konzumacije istoga. Cijelu jednu priču mogli bi napisati o načinu ispijanja vina i čašama odnosno obliku čaša koji je jako bitan.
„Za sva vina ne mogu i ne smiju se koristiti iste vinske čaše. Vodeća kompanija u svijetu za proizvodnju vinskih čaša, koja se razvila iz malog obiteljskog obrta, je kompanija obitelji Riedel. Svaki pravi vinar, svaki pravi vinski restoran i svaka ozbiljna vinoteka moraju nuditi vina u ovim čašama“- rekao nam je vlasnik vinoteke.

vinoteka-le-roy-8.jpg

Za kraj razgovora dotaknuli smo se i osoblja odnosno prezentera vina.
„Za mene osobno i za našu vinoteku jako je bitno imati educirano osoblje. Naše osoblje mora znati ponuditi pravo vino i poslužiti ga u odgovarajućim vinskim čašama. Svako vino ima različiti omjer kiselosti i slatkoće što znači da svaki tip vina iziskuje određeni oblik čaše. U Riedelu kroz mnogo generacija razvijaju i dizajniraju oblike čaše koji bi što bolje i kvalitetnije prenijeli svu ljepotu vina onima koji ga konzumiraju.

vinoteka-le-roy-9.jpg

Oni to rade savršeno“- kroz prezentaciju čaša objasnio nam je Vjekoslav.

U tijeku razgovora, obišli smo police sa vinima u vinoteci. Uistinu je veliki izbor vina što dokazuje oko 400 etiketa iz oko 150 vinarija iz cijeloga svijeta. To je uistinu impresivna brojka. Uz poznata španjolska, francuska, talijanska i slovenska vina, razveselilo nas je vidjeti i vina iz domaćih vinarija poput vina iz podruma Andrija ili vina iz vinarije Vilinka. 

vinoteka-le-roy-10.jpg

Ukoliko ste ljubitelj vina ovo je uistinu pravo mjesto za vas koje se isplati posjetiti.

vinoteka-le-roy-12.jpg

vinoteka-le-roy-11_3.jpg

vinoteka-le-roy-13.jpg

www.abcportal.info 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,918197
Srednji: 25,983155
Prodajni: 26,048113

Jedinica: 1
Kupovni: 1,348172
Srednji: 1,351551
Prodajni: 1,354930

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,727872
Srednji: 1,732203
Prodajni: 1,736534

Jedinica: 1
Kupovni: 1,878252
Srednji: 1,882959
Prodajni: 1,887666

Jedinica: 1
Kupovni: 2,293929
Srednji: 2,299678
Prodajni: 2,305427