Ovaj mladi Mostarac brine za divlje konje na Bilima i spašava ih od žeđi

41,382 ABC portal 07.kolovoza 2017. 09:00
marijo bošnjak
NESEBIČNA POMOĆ I ŽRTVA

Bez obzira gdje i na kojoj nadmorskoj visini  u Hercegovini ljeta znaju biti ekstremno vruća. Upravo jedno takvo je u punom jeku i temperature probijaju 40 stupnjeva Celzija. Sunce prži  kao oganj nebeski  i suši svaku travku izniklu iz suhe zemlje.

Sunce prži i na Bilima proplanku ispod planine Čabulje i otežava život poludivljim konjima koji obitavaju na ovom području. Ljeti zna biti vode premalo a konji su žedni. Kako je ovih dana na području Bila pokušao je doznati  fotoreporter ABCportala koji je posjetio ovaj proplanak  sjeverozapadno od Mostara i sjeveroistočno od Širokog Brijega, negdje na pola puta.

konji-bile-1.jpg

-Iako smo na 800 metara nadmorske visine preko dana nema nekakve velike razlike u nizinama i ovdje jer je sunce jako i temperatura zraka je podosta visoka i tek uvečer zahladi- rekao je odmah čim smo se susreli Marijo Bošnjak, mladi momak iz Mostara koji često dolazi na Bile da vidi kakvo je stanje s konjima da bi mogao pravodobno reagirati i pripomoći.

Marijo kao pravi znalac prirode i njezinih zakona vrlo brzo je pronašao konje koji su se bili sklonili sa vreline sunca u šumarak gdje su pasli tek iznicalu zelenu travu koja je nakon kiše neku noć pala na ovom području. Odmah kad smo ih pronašli vidjelo se da su konji podijeljeni u šest skupina ali itekako povezani jedni s drugima.
-Sad je faza novog brojanja konja i trenutno ih ima do 130 komada.  Dobrog su zdravlja ali im prijeti velika opasnost prvenstveno od vukova ali i od ugriza otrovnica kojih ima na ovom području. Vukovi su nevjerojatna opasnost za konje posebno za mladunce, za  nepovjerovati  je podatak da je trenutno samo jedno ždrijebe preživjelo a i ono je doživjelo napad vuka i ima oštećenu nogu i male izglede da će preživjeti drugi napad- govori nam ovaj jedinstveni momak koji poznaje cijelo krdo ovih ljepotana.

Pitali smo Marija koji su trenutno najveći problemi  za konje i kako ih riješiti na zadovoljavajući način?
-Najveći problem ljeti je svakako voda i bez nje konji ne bi mogli preživjeti. Ja i nekoliko mojih prijatelja danonoćno brinemo kako doći do onih koji nam mogu pomoći i dotjerati koju cisternu vode konjima na Bile. Evo u zadnjih desetak  dana prebacili smo oko 100 kubika vode u izbetonirano pojilište koje smo napravili kako bi više vode bilo iskorišteno. Sad je situacija pod kontrolom ali ako sunce nastavi pržiti za par dana nećemo imati ni litra vode u pojilištu i trebat ćemo opet pomoć  dobrih ljudi. Nekoliko cisterni smo dobili od Grada Mostara a nekoliko je stiglo iz Širokog Brijega, točnije iz Uzarića i Ljutog Doca i ovim putem im se svima od srca zahvaljujem- priča Marijo dok gleda jesu li svi konji na broju.

konji-bile-2.jpg

Marijo je po zanimanju agronom i veliki je zaljubljenik u prirodu i životinje. Često svoje slobodno vrijeme koristi na Bilima u druženju s konjima. Sa sobom uvijek nosi i svoj fotoaparat i fotka sve što je zanimljivo i vezano za konje na Bilima. On sa svojim prijateljima radi ogroman posao kako bi se ova lijepa priča sa konjima nastavila na ovom prelijepom proplanku gdje je životinjski život primjetan i aktivan.

Na kraju našeg razgovora upitali smo Marija je li ikad konkurirao za kakvu nagradu Grada Mostara s obzirom na nesebičnu pomoć i brigu oko ovih poludivljih konja na ovom proplanku?
-Važno mi je da institucije Grada prepoznaju da je ovdje potrebna pomoć ovim životinjama i da su spremni pripomoći kako bi se konji održali i preživjeli svu surovost koja vlada prirodom. Nikakvu nagradu nisam dobio niti razmišljam o tim stvarima- završavamo razgovor s Marijom  u nadi da će netko ipak barem predložiti ovakvog pozitivca za neko javno priznanje i nagradu. Ako je netko zaslužio Marijo je zaslužio!

FOTO Ivan RAMIĆ

konji-bile-4.jpg

konji-bile-9.jpg

konji-bile-7.jpg

konji-bile-3.jpg

konji-bile-6.jpg

konji-bile-5.jpg

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 26,042054
Srednji: 26,107322
Prodajni: 26,172590

Jedinica: 1
Kupovni: 1,328345
Srednji: 1,331674
Prodajni: 1,335003

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,609023
Srednji: 1,613056
Prodajni: 1,617089

Jedinica: 1
Kupovni: 1,792649
Srednji: 1,797142
Prodajni: 1,801635

Jedinica: 1
Kupovni: 2,276211
Srednji: 2,281916
Prodajni: 2,287621