Posjetili smo duvanjsko selo Mokronoge a u svojem vinskom podrumu ugostio nas je Tihomir Baković, mladi agronom i vinar

3,321 ABC portal 20.studenog 2020. 17:30
'VINOGRADARSKI KRAJ'

Ako bi sudili prema ekspanziji vinograda, duvanjski kraj uskoro bi, umjesto po stočarstvu mogao postati poznat i po vinogradarstvu odnosno vinarstvu. Što je, složit ćemo se, zbog klime i nadmorske visine pomalo netipično ili je barem tako dosada bilo. Odgovore na ovo, ali i druga pitanja vezna uz sadnju i uzgoj vinove loze u ovom kraju te proizvodnju i prodaju vina potražili smo kod jednog od nekoliko vinara na ovom području. Posjetili smo duvanjsko selo Mokronoge, a u svojem vinskom podrumu ugostio nas je Tihomir Baković, mladi agronom i vinar koji je ujedno direktor prodaje poznate tvrtke Bayer u Hrvatskoj. 

podrum-bakovic-duvno-2.jpg

Odmah po dolasku dočekao nas je, kako to obično i biva,s čašom vina. Već na prvom gutljaju blatine „Kralj Tomislav“ moglo se zaključiti kako je riječ o iznimnoj kvaliteti i vrhunskom okusu. Iako bi se po nazivu vina, ali i uvodu priče dalo pomisliti kako je riječ o vinu s duvanjskih vinograda, ovaj proizvod još uvijek se radi od hercegovačkog, točnije grožđa s područja Ljubuškog. Kazali smo još uvijek, jer će se to uskoro promijeniti. Vinograd bi, priča nam Tiho, s početkom iduće godine trebao zauzeti zemlju nedaleko od njegove rodne kuće u Mokronogama.
„Na proljeće ćemo posaditi naš prvi vinograd te proširiti i modernizirati naše podrume. Plan kakav imam s ovim projektom zahtijeva velika ulaganja, za koja vjerujem kako neće biti uzaludna.“ 

podrum-bakovic-duvno-3.jpg

Pa će tako ljubitelji ovog vina čija je kvaliteta, sudeći po iznimno dobroj prodaji i medaljama na brojnim natjecanjima, već prepoznata, uskoro imati priliku konzumirati ga u nešto drugačijem sadržaju. „Kralj Tomislav“ koji se trenutačno može naći u tri vrste bijelog te tri vrste crnog vina, proizvodit će se i od grožđa s duvanjskog polja. Zbog čega bi, primjerice bijela, lagana vina trebala biti, smatra Tiho, kvalitetnija u odnosu na ista proizvedena od grožđa s južnijih krajeva. 
„Stvaranjem Buškog jezera, ali i globalnim zatopljenjem klima se u Tomislavgradu promijenila. Posljednjih desetak godina loza od mraza ovdje nije stradala, dok primjerice voćke koje ranije pupaju i cvjetaju jesu.

podrum-bakovic-duvno-5.jpg

Stoga vinogradi sa stranim sortimentima ovdje jako dobro uspijevaju jer su za iste potrebne svježe noći.“ kaže Tiho.

 

 

podrum-bakovic-duvno-4.jpg

Mijenjanjem vremenskih uvjeta, polako se u ovom kraju stvara i kultura uzgoja vinove loze koje ranije gotovo da i nije bilo. Stoga se sve više ljudi odlučuje okušati u vinogradarstvu odnosno vinarstvu. Svi oni koji to tek planiraju učiniti, a žele prodavati svoje grožđe, Tiho ističe kako je isto spreman otkupiti. 
„Na taj način podržat ćemo ljude u našem kraju koji se ovim zanimanjem žele baviti. Mi trenutačno godišnje proizvedemo oko 12 000 litara vina, a s postojećim vinogradima u Ljubuškom i novim koji su u pripremi, planiramo doći na kapacitet od 30 000 litara.“

podrum-bakovic-duvno-7.jpg

S većim kapacitetom planiraju i veći brendkoji će zamijeniti postojeći „Kralj Tomislav“. 
„S najboljim mogućim tehnologijama koje znamo i ulaskom u najbolje moguće sirovine, ciljano odabranim grožđem stvaramo vrhunsko vino. Trenutačno sve prodamo na kućnom pragu, ali dugoročno većinu proizvodnje planiramo usmjeriti na izvoz u inozemstvo.“

podrum-bakovic-duvno-8.jpg

A svoja znanja Tiho je između ostalog, stekao upravo u inozemstvu. Pa je tako pohađao vinske škole u Novom Zelandu, Kanadi i Francuskoj. Pored završenog Agronomskog fakulteta u Zagrebu na kojemu je bio i najbolji student, završio je i marketing na Ekonomskom fakultetu u Beču, a dugogodišnji posao u Bayeru omogućio mu je suradnju s vinarijama na području cijelog Balkana. Danas živi i radi na relaciji Zagreb – rodni Tomislavgrad u koji se vraća i u koji se jednog dana planira za stalno vratiti, kako bi ostvario ljubav koja se upravo tu i rodila. Ljubav od malih nogu, prema poljoprivredi i rodnom zavičaju u kojemu će, nada se, jednoga dana stvoriti potpunu priču.

podrum-bakovic-duvno-9.jpg
„Plan je prvenstveno stvoriti brend i etablirat ga na tržištu, a kroz idućih nekoliko godina nastojat ćemo stvoriti sve uvjete i zaokružiti cijelu priču o vinarstvu i ruralnom turizmu. Gdje ćemo, između ostalog, napraviti i konobu za degustacije i druženja te proizvesti jedan od najboljih pjenušaca.“

S obzirom kako se ovim poslom uspješno bavi već deset godina vjerujemo kako će ostvariti svoje ideje. A iste, možda, jednoga dana prenijeti i na svojih dvoje djece. Kako bi, baš kao i on, gdje god ih život odvede sa sobom nosili ono što su odmalena zavoljeli. 

podrum-bakovic-duvno-10.jpg

www.abcportal.info (Maja Pašalić)

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,918197
Srednji: 25,983155
Prodajni: 26,048113

Jedinica: 1
Kupovni: 1,348172
Srednji: 1,351551
Prodajni: 1,354930

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,727872
Srednji: 1,732203
Prodajni: 1,736534

Jedinica: 1
Kupovni: 1,878252
Srednji: 1,882959
Prodajni: 1,887666

Jedinica: 1
Kupovni: 2,293929
Srednji: 2,299678
Prodajni: 2,305427