Priča o Širokobriježaninu koji je nakon moždanog udara otkrio talent crtanja ali i smisao života

6,576 ABC portal 01.lipnja 2018. 21:15
S VJEROM NAPRIJED

Život jednostavno priča priču u kojoj nikad ne znate kakav će biti sadržaj i rasplet bez obzira što planirali ili željeli. Svi ćemo ili već osjećamo nevolje života koje nas pritišću do te mjere da se ponekad pitamo je li život uopće lijep. Najbolji odgovor na takvo pitanje mogu dati oni koje su zadesili teži zdravstveni problemi ali koji su opet našli smisao u onoj 'život je lijep' i žive ga na svoj način ne dopuštajući niti primisli da su pobijeđeni i da nemaju šansu.

Upoznali smo jednu takvu osobu, on je Josip Joško Sopta rođeni Širokobriježanin sa zagrebačkom adresom. Sve nevolje koje su ga snašle nisu ga slomile nego ga još više oplemenile iako nije bilo nimalo lako ni ugodno doživjeti ono što je on doživio kao mlada osoba u punoj životnoj snazi, piše ABCportal.info

Joško je prije dvanaest godina doživio moždani udar te nakon kako kaže nespretnih i sporih liječničkih intervencija ostaje stopostotni invalid. Šokiran onime što se dogodilo Joško je pomalo 'upao' u depresiju te gubio volju za kontaktom osim užeg kruga obitelji. Slijedio je dugotrajni oporavak u Krapinskim Toplicama gdje u komadu ostaje 3 godine i 8 mjeseci. O tom teškom vremenu Joško nam kazuje:
-Moji roditelji  se preseljavaju u toplice da bi bili sa mnom i zajedno s mojom suprugom i djecom bili mi najveća podrška . Tek četvrtu godinu nakon  udara prihvaćam situaciju kakva je i pokušavam koliko toliko biti aktivan i živjeti. Izlazim na javna mjesta,počinjem se družiti, ali iz daljine(iako stalno u tijeku i prisutan)dolazi moj rođak Franjo Kraljević kojeg ja zovem bratom i otkriva mi drugu dimenziju iskrene vjere i nade u Boga i život! Tada se stvari počinju mijenjati na bolje a ja iznenada otkrivam ljepotu crtanja s kojim nikad nisam bio u doticaju- priča nam svoju životnu priču i nastavlja

 

 

-Počinjem s krokijima,koje pretvaram u crteže. Olovkom i ugljenom sam počeo,da bih ove godine otkrio rad pastelama, prvo crnom, zatim i u bojama. Ispočetka prve boje koje sam uključio u crteže su bile olovke za usne raznih nijansi, jer nisam imao gdje u blizini naći suhi pastel u olovci (uljne i voštane sam našao),ali moje fizičke i motoričke mogućnosti nisu niti 1%zdrave osobe. Glavni motivi svih mojih crteža su Bog, Gospa, križ, ruže, cvijeće, srca, … što gledajući kroz prizmu,svode se na Boga i vjeru. Do sada sam svaku svoju sliku/crtež poklonio,što na upit,što u humanitarne svrhe. Zaokupljenost crtanjem me odmara, ali i fizički umara s obzirom na moje stanje. Nekada crtam po 5/6.sati u komadu,gubljeći pojam o vremenu, ako mi ne ide, ostavim pa mi dodaju drugi papir,treći,peti...dovršim naknadno nakon gledanja ugledam u crtežu rupu i popunim je trenutnom inspiracijom. Što više crtam,to sam nezadovoljniji jer vraćajući se kronološki vidim da može bolje...učim se sam. Duboko sam svjestan da zapravo ne crtam ja...ja samo držim olovku,crta NETKO kroz mene!

Upitali smo Joška koliko su mu važne uspomene iz onih dana kad je živio u Širokom Brijegu te pratili danas događanja u Širokom i Hercegovini?
Široki Brijeg mi je tiha patnja, srce i duša dolje a ja u Zagrebu. Svaki dan pitam, gledam, čitam, dopisujem se i razgovaram, ili s roditeljima, rodbinom i prijateljima o Širokom i Hercegovini. Nije meni ŠB samo “plava skamenjena vječnost”, nisu ni ljudi, već sinergija toga, uspomena, djetinjstva, mirisa od kamena i zemlje, preko trave i asfalta, domaćeg kruha i soka od drinjina, ma svega što smo svi mi prošli. Voda i zrak su bez mirisa, boje i okusa,mada ja još uvijek ćutim to širokobriješko...i sunce i nebo i rijeka i kamen, kava, pura, uštipak, vino, mirisi kuhinje su posve drukčiji kada sam u Širokom i Hercegovini nego negdje drugdje.

josko-sopta-2.jpg

A,druženje...e,to nema cijenu, valorizaciju opisati je nemoguće to treba biti i doživjeti.
Život je težak! Jer da je fin i lak ne bi bio život već priča ili bajka...ali život je i lijep.
Da je meni do mene odavno bih bio prah već, bez demagogije i kvazi skromnosti mi je do drugih...
Kada nakon dana, tjedana, mjeseci i godina patnje doživite par sati druženja s dragim osobama znači isplatilo se proživjeti. Sutra ne postoji, ako sutra i dočekamo, opet je danas ili sada! Uživajte jer nikada se ne zna kad će....

Ne kažem da ne planirate ali Carpe diem možete učiniti mogućim, ostalo su želje i snovi- na kraju nam je rekao ovaj čovjek vedrog duha koji je iz svojeg života ipak izvukao i lijepe niti koje on tako dobro vuče i koristi kao motor koji ga pokreće dalje i dalje, s pogledom samo prema naprijed.

josko-sopta-1_0.jpg

josko-sopta-2_0.jpg

josko-sopta-3.jpg

josko-sopta-4.jpg

josko-sopta-5.jpg

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,781195
Srednji: 25,845810
Prodajni: 25,910425

Jedinica: 1
Kupovni: 1,306637
Srednji: 1,309912
Prodajni: 1,313187

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,638894
Srednji: 1,643002
Prodajni: 1,647110

Jedinica: 1
Kupovni: 1,773905
Srednji: 1,778351
Prodajni: 1,782797

Jedinica: 1
Kupovni: 2,254953
Srednji: 2,260605
Prodajni: 2,266257