Robusni Imoćanin iz Vinjana Gornjih postao zaštitno lice svjetski poznate modne kuće

5,217 ABC portal 07.svibnja 2018. 08:00
VELIKI AVANTURIST

Imoćana svugdje, na sve četiri strane svijeta. Vojska njih u inozemstvu na privremenom radu, kod kuće ponajviše onih neuposlenih. Šalu na stranu, veliki broj su poznati političari, no ima i akademika, znanstvenika, književnika, poduzetnika, sportaša, glumaca, estradnih zvijezda... Jesmo li neke zaboravili?

Možda manekene. Da, manekene, koji reklamiraju recimo, poznate svjetske modne marke odjeće, obuće ili zgodne Imoćane koji reklamiraju neki poznati svjetski parfem. E, baš parfem. Da, ima i takvih Imoćana odnedavno... I to ne reklamiraju bilo kakav parfemčić, već najnoviji parfem "Y" brend svjetski poznatog Yves Saint Laurenta.
A taj muški parfem upravo osvaja svjetsko tržište. Reklame vrlo zanimljivog sadržaja od 42 sekunde već se vrte po mnogim portalima, televizijama, fotografije promotora s parfemom krase stranice uglednih modnih tiskovina. Ma koji to Imoćanin preko noći postade zvijezda kultnog Saint Laurenta?

Dugo nam nije trebalo pronaći ga. Pravac Vinjani Gornji kod Imotskog, točnije lokacija Jovića most, zaselak Jovići.
Goran Jović, četrdesetogodišnji profesor kineziologije u srednjoj Ekonomskoj i tehničkoj školi u Imotskom. Nekada odličan nogometaš, sportaš, a već punih deset godina pravi svjetski putnik, avanturist, fotograf. Destinacije su mu zemlje Afrike,Tanzanija, Kenija, Etiopija, pa onda Latinska Amerika, Kuba, Meksiko, a ovo ljeto ide u Brazil na Amazonu, u Čile, Patagoniju, piše slobodna dalmacija

jovic-2.jpg

No, o tome nešto poslije. Prvo pitanje Goranu bijaše kada ga susretosmo u bajkovitom okružju njegove kuće, išaranom procvjetalim voćkama, jasenom u cvatu, cvrkutom ptica i mirom koji možete nožem rezati. Kud Goran promotor Saint Laurenta? Očito obožava parfeme tog francuskog mirisnog giganta, pa Francuzi to doznali i pozvali ga da ih reklamira.
- Ma, o čemu ti to. Meni jedan parfem može ravno deset godina. Kao sportaš naviknut sam na svakodnevno tuširanje, pranje prirodnim šamponima i sapunima i to je to - veli Goran.

jovic-5.jpg

- A ovo oko Saint Laurenta, to ti je lijepa priča. Kontaktirala me Ivana Petković koja zastupa Laureant u Hrvatskoj, ispričala mi što namjeravaju učiniti. Ja ostao zatečen. Spomenula je tu kampanju. Poslala mi e-mail, a ja mislim, pa što tu ti Gorane imaš raditi. Čak sam htio to i odbiti, jer se nisam vidio u ulozi promotora parfema. No, malo po malo uvukla me u priču kako namjeravaju s tri mlada Hrvata napraviti reklamu, tri različita karaktera s tri različita zanimanja, u tri životne priče uvesti reklamiranje parfema. Jedan mladi bloger, pa jedan glazbenik i ja kao fotograf i avanturist. Očito da su pratili reportaže o meni i mojim putovanjima.

Malo po malo, priča mi se dopala i eto došlo je do suradnje. Kada mi je još kazala da kampanja ide baš ono od nule, od ničega do heroja, meni se to dopalo. Otišao sam u Zagreb, snimio sam tu reklamu, upoznao i ostala dva sada moja prijatelja, upoznao i njihove životne priče. A kako, ustvari, i volim biti s ljudima, istraživati nove zemlje, običaje, konačno i ljude, na kraju mi je drago da sam i ne samo kao prvi Imoćanin reklamirao jednu takvu poznatu svjetsku marku - veli nam Goran.

Sigurno je to i komercijalizirano?
- Ma, ne, meni je bilo bitno da se izreklamira moj Instagram profil, zbog mojih sponzora kada idem na ova putovanja po svijetu. Drugačije će odmah reagirati kada vide da reklamiram svjetski parfemski brend. Financijskog dobitka praktički tu i nema. No, ljudi me kontaktiraju već naveliko, pitaju odakle ja u toj reklami. Objašnjavam, a i meni je bilo pomalo čudno da sam se kao pasionirani fotograf konačno našao i s druge strane objektiva. To je baš bio doživljaj. Ne vidim se ja kao model, ali eto ispalo je to tako. Redatelji koji su snimali reklamu su to odradili majstorski. Ići će ta reklama kroz medije. Sada idem u Sarajevo na neki promotorski nastup, kontaktirali su me već iz Glorie, bit će pisanja o meni...

I tako prvi Imoćanin postade i zaštitni znak Laurenta, no Goranu bijaše to tek usputni doživljaj kako nam reče. Ono važno u njegovu životu su putovanja, fotografija, pustolovine.
- Sve je započelo tamo prije desetak godina. Nakon završetka fakulteta, dobrog posla u školi, moj nemirni duh vukao me negdje u nepoznato. Tako jednom sretoh našu poznatu humanitarku Ivanu Parlov, moju školsku kolegicu. Brinula se o jednom sirotištu u Africi. Nismo se vidjeli od osnovne škole. Jedna kavica i njena priča o toj velikoj ljudskoj vrlini me okrenula. Pitao sam je treba li joj što fotografirati za to sirotište, zbog sponzora. Pristala je i ja krenuo u Afriku. Nakon desetak mjeseci otišao sam sam i bio s plemenom Masai u Tanzaniju, pa Kenija. Moj legendarni šešir na glavu i putuj, upoznaj ljude, običaje, bilježi to fotoaparatom.To me opustilo, zaljubio sam se u to - veli Goran.

U opisu Goranova životopisa iz Saint Laurenta još apostrofiraju i ovo:
„Goran Jović se početkom 2011. godine pridružio volonterskoj humanitarnoj misiji udruge 'Kolajna Ljubavi' za pomoć siromašnima u plemenima Nacionalnog Parka Ngorongoro u Tanzaniji. Tijekom posjeta i volonterskog doprinosa sirotištima, školama, i domorodačkim obiteljima uspio je zabilježiti naročite običaje u svakodnevnim životima Masai plemena. Uslijedile su fotoreportaže u Etiopiju, Indoneziju, Namibiju, Kubu, te Latino Ameriku od Meksika sve do Nikaragve. Ulazi u srce Medellínea i raspituje se o neprikosnovenom kralju kokaina Pablu Escobaru i njegovu intrigantnom životu.

Početkom 2018. godine vraća se u Afriku, točnije u Tanzaniju i Keniju, odakle donosi uzbudljive priče o plemenu Samburu te njihovim običajima i tradicijama. Sudjeluje u humanitarnim aktivnostima te otkriva sve strane turizma otoka Zanzibar. Goran Jović je dobitnik brojnih prestižnih internacionalnih nagrada za fotografiju, te dugogodišnji suradnik Nova TV medijske kuće gdje redovito objavljuje kratke foto-video reportaže o narodima svijeta i njihovim neobičnim kulturama. Mjesto s kojim se može najviše poistovjetiti je Havana i gdje god putuje, neizostavan je njegov 'sretni' šešir“.

jovic3.jpg

- Da sve je rečeno u tih nekoliko rečenica - veli Goran - no to su samo sitnice s onim što imam u planu. No, moram priznati da sam imao i sreću jer sam uvijek poslušao dobre ljude i onda ti se to dobrim i vrati. Eto kolegica Ivana Parlov me vidjela i pričala o Africi, ja sada zavolio Afriku i putovanja, jedan prijatelj iz Amerike me natjerao da kupim fotoaparat i ja ga kupio i sada sam zaljubljen u fotografiju. A pustolovine? Kolege me često u školi pitaju: 'Što se, Gorane, ljeti ne odmoriš, lijepo u prirodi u Jovićima uživaš, pa malo na moru'.
No, ja im kažem da je ovakav moj način razmišljanja i poimanja života u pustolovnim putovanjima baš kao virus. Zahvati te to i onda si gotov. Evo, sada je na redu putovanje u Brazil, Amazona, pa Argentina, Bolivija, Čile, Patagonija... Znam da to i košta. No, pišući reportaže, snimajući i dajući to televizijama, pa se pokrije to. Oni meni avionske karte, pa onda radiš osim svoga posla još poneki, skupi se novac za ta putovanja. A bilo je izazova, posebno u Južnoj Americi. Čak sam bio uhapšen, pokušali su me opljačkati. Ima tu nezgodnih situacija, ali to je i cijena mojih pustolovina. Najteže je kada majka pusti suzu kada odlazim i kada dolazim. Ja kažem i to je cijena ovoga što volim.
Hoće li se prvi imotski promotor kultnoga francuskog parfema smiriti uz neku srodnu žensku dušu, onako iz prikrajka pitamo Gorana.
- Ma znam na što ciljaš. Da se oženim i smirim. Možda, a možda i nikada. No, ima jedna zanimljiva priča s mojih putovanja, no ne bi sada o tome, ima neka srodna avanturistička duša. Ali ne, ne, nećemo o tome sada, nije to konačno i vrijeme, samozatajno govori Goran.

I još nešto čudno za Gorana. Igrao je i to kvalitetno nogomet. I odjednom ga ostavio.
- Pa govore mi da sam i tu čudan. Volio sam silno nogomet i ostavio sam ga preko noći. Ne zanima me. Ali ima i još jedna priča. Dok sam igrao, Romario iz Brazila bio mi je sve. Nogometni idol, božanstvo. I pazi sada, na putovanju sam upoznao jednu osobu koja bi me spojila i upoznala sa Romariom. Ta osoba je njegov susjed. Sada imam priliku kada idem u Brazil upoznati Romaria i zaigrati s njim.

No, htio bih za kraj još spomenuti i ova dva moja prijatelja, posebno ovog glazbenika s kojima sam snimao reklamu za parfem. Predivni ljudi. Veliko je bogatstvo upoznati ljude, dobiješ prijatelje po cijelom svijetu. Putovati sam je u jednu ruku dobro, jer sam donosiš odluke, putovati u paru je idealno, trojica maksimalno, a četvrti je višak, priča nam Goran, ipak namjeravajući već za vikend staviti novi "Y" parfem na sebe.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,727818
Srednji: 25,792299
Prodajni: 25,856780

Jedinica: 1
Kupovni: 1,272546
Srednji: 1,275735
Prodajni: 1,278924

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,609554
Srednji: 1,613588
Prodajni: 1,617622

Jedinica: 1
Kupovni: 1,775842
Srednji: 1,780293
Prodajni: 1,784744

Jedinica: 1
Kupovni: 2,241095
Srednji: 2,246712
Prodajni: 2,252329