Stolarija Kraljevići: Izvozit ćemo namještaj po mjeri, a Austrijanci će ga montirati i prodavati

6,687 ABC portal 11.ožujka 2019. 07:30
DVADESET ZAPOSLENIH

Jeste li znali kako je općina Tomislavgrad među prvima u Bosni i Hercegovini u Srednjoj strukovnoj školi pokrenula smjer „stolar“? Upravo na ovom području, brojne tvrtke bave se djelatnostima vezanim uz drvo - od primarne do finalne proizvodnje. Stolarija Kraljevići, jedna je od takvih tvrtki koja u Tomislavgradu postoji, zapošljava i radi dvadesetak godina.

Ekipa ABCportala ih je posjetila u njihovim radnim prostorijama u Mrkodolu, mjestu u okolici Tomislavgrada, ali nismo bili jedini gosti. Na tečnom njemačkom jeziku, odvijao se sastanak i dogovarala suradnja s budućim poslovnim partnerima. Riječ je, kazali su nam nešto kasnije, o ljudima iz Austrije koji su ih pronašli, već drugi put posjetili i s kojima kreću u zajedničke poslovne pothvate.
„Nakon što su nas kontaktirali i posjetili, nakon što su vidjeli što i kako radimo odlučili su se raditi s našim proizvodima. Izvozit ćemo namještaj po mjeri, a oni će ga montirati i prodavati. Ova suradnja, ujedno je i širenje našeg tržišta“, priča nam Božo Marinčić u ovom kraju poznatiji kao Dado, koji je uz Ivana-Pika Marinčića, vlasnik stolarije Kraljevići. 

Pored Austrije, dosadašnje vodeće tržište uz Zagreb i Hercegbosansku županiju u najvećoj mjeri je Dalmacija. Proizvodnja i prodaja namještaja i vrata po mjeri, od drveta i pločastih materijala njihova je primarna djelatnost, a kupci su uglavnom individualni..
„Izražavanje osobnosti kroz uređenje vlastitih interijera osobito je izraženo u posljednje vrijeme. Namještaj i materijali pomno se biraju zbog čega u našem radu itekako pratimo trendove. Važna je i kreativnost, kupci imaju ideju, a mi realizaciju“, priča nam Dado o načinima rada stolarije Kraljevići.

No, nije uvijek bilo tako. Nisu, kažu nam, čak ni zamišljali kako će njihovo poslovanje doći do ove, izuzetno uspješne razine. Započeli su Dado i Piko, inače rođaci, svoj posao brodskim podom. Učili su od Dadinog oca Karla koji je iskustvo stekao u inozemstvu. Danas od njih uče i njihova djeca, piše ABCportal.info.

„Išli smo korak po korak. Radili, učili i širili se, a tako želimo nastaviti i dalje. Danas imamo dvadeset zaposlenih ljudi, zahvalni smo i zadovoljni svojim poslovanjem.“
Kuhinje, vrata i druge vrste namještaja koje proizvode i prodaju, njihova su najbolja reklama. Bez oglašavanja, od usta do usta zadovoljnih kupaca pročulo se za stolariju Kraljevići. Kroz posao ostvarili su i brojne kontakte i prijateljstva. Otvoreni su, kažu, i za dijeljenje iskustva svima koji se žele baviti sličnim poslom, kako bi u ovom kraju bilo više poduzetništva, a manje iseljavanja. 

Poslom u ovoj stolariji, zadovoljan je i mladi Ivan Tomić. Prije sedam godina, po završetku studija ekonomije, željan posla, izabrao je raditi i učiti, a danas je postao njihova desna ruka. 
„Nije me zanimala plaća ni drugi uvjeti, samo sam htio raditi i napredovati. Ovo je moj prvi i jedini posao i ne planiram ga mijenjati“ kaže nam vidno zadovoljan mladi Ivan. 

Mladi članovi obitelji Marinčić, ali i učenici smjera „stolari“ , također, svoja prva radna iskustva kroz praksu, stječu u ovom poduzeću, radeći između ostalog i na CNC strojevima. 
Iako je, kroz dvadesetak godina rada, bilo različitih iskustava, posao se u posljednjih nekoliko godina udvostručio. Pratili su ih usponi i padovi, no, danas se ipak, kada pogledaju protekle godine posebno, pričaju nam, sjećaju lijepih stvari. Donacija namještaja u vrijeme poplava za tri obitelji rodbine koju imaju u Gunji te oltar za papu prilikom posjeta Sarajevu, samo su neke od njih. 

Sreću u nastavku rada i mi im želimo ovom prilikom, kako bi lijepih stvari, posla i zapošljavanja bilo još i više. I da, kako bi se odlazak ljudi u inozemstvo, zamijenio izvozom domaćih proizvoda. 

www.abcportal.info
 

stolarija-kraljevic-8.jpg

stolarija-kraljevic-3.jpg

stolarija-kraljevic-5.jpg

stolarija-kraljevic-2.jpg

stolarija-kraljevic-4.jpg

stolarija-kraljevic-6.jpg

stolarija-kraljevic-7.jpg

stolarija-kraljevic-9.jpg

stolarija-kraljevic-10.jpg

stolarija-kraljevic-11.jpg

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,843694
Srednji: 25,908465
Prodajni: 25,973236

Jedinica: 1
Kupovni: 1,253818
Srednji: 1,25696
Prodajni: 1,260102

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,67693
Srednji: 1,681133
Prodajni: 1,685336

Jedinica: 1
Kupovni: 1,806761
Srednji: 1,811289
Prodajni: 1,815817

Jedinica: 1
Kupovni: 2,13584
Srednji: 2,141193
Prodajni: 2,146546