Svu opremu za proizvodnju soka smo osmislili, dizajnirali, izradili i imamo brend 'Plodovi Hercegovine'

5,357 ABC portal 24.listopada 2020. 18:15
OBITELJ GRIZELJ

Jesen je već odavno stigla. Berba svih poljoprivrednih proizvoda je gotova ili se bliži svome kraju. Mnoge voćne vrste su pobrane i uskladištene, neke u svježem stanju dok su neke uskladištene prerađene u raznim oblicima. Stabla voćaka se samim time pripremaju za zimsko mirovanje.

plodovi_hercegovine_2.jpg

Jedna jako zanimljiva i raširena voćna vrsta čija je berba u tijeku, a gotovo svi ju volimo i konzumiramo je jabuka. Posjetili smo obitelj Grizelj odnosno njihovo obiteljsko gospodarstvo koje nosi naziv MABOG Gumanović, piše ABCportal.info

plodovi_hercegovine_3.jpg

U selu Sovići, nadomak Gruda, cijelu obitelj i radnike smo zatekli u tijeku prerade jabuka.
„Naše obiteljsko gospodarstvo MABOG Gumanović ima dosta širok krug djelovanja. Osnovna djelatnost je proizvodnja jabuka i prerada istih u sok i jabučni ocat. Uz to radimo proizvodnju jednodnevnih pilića kokošiju i purana. Također radimo i proizvodnju eteričnih ulja ponajviše sa naše ogromne plantaže smilja u Ljubuškom“- rekao nam je Boris Grizelj koji je voditelj čitavog gospodarstva.

plodovi_hercegovine_4.jpg

Plantaža jabuka obitelj Grizelj pravi je primjer suvremenog načina uzgoja jabuka. Na prostoru od 1.5 hektara voćnjaka nalazi se nešto manje od 5000 stabala jabuka. Čitava plantaža je suvremena što znači da se obrada radi oko stabala sa međurednim prostorom po kojemu može ići traktor. Iznad plantaže su mreže koje služe za obranu nasada od tuče. Stabla jabuke navodnjavaju se natapanjem kap po kap.
„Našu plantažu jabuka čine više sorti. Istaknuti ćemo Pink Lady, Greeny Smith i Idered kao osnovne sorte jabuka. Plodove svih sorti plasiramo u svježem stanju u odgovarajućim gajbama sa pripadajućom naljepnicom. One jabuke koje ne možemo plasirati u svježem stanju preradimo u sok odnosno u jabučni ocat“- saznali smo prateći proces proizvodnje prirodnog soka od jabuke.

plodovi_hercegovine_5.jpg

 

Prirodni sok se pakuje u boce od 1 litra kao i u male boce koje su ugostiteljsko pakovanje od 0,2 litra. Većina ugostitelja u Grudama ali i dosta ugostitelja van Gruda ovaj sok imaju u svojoj ponudi sokova od jabuke. Sok je uistinu odličan u što smo se i sami uvjerili kušavši ga prilikom pravljenja istoga.

plodovi_hercegovine_6.jpg

Čitav proces proizvodnje prirodnog soka od jabuke odvija se na obiteljskom imanju u prostoru u neposrednoj blizini plantaže jabuka. Proces naravno počinje branjem jabuka koje su osnova svega. Jabuke se peru, melju u mlinu i tako samljevene prešaju. Sok dobiven mljevenjem i prešanjem se sprema u bačvu od inoxa, odakle se puni u boce koje idu na pasteriziranje.
„Čitava oprema za proizvodnju soka od jabuka kao i destilerija za eterična ulja su neki svojevrsni izumi našega obiteljskog gospodarstva. Svu opremu smo osmislili, dizajnirali i izradili pod nazivom firme Eko Bio Gen koja je sestrinska firma našeg obiteljskog gospodarstva MABOG Gumanović. Uz to što strojeve izrađujemo za svoje potrebe, bavimo se i prodajom istih“- sa ponosom nam je rekao Boris.

plodovi_hercegovine_7.jpg

Svježe jabuke, prirodni sok od jabuka i jabučni ocat nalaze se pod brendom Plodovi Hercegovine. Obiteljsko gospodarstvo ima 5 stalno zaposlenih osoba što dokazuje da na obiteljskom gospodarstvu ima posla kroz čitavu godinu. 

plodovi_hercegovine_8.jpg

Grizelji su, kao i svi, dobro osjetili posljedice korona krize. Iako im je kriza dosta pomjerila planove, obitelj je jako optimistična i ne razmišljaju o bilo kakvom smanjenju proizvodnje ili gašenju iste. 

plodovi_hercegovine_9.jpg

Ovaoptimistična obitelj pravi je primjer kako se novim idejama može ostvariti dosta velika dobit bez da se ide raditi preko granice.

plodovi_hercegovine_10.jpg

plodovi_hercegovine_11.jpg

plodovi_hercegovine_12.jpg

www.abcportal.info (Marijo Bošnjak)

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,918197
Srednji: 25,983155
Prodajni: 26,048113

Jedinica: 1
Kupovni: 1,348172
Srednji: 1,351551
Prodajni: 1,354930

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,727872
Srednji: 1,732203
Prodajni: 1,736534

Jedinica: 1
Kupovni: 1,878252
Srednji: 1,882959
Prodajni: 1,887666

Jedinica: 1
Kupovni: 2,293929
Srednji: 2,299678
Prodajni: 2,305427