U srpnju na more: Skočibušić misli da drugog vala koronavirusa neće biti

2,691 ABC portal 10.svibnja 2020. 12:30
INFEKTOLOG IZ MOSTARA

Zasigurno da će do daljnjega biti neophodne sve individualne mjere zaštite poput rukavica, pranja ruku, nošenja maski i distanciranja, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) doktor Siniša Skočibušić, specijalist infektologije i subspecijalist intenzivne medicine, na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ravnatelj Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar i tajnik Asocijacije infektologa u Bosni i Hercegovini.

On je to rekao govoreći o najavama da je narednog tjedna najavljeno dodatno ublažavanje mjera u smislu otvaranja vrtića, organiziranja javnog prijevoza, otvaranja ugostiteljskih objekata... 

Dao je svoj stav je li s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju vrijeme za ovakve mjere i koji su savjeti građanima kako da se ponašaju u uslužnim objektima, a kako u javnom prijevozu. "Naši građani su pokazali postojeću razinu svijest o zaštiti, unatoč pojedinačnim propustima i "grijesima struktura''. Trenutno epidemiološko stanje ukazuje da i dalje moramo biti budni, jer BiH je još daleko od toga da bude "corona free country'', poručio je dr. Skočibušić.

S obzirom da je veliki broj građana u iščekivanju otvaranja i banjskih lječilišta, dr. Skočibušić je govorio na koji način koristiti te vrste usluga, prvenstveno kada su u pitanju bazeni i prostori sa termalnom vodom, ali i općenito i kada su u pitanju javni bazeni i otvorenog i zatvorenog tipa. "Treba imati na umu da je prijenos COVID-19 primarno kapljičnog tipa, ali i da klor u bazenima djeluje na virus. Stoga, epidemilozi i virolozi će procijeniti vijabilnost virusa i stupanj rizika. Ne moramo u ovoj utrci za poništavanje preventivnih mjera biti prvi i u banjskom liječenju, Inače, poznato je da su higijenske mjere oduvijek bile jako važne za banjsko liječenje, tretmane u saunama i salonima ljepote", naglasio je dr. Skočibušić.

 

Dr. Skočibušić je dao i ocjenu bi li tijekom lipnja građani mogli planirati godišnje odmore na Jadranu ili bar kada je Neum u pitanju, te kakvi su savjeti za boravak na planinama. "U ovoj pandemiji smo ponovo otkrili naše prelijepe planine, šetnje, čist zrak, bistre rijeke, … Povrat prirodi i zemljoradnji je resetirao naš duh. Ponovno smo bili svjedoci vrijednosti zelenih površina pred zgradama u gradovima. Zasigurno da će veliki broj naših sugrađana nastaviti s takvim oblicima života, birajući otvoreni svježi zrak umjesto zadimljenih zatvorenih prostorija. Jadranska morska obala ima jedinstveno mjesto na svijetu, i uvjeren sam da ćemo u srpnju se kupati u slanoj morskoj vodi i izležavati se u borovoj hladovini", naglasio je dr. Skočibušić. 

S obzirom da je mnoštvo dvojbi u smislu uporabe zaštitnih maski i rukavica, odnosno da su različiti i njihovi principi upotrebe u zavisnosti od dijela BiH dr. Skočibušić je govorio i o tome koji su savjeti treba li nositi maske i rukavice samo u objektima i prijevozu ili i izvan, te šta tijekom boravka na moru i planinama, kao i šta sa djecom u tom smislu. "Djeca su naša posebna briga i radost. Roditelji su imali priliku se dva mjeseca intenzivno družiti sa svojim najdražim.

Boravak u prirodi i sigurnom okruženju, te interakcija s drugom djecom će doprinijeti psihomotornom razvoju djece. Sigurno da javni prijevoz je uvijek mjesto povećanog rizika za prijenos ne samo koronavirusne infekcije, nego i drugih respiratornih infekcija. Socijalne interakcije s asimptomatskim bolesnicima, a kojih je najveći broj, nose određeni rizik i to je razlog zašto struka preporuča kontinuirano pridržavanje svih mjera prevencije", kazao je dr. Skočibušić. S obzirom kako se najavljuje da će se virus vratiti s jeseni, dr. Skočibušić je govorio na koji način ga spremno dočekati, te kako ojačati imunološki sustav.

"Ma koliko hrabro, možda i neutemeljeno, osobno sam mišljenja da neće biti drugog vala. Ostaje u razdoblju pred nama vidjeti hoće li se doista epidemija smiriti ili reaktivirati na jesen. Iskustva iz razdoblja dva mjeseca iza nas govore u prilog da smo posve spremni za suočavanje s izazovima pandemije te da smo evoluirali u odnosu na početni strah i zabrinutost od neizvjesnosti. Pravilna i redovita prehrana netretiranom genetski nemodificiranom hranom uz dovoljno rada i odmora te manje stresa i ljudske pakosti će osnažiti naš imunitet", kazao je dr. Skočibušić. 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,918197
Srednji: 25,983155
Prodajni: 26,048113

Jedinica: 1
Kupovni: 1,348172
Srednji: 1,351551
Prodajni: 1,354930

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,727872
Srednji: 1,732203
Prodajni: 1,736534

Jedinica: 1
Kupovni: 1,878252
Srednji: 1,882959
Prodajni: 1,887666

Jedinica: 1
Kupovni: 2,293929
Srednji: 2,299678
Prodajni: 2,305427