Uskoro počinje sezona svinjokolje, posjetili smo jednu farmu svinja u blizini Širokog Brijega

12,297 ABC portal 15.listopada 2020. 20:30
FARMA DOKIĆ

Topli dani su iza nas. Već su se zabijelili pojedini planinski vrhovi kao i planinske zaravni. Mnogo je toga što nas asocira na jesen i zimu. Za neke su prva asocijacija snijeg, vatra u kaminu i debeli kaput dok su za neke prva asocijacija topli napitci i hrana karakteristična za zimu.

farma_svinja_dokic-jare-2.jpg

Kada smo već spomenuli hranu karakterističnu za zimu, nezaobilazni su suhomesnati svinjski proizvodi poput suhe pancete, pršuta ili kobasice.
Da bi smo mogli uraditi ovu fotoreportažu morali smo se zaputiti u selo Jare na rubu Mostarskog blata. Posjetili smo obitelj Gilja koji su vlasnici farme svinja Dokić, piše ABCportal.info

farma_svinja_dokic-jare-3.jpg

Na farmi nas je dočekao Mario Gilja, jedan od vlasnika, sa kojim smo obišli farmu i saznali mnogo zanimljivosti o istoj.
„Naša farma je nastala iz jednog sasvim običnog seoskog domaćinstva u kojemu smo imali kravu, kokoši, par svinja i sve ono što je karakteristično za jednu seosku obitelj. Danas imamo jednu dosta ozbiljnu farmu za tov svinja i proizvodnju svinjskog mesa“- na početku razgovora nam je rekao Mario.
Glavni objekt na farmi je naravno štala u kojoj se nalaze svinje za tov. 

farma_svinja_dokic-jare-4.jpg

„Da bi se dobila što kvalitetnija sirovina za konzumaciju, odnosno preradu svinjskog mesa u suhomesnate proizvode, treba posložiti dosta faktora. Prvo i osnovno je imati odlične uvjete i prostor za tov svinja. Drugi faktor je pasmina svinja a treći ključni faktor je hrana kojom se hrane svinje“- saznali smo prilikom obilaska svinja u štali.

farma_svinja_dokic-jare-5.jpg
Na farmi su zastupljene dvije pasmine svinja, landras i jorkšir. Pasmine po svojim karakteristikama su se pokazale odlične za tov i što je jako bitno, meso dobiveno od svinja tih pasmina je odličnog kvaliteta.
Prilikom obilaska farme uz objekt za tov svinja, pogled nam je išao i prema zavidnom broju traktora te raznovrsnim priključcima za traktore. Primjetili smo razne vrste traktora te razne vrste plugova, sijačica i prikolica za traktore. Sve to nam je govorilo da vlasnici farme obrađuju zavidne količine zemlje.
„Ishrana naših svinja je dosta jednostavna za opisati. Naše svinje imaju stalni pristup vodi i neograničenim količinama žita. Svo žito, kojim hranimo svinje, proizvedeno je na našemu gospodarstvu. Takva ishrana svinja pokazala se dosta kvalitetna što se odražava na kvalitetu mesa koja nam je ustvari najbitnija“- rekao nam je sugovornik.

farma_svinja_dokic-jare-6.jpg
Gilje zemlju obrađuju na prostranom Mostarskom blatu. Sva mehanizacija koja je potrebna za proizvodnju žita nalazi se na njihovom gospodarstvu. Uz manje traktore na koje su priključene prikolice, sijačice i manji priključni uređaji, vlasnici farme posjeduju John Deer kombajn za vršidbu žita kao i veliki Zetorov traktor koji je najnovija investicija u mehanizaciju.

farma_svinja_dokic-jare-7.jpg
Ipak, obrada zemlje , sijanje žita i žetva istog je samo put do što jeftinije i kvalitetnije proizvodnje svinjskog mesa.
„Naša obitelj Gilja, odnosno farma svinja Dokić specijalizirana je za proizvodnju svinjskog mesa. Proizvodnja žita je onaj sporedni posao kao i mnogi poslovi koje radimo da bi mogli što lakše proizvesti što kvalitetnije svinjsko meso. Na farmi počinje doba svinjokolje te imamo dosta upita u vezi mesa. Kod nas se može kupiti živa utovljena svinja, obrađene svinjske polovice ali i pojedini dijelovi svinjskih polovica. Jako smo fleksibilni po tome pitanju“- Gilje su nam poručile za kraj razgovora.

farma_svinja_dokic-jare-8.jpg
Farma je ogroman projekt sa svim dodatnim poslovima oko farme i svinja. Bez ulaganja i rizika se ne može ostvariti značajna dobiti kao ni bez mukotrpnog rada i praćenja svjetskih trendova. 
Dolazi doba svinjokolje i sušenja svinjskog mesa. Mnogi od nas su još uvijek u potrazi za kvalitetnim svinjskim polovicama ili dijelovima istih. Ukoliko se još niste odlučili gdje ćete kupiti meso, to možete učiniti na farmi svinja Dokić, u Jarama na rubu Mostarskog blata gdje će vas dočekati ugodni domaćini iz obitelji Gilja.

farma_svinja_dokic-jare-9.jpg

farma_svinja_dokic-jare-10.jpg

www.abcportal.info
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,918197
Srednji: 25,983155
Prodajni: 26,048113

Jedinica: 1
Kupovni: 1,348172
Srednji: 1,351551
Prodajni: 1,354930

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,727872
Srednji: 1,732203
Prodajni: 1,736534

Jedinica: 1
Kupovni: 1,878252
Srednji: 1,882959
Prodajni: 1,887666

Jedinica: 1
Kupovni: 2,293929
Srednji: 2,299678
Prodajni: 2,305427