Uspješna priča o agroturizmu hercegovačke obitelji Sušac

5,584 ABC portal 02.studenog 2020. 20:15
KAMEN KRŠ I MASLINA

Udaljavanje od gradskih gužvi i odlazak u prirodu je nešto što u zadnje vrijeme postaje svakodnevnica velikom broju ljudi. Pojedinci obilaze sela svojih očeva i djedova dok drugi upoznaju prirodu kroz biciklizam, planinarenje i slične aktivnosti.

opg-susac-15.jpg
Seoski turizam je vrsta turizma koja se sve više razvija. Agroturizam je jedan od vidova toga turizma koji doživljava lagani procvat u svim dijelovima BiH, piše ABCportal.info

Na ovome tragu odlučili smo posjetiti obitelj Sušac i njihov agroturizam u Cernu kod Ljubuškog. Srdačne domaćine, bračni par Sušac, zatekli smo u jednom od mnogih objekata na njihovom gospodarstvu.
„Vrijeme je od pečenja rakije. Već treći dan pečemo domaću rakiju od našega grožđa. Ako nas vrijeme posluži biti ćemo gotovi za nekih pet do šest dana. Dio rakije ćemo ostaviti u ovome obliku dok ćemo od dijela napraviti raznovrsne likere“- na početku razgovora i obilaska rekao nam je Jure Sušac. Juru i njegovu suprugu smo zatekli dok su punili kotao za rakiju sa novih 450kg fermentiranog grožđa za proizvodnju rakije.

opg-susac-2.jpg

Za početak odnosno nastavak obilaska gospodarstva naš domaćin je izabrao najvišu točku gospodarstva odakle se pruža pogled na vinograde, polje ali i na okolna brda. Dok je ispred nas bio prekrasan pogled, iza nas su bila stabla masline.
„Prije nekih 20-ak godina počeli smo sa čišćenjem i obradom krša te pretvaranjem istog u obradivu površinu na kojoj se može nešto zasaditi. U to vrijeme smo posadili i našu prvu maslinu. Od tada ih konstantno sadimo. Danas imamo 152 stabla od kojih 130 daje rod“- objasnio nam je naš domaćin.

opg-susac-3.jpg

Primjetili smo da su masline jako dobro rodile ali i da u nasadu ima raznih sorti maslina. Naš domaćin nam je rekao da ima više sorti od kojih je posebno zanimljiva sorta skradinska krvavica. Pri obilasku nasada mogli smo vidjeti sustav navodnjavanja kap po kap koji je jako bitan. 
Nastavak obilaska je vodio u objekt uz maslinik. 

opg-susac-4.jpg

opg-susac-6.jpg

„Ovo je prostor gdje ugošćujemo goste našega agroturizma. Sve je rustikalno urađeno sa naglaskom na detalje vezane za masline, grožđe i vino. Uslikajte ovo- Bolje umrijeti od litre nego od kapi“- sa osmjehom nam je rekao Jure.

opg-susac-7.jpg
Pri izlasku vani nismo mogli ne primjetiti terene za tenis, mali nogomet, odbojku, košarku i boćalište. Na gospodarstvu je mnogo zanimljivih stabala voćaka ali i neke zanimljive životinje. Od stabala nas se posebno dojmila žižula sa svojim ukusnim plodovima. U neposrednoj blizini stabla žižule mogli smo vidjeti i 5 mjeseci staro lane koje je jedna od atrakcija ovoga gospodarstva odnosno ovoga agroturizma.
Ipak, ono što dominira cijelim gospodarstvom su vinogradi koji su posađeni na raznim etažama. Tu je i odličan vinski podrum. Od sorti vinove loze tu su bijela sorta Žilavka i crna sorta Blatina koje su autohtone hercegovačke sorte vinove loze.

opg-susac-8.jpg
„Na našemu gospodarstvu imamo 7200 čokota vinove loze. Sva loza posađena je u plantaži uz navodnjavanje. Tlo je samljeveni kamen koji je pogodan za dobivanje kvalitetnog grožđa i vina. Kvalitetu našeg vina potvrdili su i mnogi stručnjaci koji su ocjenjivali naša vina. U prostoru za zrijanje vina i vinskom podrumu imamo izuzetne uvjete za proizvodnju vina i čuvanje istog“- saznali smo pri obilasku vinograda i vinskog podruma.

opg-susac-9.jpg
Mnogo je tu truda uloženo, što se vidi na svakome koraku. Ali, da se trud isplati svjedoče mnoge plakete i medalje koje je dobio Jure za svoja vina i maslinovo ulje.
„Naše ekstra djevičansko maslinovo ulje dobilo je više zlatnih medalja baš kao i naša vina. Dobili smo nagrade u Mostaru, Splitu, Zadru, Vodicama i u Zagrebu. Posebno bih istaknuo zlatno ocjenjeno naše bijelo vino Žilavka Sušac na natjecanju u Splitu“- sa ponosom nam govori Jure.

opg-susac-10.jpg
Nakon detaljnog obilaska gospodarstva sa ugodnim domaćinom vratili smo se na početnu točku, mjesto gdje se proizvodi rakija. Po Jurinom izboru smo kušali liker od smokve koji je jedan od likera iz ponude.

opg-susac-11.jpg

Za kraj reportaže osvrnuti ćemo se na entuzijazam i želju obitelji Sušac u stvaranju svoga malog raja na zemlji. Čitav projekt je zahtijevao ogromnu želju da se krš pretvori u obradivu površinu. Svaki kutak govori mnogo o odličnim idejama našeg domaćina i odličnom rasporedom svih dijelova gospodarstva odnosno agroturizma. Sve ovo ne bi bilo moguće bez zaljubljenosti u svoj kraj i svoju krševitu Hercegovinu, bez zaljubljenosti u vino i masline koju Jure zasigurno ima.

opg-susac-12.jpg

opg-susac-13.jpg

opg-susac-14.jpg

opg-susac-16.jpg

opg-susac-17.jpg

opg-susac-18.jpg

www.abcportal.info

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,904432
Srednji: 25,969355
Prodajni: 26,034278

Jedinica: 1
Kupovni: 1,482816
Srednji: 1,486532
Prodajni: 1,490248

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 2,039666
Srednji: 2,044778
Prodajni: 2,049890

Jedinica: 1
Kupovni: 2,067331
Srednji: 2,072512
Prodajni: 2,077693

Jedinica: 1
Kupovni: 2,161276
Srednji: 2,166693
Prodajni: 2,172110