Auto salon Kramar već 14 godina stječe povjerenje: Zadovoljstvo kupca je na prvom mjestu

1,655 ABC portal 24.travnja 2018. 18:00
kramar
LIDERI NA TRŽIŠTU

AS KRAMAR –  nekoliko riječi o svemu,  kako se rodila ideja o AS KRAMAR?
Prije otprilike 15 godina kao skupina zaljubljenika u automobile odlučili smo se na ulazak u posao uvoza i prodaje mlađih rabljenih vozila u Bosnu i Hercegovinu.
 Na spomenuti potez smo se odlučili isključivo iz razloga što  smo prepoznali da našem tržištu nedostaje vozila regularnog podrijetla,originalne kilometraže i kvalitete na čemu se temelji naša poslovna politika. 
Kupci su to prepoznali, te smo zbog spomenutih vrijednosti zauzeli vodeću poziciju na tržištu i danas smo tu gdje jesmo.

Koja tržišta zastupate?
2004. krenuli smo sa nekih 20-tak vozila na Teskeri pored Ljubuškog. Već nakon 3 godine poslovanja morali smo tražiti veći izložbeni prostor, te smo preselili u poslovnu zonu na Mostarskim Vratima u Ljubuškom. Napravili smo poslovni objekt na 7000m2 i proširili ponudu na 100-injak rabljenih vozila. Već 2009. Godine otvorili smo poslovnice u Crnoj Gori (Nikšić), a 2011. godine i u Njemačkoj (Nürnberg). 2013. godine otvorili smo još jednu poslovnicu u BiH, na atraktivnoj lokaciji u Banja Luci, a potom 2014. i u Sarajevu. 
2015. Godine ukazala nam se prilika da krenemo sa poslom u Hrvatskoj čije tržište nam je već od prije poznato i zanimljivo. Salon smo otvorili u Splitu, a u 2017. godini pokrenuli smo posao i u Zagrebu. 
Trenutno u BiH salonima u ponudi imamo oko 500 vozila i oko 500 vozila u Hrvatskoj, Njemačkoj i Crnoj Gori. Sa našim poslovnim partnerima sudjelujemo i na tržištima rabljenih automobila u Rusiji, Srbiji i Češkoj. 
Glavno sjedište tvrtke pozicionirali smo u Ljubuškom, odakle vršimo administrativne poslove nabave i upravljamo našim poslovnicama u BiH i inozemstvu. Imamo ukupno preko stotinu zaposlenih, od čega 60 samo u Bosni i Hercegovini. 

Da li planirate širenje u regiji i gdje?
Naravno da u budućnosti planiramo širenje, cilj su nam i zemlje istočne Europe, ali prije toga bitno nam je učvrstiti pozicije na tržištu u svim zemljama u kojima sada vodimo poslovanje.
Za sada Vam ne  možemo više reći po ovom pitanju.

Pošto prodajete rabljena vozila sa porijeklom, sigurni smo da morate imati pouzdanog dobavljača? Što nam možete reći o njemu?  Iz kojih zemalja dobavljate vozila?
Od početka surađujemo sa dobavljačem koji svoje glavno sjedište ima u Njemačkoj. Garancija na podrijetlo vozila, garancija na točnost kilometraže i velika ponuda kvalitetnih vozila glavni su razlozi naše dugogodišnje i uspješne suradnje. Vozila u Bosnu i Hercegovinu uvozimo iz Njemačke, a ista su održavana u zemljama članicama Europske Unije, pretežno u Njemačkoj i Belgiji.

 

Zadovoljan klijent je najbolja reklama, a vi ih imate na tisuće. Što je ključ uspjeha?
Naš primarni cilj uvijek je bio zadovoljan kupac koji će nam se iznova vraćati,a do toga dolazimo na način da stalno ulažemo u edukaciju i usavršavanje našeg osoblja i biramo kvalitetna vozila. Odnos naših zaposlenika, predanost, te  želja i volja za radom i stalnim napretkom ključ su našeg uspjeha. Odnos prema kupcu prije kupovine i podrška nakon glavni su razlozi zašto se glas o Auto salonu Kramar kao najboljem salonu rabljenih automobila u Bosni i Hercegovini tako brzo proširio.

Što podrazumijeva Vaša garancija na vozila, možete li nam detaljnije objasniti sve pojedinosti vezane za nju?
Garancija se odnosi na vitalne dijelova motora i mjenjača. Trajanje garancije je pola godine od kupovine vozila i besplatna je.  Pored spomenute, također dajemo i trajnu garanciju na porijeklo vozila (da vozilo nije pod teretom banke, leasing kuće ili ukradeno) i trajnu garanciju na točnost kilometraže . U siječnju ove godine bili smo primorani reagirati na optužbe koje su se pojavile u javnosti, te smo tom prilikom javno izjavili da ćemo svakom kupcu koji nam je ukazao povjerenje i kupio vozilo u našom salonu, ako ima dokaze da je kilometraža vraćena, vratiti novac, a vozilo može zadržati. Također, u suradnji sa EUROHERC osiguranjem svim našim kupcima nudimo mogućnost garancije na vozilo u trajanju od 24 mjeseca. Cijena dodatne garancije iznosi  495 KM i ona se odnosi na sljedeće dijelove : Motor, mjenjač, osovinski diferencijal,  vratila za prijenos snage, upravljačka jedinica, kočioni sustav, sustav napajanja gorivom, električne uređaje, sustav za hlađenje, ispušni sustav, sigurnosni zaštitni sustav i klima uređaj.

Da li ste imali reklamacija na svoje proizvode i kako rješavate probleme koje niste očekivali?
Naravno da se povremeno događaju i reklamacije, trgujemo sa rabljenim vozilima tako da se uvijek može dogoditi neki iznenadni problem. Naš tim tehničke službe zadužen je za pregled vozila prije puštanja u prodaju. Trudimo se da svako vozilo bude 100% ispravno. U skorom vremenu nakon kupovine, ako se kupac javi sa problemom koji je nastao našim propustom trudimo se uvijek izaći u susret i otkloniti problem, bez obzira što isti ne podliježe garanciji. Nažalost imamo i pokušaja reklamacije godinu i više dana nakon kupovine na koje ne možemo odgovoriti pozitivno. Takvi problemi nastaju uglavnom zbog ne održavanja vozila po uputama proizvođača, odnosno uputama naših prodavača koje uvijek dajemo prilikom isporuke vozila.

Što mislite o stanju tržišta automobila u BiH? Znamo da je standard jako nizak u poređenju sa ostalim državama iz EU, ali ne zaostajemo kada su u pitanju sportski i premium automobili?
Na bosansko-hercegovačkom tržištu zastupljenost rabljenih automobila u odnosu na nove iznosi visokih 84%, razlog tomu je ekonomska situacija u državi i slaba kupovna moć građana. Po broju prodanih primjeraka u prošloj godini na prvom mjestu bio je jedan francuski monovolumen, a najtraženija su kao i uvijek vozila srednje klase. Auto salon Kramar u ponudi ima sve segmente putničkih vozila europskih proizvođača do 5 godina starosti i mlađih, cjenovnog ranga od 10 000 KM na više, ali i vozila vrijednosti do 300 000 KM. Nastojimo u ponudi imati više primjeraka istog modela, kako bi kupci usporedbom na licu mjesta lakše odlučili koji je pravi automobil za njih. 

Hoćete li u budućnosti postati zastupnik neke premium marke automobila ili ćete i dalje ostati dosljedni rabljenim primjercima??
Već smo na stolu imali ponude za zastupništvo jednog njemačkog premium proizvođača, nažalost očekivanja i uvjeti nam nisu odgovarali, te se nismo odlučili na suradnju. Ako u budućnosti budu dolazile ponude, svakako ćemo ih razmotriti i donijeti pravu odluku.

Mogu li se kod Vas mogu naručivati vozila prema vlastitim željama?
Narudžba rabljenog automobila po želji nije jednostavan posao. Međutim, uvijek saslušamo kupca, te pokušamo pronaći vozilo koje bi moglo odgovarati njegovim željama. 
Uvijek smo otvoreni za upite potencijalnih kupaca, na koje se trudimo odgovoriti u najkraćem roku. Ponudu u Bosni i Hercegovini  svakodnevno ažuriramo na našoj web stranici www.askramar.com i olx.ba profilu (https://askramar.olx.ba/), a možete nas pratiti i na društvenim mrežama Facebooku (https://www.facebook.com/Kramarautobosnaihercegovina/), te Instagramu (https://www.instagram.com/auto_salon_kramar/) .

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,869395
Srednji: 25,934231
Prodajni: 25,999067

Jedinica: 1
Kupovni: 1,250523
Srednji: 1,253657
Prodajni: 1,256791

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,648729
Srednji: 1,652861
Prodajni: 1,656993

Jedinica: 1
Kupovni: 1,81045
Srednji: 1,814987
Prodajni: 1,819524

Jedinica: 1
Kupovni: 2,136425
Srednji: 2,141779
Prodajni: 2,147133