BiH za Hrvatskom ekonomski kasni 24 godine!

2,761 ABC portal 07.siječnja 2019. 11:45
VJEROVALI ILI NE

Ekonomski oporavak, uz političku i pravu sigurnost, jedini je način da ova zemlja zadrži svoje stanovništvo jer će u protivnom pripadnici sve tri konstitutivne nacije i svi ostali odavde pobjeći i prije nego su to pokazivale i “najcrnje” prognoze.

Nažalost, od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1996. godine pa sve do dana današnjeg pravih, istinskih reformi bilo je premalo te naša zemlja u mnogim segmentima nije niti blizu da se vratimo na stanje u kakvom smo bili pred početak rata, a o ulasku u četvrtu industriju revoluciju apsurdno je i govoriti.

Prilagođavanje obrazovanja i ekonomije tehnološki naprednom društvu, globalizacija i digitalizacija u BiH ostaju misaone imenice jer dobar dio onih koji su posljednja dva desetljeća na vlasti niti ne znaju što to u biti i znači. Sve to dovelo nas je do toga da prognoze nekih od najuglednijih međunarodnih stručnjaka pokazuju kako bi BiH, ali i cijeli zapadni Balkan, dosadašnjim tempom standard Europske unije mogao dosegnuti tek za 60 godina, po optimističnoj verziji, a po pesimističnoj za to bi nam bilo potrebno nevjerojatnih 200 godina. Naravno, uz uvjet da EU i svi drugi stoje u mjestu, a to svakako nije slučaj.

Debelo zaostajanje

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, napravio je vrlo zanimljivu analizu koliko zapravo BiH ekonomski zaostaje za susjednom Hrvatskoj, čije je gospodarstvo nažalost još uvijek pri dnu ukoliko gledamo zemlje EU. Hadžić navodi kako se često mogu čuti izjave naših političara kako imamo ekonomski rast koji je u rangu zemalja regije, pa i Hrvatske.
 

– Pisao sam nekoliko komentara da ni u kojem slučaju ne možemo uspoređivati ekonomski rast BiH i Hrvatske, jer Hrvatska ima daleko veću osnovicu za obračun. Kako bih pokazao koliko mi zaista zaostajemo za Hrvatskom, bar što se tiče bruto društvenog proizvoda po glavi stanovnika, uzeo sam hipotetički da će BiH dugoročno ekonomski rasti četiri posto godišnje, (sada je to oko tri posto), a Hrvatska ostati u mjestu. Također, u ovom izračunu nisam uzimao u obzir efekte negativnog prirodnog priraštaja i iseljavanja, već je taj broj stalan i za jednu i za drugu zemlju. Dakle, izračun je čisto u svrhu pokazivanja u kakvom stanju se nalazimo kao zemlja, koliko zaostajemo za drugim zemljama, te ne predstavlja stvarnu projekciju ekonomskog rasta. U konačnici, kada se ovi parametri uzmu u obzir, BiH bi trebalo 24 godine da se izjednači sa Hrvatskom, pod uvjetom da Hrvatska ekonomski ne raste, upozorava Hadžić.

Nužan rast od bar šest posto

Prema njegovim riječima, sve to je možda odgovor zašto mladi masovno napuštaju BiH, jer tko ima vremena dvadesetak godina da čeka na možda bolje sutra. Smatra kako na naplatu sada dolazi nerad naših političara, koji su umjesto u razvoj ulagali naša financijska sredstva u zapošljavanje stranačkih osoba u administraciju.

– Umjesto da hitno krenemo sa rješavanjem stvarnih ekonomskih i demografskih problema, mi energiju i godine gubimo na “rješavanje” problema broja i pozicioniranja zastava i popune Domova naroda. Zbog toga uporno ponavljam kako nam pod hitno trebaju ekonomske reforme koje će osigurati ekonomski rast od bar šest posto jer ovo sada što imamo ne vodi nikakvom rastu, već suprotno – stagnaciji zemlje, rezolutan je Hadžić.

I uistinu, ukoliko se svi ne trgnemo iz višegodišnjeg sna, institucije počnu služiti onome zbog čega i postoje – narodima i građanima, ukoliko na najodgovornija mjesta u zemlji ne dođu sposobni, nego samo podobni, ukoliko ne počnemo rješavati pitanja korupcije i kriminala, ukoliko ne zaživi pravna država, meritokracija i niz drugih stvari ne piše nam se dobro. “Zarobljena zemlja” je ono što odgovara samo političkim elitama i politički kapitalistima.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,927841
Srednji: 25,992823
Prodajni: 26,057805

Jedinica: 1
Kupovni: 1,443324
Srednji: 1,446941
Prodajni: 1,450558

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,850811
Srednji: 1,855450
Prodajni: 1,860089

Jedinica: 1
Kupovni: 1,865679
Srednji: 1,870355
Prodajni: 1,875031

Jedinica: 1
Kupovni: 2,311541
Srednji: 2,317334
Prodajni: 2,323127