Nakon što je covid-19 harao gotovo godinu dana, ulagači su ugledali svjetlo na kraju tunela

329 ABC portal 24.studenog 2020. 11:15
BOLJI DANI

Čudnovata godina na svjetskim burzama, usmjeravana prepoznavanjem trenutnih dobitnika i gubitnika koronakrize te kretanjem broja zaraženih ili mrtvih od zemlje do zemlje, svoj finiš dobiva na krilima optimističnih vijesti o rezultatima velikih farmaceutskih kompanija u testiranju cjepiva, od Pfizera preko Moderne do AstraZenece.

Dosad su nesporni pandemijski pobjednici na burzama bili tehnološki giganti poput Facebooka i Amazona, koji su bili imuni na virus, a svi ostali su motrili kako ide potraga za svetim gralom, kako su neki analitičari opisivali istraživanje i razvoj cjepiva.

Najveći dobitnici
Ovoga mjeseca, počevši od ponedjeljka 9. studenoga, kada su Pfizer i BioNTech objavili preliminarne rezultate konačne runde testiranja svog cjepiva, izazvali su stoga euforično trgovanje te skok vodećih globalnih dioničkih indeksa, što znači da su oživjele i "obične" dionice, onih kompanija za koje se vjeruje da će imati koristi od povratka ekonomskog života u normalu kada nam cjepiva donesu imunitet i zdravstvenu sigurnost. Efekti te vijesti, kao i one koju je tjedan dana kasnije (ponedjeljak 16. studenoga) objavila Moderna, mjere se na burzama u bilijunima dolara. U desetak dana su, primjerice, kompanije koje čine S&P 500 dobile više od bilijun dolara na tržišnoj vrijednosti, a taj je indeks 16. studenoga dosegao svoj novi rekord, 3626 bodova. U međuvremenu je vrijednost splasnula te je u petak bio na 3581 bod, no to je i dalje iznimno visoko. I indeks Dow Jones Industrial Average je prije tjedan dana bio na svojim vrhuncima, kao i FTSE 100.

Vodeći londonski burzovni indeks je na vijest o Pfizeru porastao čak 4,7 posto dodajući više od 70 milijardi funti vrijednosti kompanijama koje su u tom blue chip indeksu. Kako su zabilježili mediji, bio je to najveći dnevni dobitak za FTSE od ožujka, a zaključen je tada na najvišoj razini od sredine kolovoza; najveći dobitnici bile su kompanije koje su najviše bile pogođene ograničavanjem kretanja zbog pandemije, a kompanije koje su najviše profitirale u doba pandemije svjedočile su padu sa spektakularnih visina na koje su se ove godine vinule. (Kao zanimljivost, i dionice kruzerske kompanije Carnival, čiji su brodovi na početku koronakrize bili u središtu pažnje zbog izbijanja zaraze, skočile su 38 posto, što je bilo najviše od lipnja, ali su i dalje, naravno, ostale daleko od razina na kojima su bile prije pandemije.) Kako su komentirali analitičari, nakon gotovo godinu dana u kojoj je covid-19 harao i drmao globalnom ekonomijom, investitori su napokon u studenome ugledali svjetlo na kraju tunela. Porasle su, očekivano, cijene dionica farmaceutskih kompanija koje doslovce spašavaju svjetsko gospodarstvo.

I to što je AstraZeneca, u suradnji sa Sveučilištem Oxford, u ponedjeljak objavila da njihovo cjepivo ima efikasnost do 90 posto, izazvalo je veselje na burzama, pogotovo zbog njegove cijene i jer za distribuciju nije nužno osigurati ekstremne uvjete, poput hladnjaka koji cjepivo drže na minus 70 Celzijevih stupnjeva (što je slučaj s prethodna dva cjepiva temeljena na gRNK). Široki europski indeks koji sadrži najveće kompanije, STOXX 600, došao je tako na najvišu razinu od veljače.

"Kombinirane vijesti o cjepivima koje su stigle zadnjih tjedana vodit će daleko bržem tempu normalizacije naše svakodnevice u odnosu na ono što smo mislili samo prije nekoliko tjedana", ocijenili su primjerice analitičari u Deutsche Bank, dodavši kako će nam do proljeća stvari izgledati daleko bliže onome što znamo kao normalno. Optimizmu na tržištima trenutno pridonosi, kako piše Reuters, i to što su visoki američki dužnosnici najavili da bi već sredinom prosinca prve doze cjepiva mogle biti isporučene SAD-u i krenuti cijepljenja zdravstvenih radnika. Odnosi se to, kako se čini, na cjepivo koje su razvili američki Pfizer i njemački BioNTech.

Teška zima
Ipak, optimizam koji ovih dana izaziva svaka nova vijest o cjepivu nije od one vrste koja bi tržište mogla obilježiti dugoročnije jer, objektivno gledano, trenutno svjedočimo snažnom valu zaraze u Europi i SAD-u te neizvjesnosti koja će trajati sve dok cjepiva ne budu zaista odobrena, proizvedena i široko isporučena, što pak znači da mnoga gospodarstva čeka teška zima obilježena raznim restrikcijama, ponegdje i lockdownom, i da će slijediti novi paketi potpore ugroženim kompanijama. Neki stoga smatraju da je trenutni entuzijazam na burzama vjerojatno pretjeran. O atmosferi govori, primjerice, i istraživanje koje je upravo objavljeno o tome da se poslovna aktivnost u eurozoni smanjuje u studenome zbog novog vala zaraze i njenog efekta na uslužnu industriju (proizvodnja je nastavila rasti, ali usporenijim tempom u odnosu na listopad).
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,714253
Srednji: 25,778700
Prodajni: 25,843147

Jedinica: 1
Kupovni: 1,282417
Srednji: 1,285631
Prodajni: 1,288845

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,621190
Srednji: 1,625253
Prodajni: 1,629316

Jedinica: 1
Kupovni: 1,755390
Srednji: 1,759789
Prodajni: 1,764188

Jedinica: 1
Kupovni: 2,261435
Srednji: 2,267103
Prodajni: 2,272771