Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _menu_load_objects() (red 579 od /home/abcporta/public_html/includes/menu.inc).

Dva su tiha neprijatelja koja mogu napraviti veliku štetu na vašem automobilu

739 ABC portal 21.listopada 2020. 15:45
PROVJERITE

Osim limarije koja može stradati od korozije, još više glavobolje vlasniku bi mogli stvoriti problemi sa strujom: nemali broj automobila, posebno novijih, na dnu prtljažnika ima osjetljivu elektroniku, uključujući primjerice akumulatore i ožičenje s raznim konektorima.

Nalazite li vlagu u vozilu, najvažnije je da pronađete baš sve njezine tragove, a zatim i uzroke za njezin nastavak i tek onda se bacite na rješavanje problema, prenosi RevijaHAK.

Vlažna stakla u unutrašnjosti automobila posebno su čest problem u zimskim mjesecima, no kao što to dobro zna većina vozača, ovog fenomena nerijetko nismo pošteđeni niti u ostala godišnja doba.

Svatko od nas s njim se nosi na svoj način, pa se tako neki uzdaju u snagu ventilacije, po mogućnosti potpomognute klimatizacijskim uređajem, a neki su s vremenom razvili posebne metode brisanja i sušenja stakala. Posebnim spužvicama, krpicama, novinskim ili kuhinjskim papirom…, ili kombinacijom svega navedenoga.

I bez obzira u koju se skupinu ubrajali, većina vozača o kondenzaciji zapravo prestane razmišljati čim osuši stakla i nastavi s vožnjom. A ne bi bilo loše da se još malo informiraju….
Za početak, kako bi shvatili koji je najbolji način da se riješe ovog problema vozači bi se trebali upoznati s njegovim uzrocima. Sasvim pojednostavljeno, kondenzacija se javlja u situacijama kada postoji razlika u temperaturi i vlazi unutar vozila i izvan njega odnosno kad hladna podloga (poput stakla) dođe u dodir s vlažnim i/ili toplim zrakom.

U praksi to najčešće postaje primjetno kada u hladan auto zimi uđu putnici: zrak koji oni izdišu vrlo je topao u odnosu na unutrašnjost vozila te će se na staklima vrlo brzo pojaviti primjetna vlaga. Što više putnika uđe, jasno, ta će se pojava primijetiti brže i u izraženijem obliku, a vozač će zatim posegnuti za nekom od već opisanih metoda čišćenja…
 

Važno je, međutim, znati da se kondenzacija u automobilu može pojaviti i bez prisutnih putnika, što upućuje na to da u vozilu postoji neki drugi izvor vlage, jedan ili više njih. Primjerice, vlaga će postati primjetna ako ste u autu zaboravili mokru majicu ili neku drugu odjeću ili obuću nakon kiše, ili ako se mokri ili namočeni tepisi nisu dovoljno dobro osušili. U tom je slučaju jasno što treba učiniti: iz vozila je najvažnije izbaciti sve uzročnike vlaženja i zatim ga temeljito osušiti, po mogućnosti kombinacijom različitih metoda.

Neke od najboljih i najbržih rezultata za uobičajeno odmagljivanje stakala daje korištenje klimatizacijskog uređaja, konkretno njegove tipke za odleđivanje/odmagljivanje vjetrobrana. Kombinacija tople struje i klime je dobitna jer AC sustav izvlači vlagu iz zraka (to uostalom potvrđuje i lokvica vode koja je uvijek primjetna ispod vozila u kojem radi klimatizacija), što znači da se stakla neće imati čime zamagliti.

No, što učiniti ako u automobilu nema klima uređaja, ili ako opisana metoda ne daje zadovoljavajuće rezultate? Pomoći može korištenje nekog od sredstava namijenjenih izvlačenju vlage iz zrak ili temeljito provjetravanje i sušenje unutrašnjosti vozila. Pritom je moguće koristiti sušilo za kosu (npr. za namočena sjedala) ili ostaviti otvoreni automobil ili barem prozore na suncu na nekoliko sati…

No, imate li vlage u vozilu, najvažnije je da pronađete baš sve njezine tragove, a zatim i uzroke. Zamagljena se stakla vide, a što je s vlagom u tepisima i ispod njih? U prtljažniku i prostoru za rezervni kotač? Ako tamo niste dugo zavirili, odmah provjerite ima li tragova vlage ili, još gore, vode. Ovo su u pravilu najniži dijelovi vozila i ako negdje u automobil curi ili kapa voda, što je moguće ako je primjerice riječ o starijem vozilu s oštećenim ili napuklim gumenim brtvama vrata ili poklopca prtljažnika, ona bi lako mogla završiti baš tamo.

Isto vrijedi i za sitne pukotine na farovima: možda mislite da vam one ne mogu naškoditi, ali kroz njih se u vozilo također može uvući vlaga. Što to može značiti, ne treba posebno objašnjavati: osim limarije koja može stradati od korozije, još više glavobolje vlasniku bi mogli stvoriti problemi sa strujom: nemali broj automobila, posebno novijih, na dnu prtljažnika ima osjetljivu elektroniku, uključujući primjerice akumulatore i ožičenje s raznim konektorima.

Zato ne budite lijeni, nego povirite tu i tamo ispod tepiha, ako djelujete na vrijeme mogli biste se riješiti velikih problema…
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 26,029892
Srednji: 26,095130
Prodajni: 26,160368

Jedinica: 1
Kupovni: 1,325547
Srednji: 1,328869
Prodajni: 1,332191

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,634364
Srednji: 1,638460
Prodajni: 1,642556

Jedinica: 1
Kupovni: 1,785757
Srednji: 1,790233
Prodajni: 1,794709

Jedinica: 1
Kupovni: 2,281135
Srednji: 2,286852
Prodajni: 2,292569