Evo zašto je dobro isključiti Wi-Fi i Bluetooth tijekom noći

1,412 ABC portal 26.veljače 2018. 12:30
mobiteli
KORISNI SAVJETI

Kako do izdržljivije baterije?
Avionski način rada, smanjena svjetlina ekrana, rješavanje teških aplikacija...nešto od tih rješenja palo nam je na pamet kada govorimo o štednji baterije, no što je s onima ne tako čestima? Evo popisa

Gasite ekran ranije
Ako iz baterije uređaja planirate izvući maksimum, predlažemo da bacite pogled u postavke za automatsko gašenje ekrana. iPhone, konkretno, vrijeme do gašenja prikaza može podesiti na minimalno jednu minutu, dok Android možete smanjiti do čak 15 sekundi. Sama postavka za gašenje se, očekivnao, razlikuje od uređaja do uređaja, no načelno ju možete pronaći u postavkama prikaza i svjetline. 

Ugasite Bluetooth
Ako niste sportski entuzijast kojem svake sekunde treba povezanost sa nosivim uređajima spojenima na vaš smartfon, ne gubite vrijeme i ugasite Bluetooth. Ova značajka u velikom broju slučajeva samo troši bateriju te svesrdno predlažemo da ju isključite kada ju ne koristite.

Isključite Wi-Fi tijekom noći
Kao što to radi i Bluetooth, Wi-Fi  troši prilično puno baterije. Predlažemo da ga gasite dok ga ne koristite. Zdrava navika je, primjerice, isključiti značajku kada izlazite iz ureda ili stana te ju uključiti kada se vratite. Samo nemojte napraviti grešku koja nas je koštala podatkovnog prometa - vratiti se kući nakon napornog radnog dana i ne uključiti Wi-Fi sve do par sati streamanja i gledanja videa kasnije.

 

Lokacijske usluge nisu uvijek nužne
Kao što to vrijedi za Bluetooth i Wi-Fi, tako vrijedi i za lokacijske usluge. Velik broj programa ovu značajku koriste kako bi obogatili korisničko iskustvo (društvene mreže) ili kako bi funkcionirali (navigacija), no to ne znači da ju morate ostaviti uključenom cijelo vrijeme. Kada niste na putu ili kada ne želite objaviti gdje ste, lokacijske usluge jednostavno isključite.

Ugasite aplikacije u pozadini
Multitasking, odnosno više aktivnih aplikacija odjednom super je značajka modernih smartfona, no ona nerijetko troši puno električne energije. Neke aplikacije koje koristimo iz dana u dan toliko utječu na trajanje baterije da njihovo gašenje donosi nekoliko dodatnih sati korištenja. Jedan od najvećih krivaca tako je, primjerice, Facebook, za kojeg i sami autori kaži da troši iracionalno puno energije.

Podesite podsjetnike
Skoro svaka aplikacija, prema svemu sudeći, svojeg korisnika želi podsjetiti da ju ponovno uključi - bile to društvene mreže, organizacijske aplikacije ili čak videoigre. Svi ti podsjetnici troše energiju koju ste mogli iskoristiti za još nekoliko sati rada. Naravno, podsjetnike za poruke i propuštene pozive ne želite ugasiti, no deaktiviranje ostalih zbilja vrijedi uzeti u obzir.

Uostalom, dan će vam biti produktivniji ako cijelo vrijeme ne gledate u smartfon.

Koristite mod za štednju baterije
Zavisno o vrsti telefona, proizvođači koji koriste Android zbilja se trude uštedjeti energiju uređaja. Paljenje značajke za uštedu baterije automatski gasi funkcije koje ju crpe. Zapazit ćete slabiji kontrast ekrana, brže gašenje nakon neaktivnosti, manje animacija i isključenu vibraciju. Ovaj mod se automatski pali kada baterija padne ispod 20 posto, no moguće ih je podesiti da se aktiviraju već na oznaci za tridest posto.

Jedno pravilo je univerzalno: čim prije se telefon prebaci na mod za uštedu baterije, tim će on dulje trajati prije neminovnog gašenja i spajanja na punjač.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,966837
Srednji: 26,031917
Prodajni: 26,096997

Jedinica: 1
Kupovni: 1,358688
Srednji: 1,362093
Prodajni: 1,365498

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,676497
Srednji: 1,680699
Prodajni: 1,684901

Jedinica: 1
Kupovni: 1,825014
Srednji: 1,829588
Prodajni: 1,834162

Jedinica: 1
Kupovni: 2,314557
Srednji: 2,320358
Prodajni: 2,326159