Mjenjajte navike: Bh stanovništvo ubijaju kardiovaskularne bolesti

1,004 ABC portal 21.veljače 2018. 21:00
rekreacija
SPRIJEČITE BOLEST

Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjela medicinskih znanosti Akademije nauka i umjetnosti BiH procijenio je da bi trebalo pojačati nadzor nad prevencijom kardiovaskularnih bolesti s ciljem smanjenja stope smrtnosti, a na današnjem predavanju na to su ponovo podsjetili i medicinsko osoblje.  Predsjednica Odbora akademkinja Senka Mesihović - Dinarević u izjavi novinarima podsjetila je da su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka prerane smrtnosti, a dosta su odgovorne i za visoke zdravstvene troškove. Stoga su, kaže, sublimirali sve što je najnovije u krovnim svjetskim organizacijama (Svjetska zdravstvena organizacija, Europsko udruženje kardiologa….), a krenuli su od rizik faktora za razvoj kardiovaskularnih bolesti u svim starosnim dobima.

''Naša dužnost je utjecati, koliko se to može, u prevenciji kardiovaskularnih bolesti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja je prva stanica za pacijente'', kazala je.  Naglasila je da se u cilju zaštite zdravlja mora voditi računa o visini krvnog tlaka, kolesterolu, kao i zdravim stilovima života i fizičkoj aktivnosti. Napomenula je da ovdašnje stanovništvo ipak u posljednjih desetak godina više vodi računa o svom zdravlju i zdravim životnim stilovima. To, kaže, samo treba pojačati. Šefica Službe za promociju zdravlja i edukaciju Zavoda za javno zdravlje FBiH Aida Ramić-Čatak podsjetila je da 53 posto vodećih uzroka smrti spada u grupu kardiovaskularnih bolesti. Vodeći faktori rizika su hipertenzija (povišen krvni tlak), pušenje, a tek četvrtina ovdašnjeg odraslog stanovništva fizički je aktivna. 

Trećina odraslih osoba ima problem s prekomjernom težinom, a skoro četvrtina s gojaznošću. Skrenula je stoga pažnju na potrebu sustavnog pristupa odnosno intervencija, prevencije i nadzora kardiovaskularnih bolesti. ''Mnogo je posla za sve nas u sektoru zdravstvu da promijenimo nešto u nadzoru kardiovaskularnih bolesti'', naglasila je. Istaknula je važnost uspostavljanja partnerstva sa građanima da i sami budu uključeni na promjenu životnih stilova i navika kojima mnogo mogu unaprijediti zdravlje.  Obiteljsku medicinu kao jedan od najvažnijih segmenata zdravstvenog sustava za prevenciju istaknuo je i doc. dr. Zaima Jatić iz JU Dom zdravlja KS. Kaže da oni često kontaktiraju sa pacijentima i mnogo vremena posvećuju prevenciji posebno kardiovaskularnih oboljenja koja su kod nas među vodećim uzrocima smrtnosti. Ističe da je za kvalitetnu prevenciju neophodan zajednički i dobro planiran sveobuhvatni pristup u kojem bi značajnu ulogu imala obiteljska medicina.

Na današnjem događaju u ANUBiH prezentirani su vodiči i smjernice za kardiovaskularne bolesti (vodeći faktori rizika) namijenjeni timovima obiteljske medicine. Radi se o materijalu koji je Zavod za javno zdravstvo FBiH prezentirao širom FBiH, u suradnji s federalnim resornim ministarstvom, a podržan je od Vlade Švicarske i Svjetske zdravstvene organizacije.    Današnje predavanja jedno je u nizu što ih je Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH (u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo FBiH i Udruženjem kardioologa BiH) organizirao širom BiH. 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,745473
Srednji: 25,809998
Prodajni: 25,874523

Jedinica: 1
Kupovni: 1,253576
Srednji: 1,256718
Prodajni: 1,25986

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,64553
Srednji: 1,649654
Prodajni: 1,653778

Jedinica: 1
Kupovni: 1,820757
Srednji: 1,82532
Prodajni: 1,829883

Jedinica: 1
Kupovni: 2,151575
Srednji: 2,156967
Prodajni: 2,162359