Najnepotrebnija oprema na današnjim automobilima koju nam još i skupo naplate

793 ABC portal 17.listopada 2020. 12:15
DODATNA OPREMA

Pri pregledu popisa opreme na novim automobilima često ni sami nismo sigurni čemu pojedine stavke služe i hoćemo li ih uopće koristiti. Specijalizirani portal Automobili.hr sastavio je popis onih najnepotrebnijih.

Evo liste od pet najnepotrebnijih dijelova opreme prema pisanju portala Automobili.hr.

5. Osvjetljenje unutarnjeg ukrasnog pokrova praga na automobilu
Za pretpostaviti je kako osvjetljavanje podloge na kojoj se automobil nalazi nije bilo dovoljno, pa se ubrzo sva ta rasvjeta počela uobličavati u svjetleće logotipe proizvođača automobila koji po otvaranju vrata osvjetljavaju opuške, blato i tko zna što još sve ne.
No još je blesavije od toga imati osvjetljenje pokrova pragova automobila.
Takvi pokrovi pragova (tj. laički rečeno „lajsne“) najčešće svijetle kroz izrezbareni logotip poput AMG, RS-nešto ili pak M-nešto drugo. U pravilu su dijelom dodatne opreme za automobil, te koštaju određenu količinu novaca, a realnu i korisnu funkciju nemaju.

4. Night Vision sustavi
Ukoliko na automobilu imate svjetla koja rade i vjetrobransko staklo kroz koje vidite, onda stvarno nema razloga da blejite u ekran montiran na centralnom grebenu i time sklanjate oči s ceste.
Iako je ekran dovoljno velik da se na njemu vidi sve i svašta, svejedno je dovoljno malen da se to sve i svašta ne vidi baš najbolje tim više što sustavi spadaju u popis dodatne opreme i jako puno koštaju.
 

3. Eco-oznaka na ploči s instrumentima
Sve se više proizvođača odlučuje u klasične benzinom i Dieselom pogonjene automobile gurati tzv. „Eco-mode“, odnosno jeftinom signalizacijom na ploči s instrumentima upozoravati vozače da ne voze ekonomično.
To u pravilu ne bi bilo nimalo problematično, da se ne radi o najjednostavnijoj lampici koja se upali svaki puta kada vozač pomisli pritisnuti pedalu gasa, a kad se lampica upali, ista neodoljivo podsjeća na one druge lampice koje se pale kada je posrijedi neki kvar ili zatajenje nekog sustava.

2. Sustavi upozorenja za izlazak iz prometne trake
Ovakvi sustavi postoje zbog nesavjesnih vozača koji u vožnji tipkaju po mobitelima, te svojim zvukovnim i inim drugim načinima obavještavaju vozače da izlaze iz prometne trake i sami to korigiraju, kad su vozači ionako zaokupljeni statusom na Facebooku, sms-porukom ili nekom drugom radnjom kojoj za volanom nije mjesto.
Neki proizvođači dotične sustave brane s visokim stupnjem poboljšanja kvalitete prometa i vožnje na auto-cestama. No ako bilo tko od nas doista misli da mu je ovakav jedan sustav prijeko potreban za vožnju po auto-cesti, onda mu na cesti zapravo i nije mjesto.

1. Integracija automobila s društvenim mrežama
Imamo infotainment-sustave koji izuzev ekrana imaju i moć povezati se s telefonom, prikazivati kartu navigacijskog sustava i paralelno s time puštati glazbu s omiljene radio-stanice. Dotični imaju i mali milijun opcija vezanih uz samo ponašanje automobila na cesti, jer je putem infotainment-sustava danas moguće podešavati raznorazne parametre na ovjesu, mjenjačkom sklopu, pedalama gasa i kočnice, itd.
No čemu je potrebna integracija automobila s društvenim mrežama poput Twittera, Facebooka, LinkedIna i tko zna kojih još sve ne?! Može li netko objasniti ideju „E, ajmo automobil povezati s „Fejsom“ i tipkati statuse na njemu dok vozimo“? Ima li za takvu ideju uopće logičnog i realnog objašnjenja?
Naravno da ne.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 26,010805
Srednji: 26,075995
Prodajni: 26,141185

Jedinica: 1
Kupovni: 1,311645
Srednji: 1,314932
Prodajni: 1,318219

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,641515
Srednji: 1,645629
Prodajni: 1,649743

Jedinica: 1
Kupovni: 1,817364
Srednji: 1,821919
Prodajni: 1,826474

Jedinica: 1
Kupovni: 2,285677
Srednji: 2,291406
Prodajni: 2,297135