Uzimate stan u najam? Obavezno pazite da ne upadnete u ove zamke

863 ABC portal 12.rujna 2017. 08:30
stanovi najam
NAJAM STANOVA

Uoči početka akademske godine pojačana je potražnja za stanovima jer smještaj traže brojni studenti koji nisu uspjeli upasti u studentske domove. Kako na tržištu stanova za najam ne postoje čvrsta pravila igre, buduće podstanare vrebaju brojne zamke. Tportal vam donosi nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu olakšati podstanarski život

Potraga za stanom obično kreće prikupljanjem informacija o ponudi i cijenama najma. Kako biste stekli pravi uvid, preporučljivo je proučiti što više dostupnih oglasa i odabrati najmanje pet potencijalnih meta.

Odabrane stanove treba obići u što kraćem roku i prikupiti sve bitne informacije. Nakon toga možete izabrati stanove koji najbolje odgovaraju vašim potrebama i mogućnostima te krenuti u konačne pregovore s najmodavcima. Pritom se naoružajte strpljenjem i savjetima tportala.

Oglašena cijena nije fiksna

Ključni element najma je najamnina, odnosno cijena za korištenje stana. Njezina visina ovisi o kvaliteti i opremljenosti, lokaciji i prometnoj povezanosti. U najamninu nisu uključeni troškovi režija (struja, voda, grijanje) i telekom usluga. 

Kako biste stekli uvid u stanje na tržištu, u nedavno objavljenoj analizi tportala možete provjeriti aktualne cijene najamnina u najvećim hrvatskim gradovima.

Vodite računa o tome da oglašene cijene nisu fiksne. Stoga pokušajte pregovarati o popustu, osobito ako plaćate nekoliko mjeseci unaprijed.  

Ugovor ili bez njega?

Ako planirate dugoročan najam i želite mirno spavati, preporučljivo je sklopiti ugovor o najmu i u njemu navesti sve što ste dogovorili s najmodavcem.

 

cjene-stanova-1.jpg

Ako pak dogovarate najam usmeno, odnosno bez ugovora, možete računati na nižu cijenu, ali i na brojne rizike koje nosi 'dogovor na riječ'.

Međutim u slučaju sporova uvijek se možete pozvati na Zakon o najmu stanova, koji regulira obveze najmodavca i najmoprimca.    

Pregledajte stan i napravite zapisnik

Nije dovoljno samo ovlaš razgledati stan i ustanoviti da raspored prostorija, namještaj i oprema odgovaraju vašim potrebama.

Preporučljivo je temeljito pregledati kućanske aparate i funkcionalnost namještaja. Svakako provjerite u kakvom stanju su kreveti, a zavirite i u unutrašnjost ormara.

Također, provjerite kako rade kućanski aparati i kojem energetskom razredu pripadaju. Ako uočite oštećenja ili kvarove, popišite ih i s najmodavcem dogovorite njihovo otklanjanje ili mogućnost korištenja vlastite opreme.

Što se tiče telefona i interneta, dobro provjerite postojeću opciju i tarifu. U slučaju dugoročnog najma, najbolje rješenje je ugovaranje priključka na svoje ime, uz odabir opcije koja vam najviše odgovara.
 

Unaprijed procijenite troškove režija

Uz najamninu, u pravilu najmoprimac snosi troškove režija (struja, voda, grijanje), a najmodavac plaća pričuvu. Ako najmodavac želi i troškove pričuve prebaciti na vas, nemojte pristati na to ili tražite da vam za taj iznos smanji najamninu.

Kada je riječ o troškovima režija, unaprijed se raspitajte o okvirnim troškovima vode i grijanja tako da znate što vas čeka.  

Vodite računa o tome da trošak grijanja uvelike ovisi o toplinskoj izolaciji. Kako biste mogli sami procijeniti trošak grijanja, tražite od najmoprimca da vam pokaže energetski certifikat.

Prilikom preuzimanja stana očitajte brojila za struju, plin i vodu te provjerite postoje li zaostaci. Za struju je bitno napraviti obračun kako vam akontacije ne bi dolazile na temelju prijašnje potrošnje.

Tko snosi troškove održavanja i popravaka

Vlasnik stana mora održavati dogovorene stambene uvjete, što znači da je dužan pokrivati troškove redovnog održavanja opreme i instalacija, nužnih popravaka i zamjene kućanskih aparata, osim u slučaju ako je do oštećenja došlo zbog vašeg nesavjesnog postupka.

U slučaju hitnih intervencija, dužan vam je nadoknaditi troškove popravaka koje ste izvršili, bilo zato što nisu trpjeli odgađanje, bilo zato što ih nije izvršio u primjerenom roku.

Da biste izbjegli spor oko troškova popravka, potrebno je na vrijeme obavijestiti vlasnika o problemu, a ako se ne uspijete usuglasiti, stručna osoba treba presuditi tko je odgovoran za kvar.

Kako biste smanjili rizik spora, nije loše prilikom preuzimanja stana sastaviti i potpisati zapisnik o stanju preuzete opreme i kućanskih aparata.

Raskid ugovora

Kad nije drugačije ugovoreno, prilikom raskida pismenog ugovora vrijede odredbe Zakona o najmu stanova. Ako ne ispunjavate obveze iz ugovora, najmoprimac vam može otkazati ugovor uz prethodnu pisanu opomenu da u roku od 30 dana otklonite razloge za otkaz.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,756689
Srednji: 25,821242
Prodajni: 25,885795

Jedinica: 1
Kupovni: 1,286900
Srednji: 1,290125
Prodajni: 1,293350

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,634227
Srednji: 1,638323
Prodajni: 1,642419

Jedinica: 1
Kupovni: 1,763004
Srednji: 1,767423
Prodajni: 1,771842

Jedinica: 1
Kupovni: 2,260649
Srednji: 2,266315
Prodajni: 2,271981