Zašto je važno naučiti smiriti se i razbistriti misli

50,475 ABC portal 29.lipnja 2017. 15:45
relaksacija
OPUSTITE SE

Nakon što smo cijeli dan slušali najrazličitiju buku, čitali novine, čuli zanimljive priče i proživjeli dosta toga, naše misli nastavljaju razmišljati o tim situacijama i satima nakon što su se odvijale.

Čak i ako ležimo u krevetu u mraku, misli nastavljaju prerađivati dnevne doživljaje. Naravno, buka u glavi nas još više uznemiruje i postajemo sve živčaniji, a ujutro se budimo iscrpljeni. U takvom je stanju dosta teško primati nove informacije ili inspirirati se za bilo što.

Zbog toga bismo naše misli morali redovito pročišćavati i slagati kako bismo napravili mjesta za nove informacije i ideje, te potaknuli kreativnost. Dosta često za odmor izabiremo potpuno pogrešne aktivnosti (filmovi, serije, knjige, novine ili razgovori s prijateljima), one koje nas ne opuštaju nego dodatno doprinose zbrci.

Kako biste se potpuno odmorili i razbistrili misli trebate prekinuti bilo kakvu mentalnu stimulaciju. Aktivnosti poput yoge, molitve, dubokog disanja, plesa ili duže šetnje pomažu nam skrenuti pažnju na tijelo i usporiti mentalnu aktivnosti, koja tek tada ima priliku smiriti se.

Psihičko opuštanje trebalo bi vam postati svakodnevna rutina. S vremenom ćete naučiti brže pročišćavati misli i opuštati se, na taj način ćete biti sve otvoreniji za nova iskustva, smireniju percepciju svijeta, a svakodnevno ćete, oslobođeni od jučerašnjih briga, spremnije prihvaćati nove izazove.
Mislite pozitivno

Misli jesu ono što drugi ne mogu ni vidjeti ni pročitati kod vas, no dobro bi bilo i njih kontrolirati te razviti pozitivne stavove.

Na prvi pogled može vam se činiti potpuno beznačajnim ono što u nekom trenutku pomislite, no, to puno govori o vama.

Poželjno je da kad god se uhvatite u negativnim mislima, istog trenutka takve misli zamijenite pozitivnima. Isprva je za zaustavljanje negativnih misli potrebno dosta vremena, no s vremenom, pozitivno razmišljanje pređe u naviku.

Probleme koji vas muče i o kojima puno razmišljate prenesite na papir i rješavajte ih. Potiskivanjem nećete ništa dobro postići. Također, nikad probleme ne postavljajte kao nerješive. U neke morate uložiti više truda i vremena, dok u neke druge puno manje, ali svaki možete riješiti.
 

Ljudi koji razmišljaju pozitivno, tako se i izražavaju, te su okruženi s puno više ljudi. Obratite pozornost i to ćete vrlo lako primijetiti na drugima.

Nemojte previše kritizirati tuđe pogreške, čak i ako ne namjeravate to reći na glas, pravite se da ne primjećujete, jer ćete tako biti tolerantniji i prema vlastitim greškama.

Počnite više gledati lijepe stvari oko vas, te više misliti o njima, ružne ignorirajte i vidjet ćete kako sve i nije tako crno te da ima toliko lijepih stvari koje vam svakodnevno mogu uljepšati dan.
Može li zbrka misli smanjiti vaš IQ

Jeste li toliko pod stresom da ne možete jasno razmišljati?! Možda mislite kako je to samo prolazna faza, ali zapravo, možda će vas iznenaditi kada čujete da kronični stres može smanjiti vašu inteligenciju.

Istraživanja pokazuju da dugotrajno stanje stresa može smanjiti kognitivne sposobnosti, raspoloženje i funkcije pamćenja dugoročno.

Znanstvenici pretpostavljaju kako visoka razina hormona stresa kortizola uzrokuje mnoge mentalne poteškoće.

Stoga je smanjenje stresa u svakodnevnom životu možda jedan od najvažnijih zadataka svake osobe, čak i ako se ne prvi pogled ne čini tako.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,886557
Srednji: 25,951436
Prodajni: 26,016315

Jedinica: 1
Kupovni: 1,273959
Srednji: 1,277152
Prodajni: 1,280345

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,720103
Srednji: 1,724414
Prodajni: 1,728725

Jedinica: 1
Kupovni: 1,834625
Srednji: 1,839223
Prodajni: 1,843821

Jedinica: 1
Kupovni: 2,176053
Srednji: 2,181507
Prodajni: 2,186961