Bunoza, Pavković i ostali pušteni na slobodu, evo koje mjere su im određene

1,459 ABC portal 22.studenog 2019. 21:30
OBRANA SA SLOBODE

Kantonalni sud Tuzla je donio rješenje kojim se osumnjičenim osobama za kaznena djela organizirani kriminal u vezi sa zlouporabom položaja i ovlaštenja u proširenoj istrazi Kantonalnog tužiiteljstvaTuzlanskog kantona u predmetu GIKIL Lukavac, Ivanu Vukšiću, Erni Mehmedović, Ivani Bunozi i Mati Pavkoviću umjesto pritvora, kao najteže mjere osiguranja prisustva osumnjičenih tijekom kaznenog postupka, određuju različite mjere zabrane, nakon čega ih je sud pustio da se brane sa slobode, priopćeno je iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona. 

Osumnjičenoj Erni Mehmedović je određena mjera zabrane  obavljanja dužnosti tajnice ili drugih odgovornih dužnosti u GIKIL-u, dok su osumnjičenim Ivanu Vukšiću, Ivani Bunoza i Mati Pavkoviću izrečene mjere zabrane poduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti, zabrana članstva u Nadzornom odboru ili obavljanja bilo kojih drugih o dužnosti u ovom privrednom društvu sve dok za to postoji potreba a najduže do pravosnažnosti presude. Također, izrečena je i mjera zabrane komuniciranja i sastajanja ovih osumnjičenih osoba međusobno, kao i četiri osumnjičena sa Pramod Mittalom i drugim osumnjičenim osobama u ovom predmetu. Vukšiću, Bunozi i Pavkoviću se zabranjuje prelazak državne granice BiH najduže do pravosnažnosti presude, dok je za sve četiri osumnjičene osobe naređeno da se jednom tjedno javljaju u nadležnu policijsku stanicu u mjestu prebivališta. ''U obrazloženju odluke suda je navedeno da, po ocjeni ovog suda, dokazi koji su prikupljeni tijekom dosadašnje  istrage ukazuju na osnovanu sumnju da su ove osobe počinile krivična djela koja su navedena u proširenju istrage i da su pokazali upornost u činjenju ovih radnji iako su bili svjesni da su organizatoru grupe Pramod Mittalu ranije izrečene različite mjere zabrane poduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili dužnosti u GIKIL-u'', navelo je kantonalno tužiteljstvo.   

Također, u rješenju je navedeno da sud nalazi da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo, ali je sagledavajući sve okolnosti, odlučeno da se ne primjenjuje najteža mjera pritvora, kao mjera osiguranja prisustva osumnjičenih, nego da se isto može postići  blažim mjerama zabrana koje su izrečene. Navedeno je i da ukoliko osumnjičeni prekrše mjere zabrane da im se može odrediti mjera pritvora. Podsjećamo, Mehmedović, Vukšić, Bunoza i Pavković su  osumnjičeni da su postali članovi  kriminalne grupe koju je organizirao bivši predsjednik NO GIKIL-a Pramod Mittal. Osumnjičeni su da su svjesno djelovali u cilju daljeg stjecanja protupravne imovinske koristi vođi grupe Pramodu Mittalu,  kao i da on i dalje ostvaruje potpunu kontrolu nad imovinom GIKIL-a iako je pod mjerama zabrane poduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti u GIKIL-u,  ali i  da sebi pribave korist  na način da su im u 2019. godini enormno povećana primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u. 

Izvlačenje novca 
Dakle, iako su znali da je nad firmom GSHL otvoren likvidacijski postupak i da je postavljen stalni likvidator koji jedino može zastupati GSHL, svjesni također da je Mittal pod istragom Tužiteljstva kao vođa grupe za organizirani kriminal, nezakonito su sazvali skupštinu društva, imenovali Nadzorni odbor i donosili nezakonite odluke po nalogu Mittala i na taj način dodatno ugrožavali poslovanje GIKIL-a, uz to svjesni i da je Općinski sud Tuzla u septembru donio privremene mjere o zabrani provođenja odluka skupštine Društva. Istraga u ovom predmetu je ranije otvorena protiv više odgovornih osoba u menadžmentu ili nadzornim odborima GIKIL-a od 2003. do danas, koji su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju i zloupotreba položaja i ovlaštenja a vezano za neispunjavanje ugovornih obaveza GSHL prema GIKIL-u u višemilijunskom iznosu, te za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a u iznosu od oko 21 milijun KM.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,816334
Srednji: 25,881037
Prodajni: 25,94574

Jedinica: 1
Kupovni: 1,280733
Srednji: 1,283943
Prodajni: 1,287153

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,738187
Srednji: 1,742543
Prodajni: 1,746899

Jedinica: 1
Kupovni: 1,836525
Srednji: 1,841128
Prodajni: 1,845731

Jedinica: 1
Kupovni: 2,164825
Srednji: 2,170251
Prodajni: 2,175677