Đikić: 'Zbog omikrona imamo pozitivni optimizam. Na jesen ćemo živjeti kao i prije - s prehladama, gripama ali i i COVID-om'

527 ABC portal 04.veljače 2022. 07:45
RIJEČ ZNANSTVENIKA

'Bit će važno da ovo ljeto pređemo u fazu opreznog turizma i za Hrvatsku će biti važno da se cijepimo radi turista, a jesen i zima će biti vrijeme kad ćemo živjeti kao i prije s prehladama, gripama i COVID-om', tvrdi Đikić

Je li pandemiji kraj, je li omikron spas, trebamo li koronu tretirati kao gripu, sve su to pitanja za jednog od naših najcjenjenijih znanstvenika kojeg ste zadnjih dvije godine uglavnom gledali preko Skypea, ali doktor Ivan Đikić bio je gostu u studiju RTL Direkta. 

Đikić je na početku komentirao slučaj Novaka Đokovića.

"Nije mu to trebalo. Prvo mu nije trebalo ovo s premijerom ili predsjednikom Srbije jer je on svjetski vrhunski sportaš i avantura u Australiji gdje nije htio biti cijepljen, a htio je igrati turnir gdje je trebalo biti cijepljen, nije dobro napravio. napravio je puno grešaka, ali i Australija je napravila greške. U toj igri oba tima su izgubila, ali mislim da je Đoković izgubio više. Nadam se da će se cijepiti i nastaviti biti primjer mladima", kazao je. 

Kazao je i da Australija nije bila korektna i transparentna i da se nije znalo tko je pušten, a tko nije. 

"Kad su ušli u igru, primijećeno je da ni Đoković nije bio dovoljno transparentna i onda je došlo do negativnog rezultata s Đokovićem", kazao je. 

Đikić je komentirao i je li omikron kraj pandemije. 

"Imamo pozitivni optimizam i temeljimo ga na tome da je omikron varijanta koja se brže širi, stvara imunitet brzo a ne stvara teške bolesti, a to je dijelom jer imamo dio populacije procijepljen pa imamo određeni imunitet. Na temelju tih dvije činjenice trebamo piti oprezni tijekom zime i proljeća. Nakon proljeća optimizam je takav da ćemo najvjerojatnije moći živjeti s omikronom i drugim varijantama koje dolaze u budućnosti kao sastavnim dijelom nečega na što smo navikli, kao što su prehlade i gripe i to je realno", kazao je Đikić. 

Đikić je komentirao dolazi li vrijeme da se koronu tretira kao gripu.
 

"Ne treba to lingvistički uspoređivati s gripom ali moramo naučiti živjeti s omikronom pored nas da spriječimo smrtnost, teže oboljele, a da u isto vrijeme osiguramo gospodarstvo, mladima odlazak u škole, da reguliramo, ove dvije godine su bile teret za mlade, roditelje, studente i moramo kao društvo naći način da se to prebaci u normalniji život", kazao je. 

Na pitanje dolazi li na proljeće do imuniteta krda, Đikić se pozvao na podatke iz Danske te kazao da su pokazali da je 50 posto ljudi bilo u susretu s virusom,a da nisu testirani i potvrđeni.

"Kao i kod cijepljenja i preboljenja bolesti, imunitet ima svoje vrijeme trajanja. Nakon 3 do 6 mjeseci pada dolje i osobe koje su oboljele mogu ponovno biti zaražene novim virusom i mogu biti uzrokovane teške bolesti. Moramo napraviti razlike između onoga što je realno i što moramo spriječiti. Jedan pametan način je da Vlade komuniciraju pravilno s građanima, da ih upozore na opasnost a i da osiguranju uvjete da mogu pravilno živjeti", kazao je.

Đikić je kazao da imamo fenomenalno cjepivo i lijekove te da oni koji će se htjeti zaštiti da se mogu cijepiti i 4. dozom.

"Svake godine se cijepim protiv gripe i želim sebe zaštiti. Jedan dio populacije će biti zaštićen, a oni koji se neće cijepiti mogu i stradati", kazao je. 

Đikić je, govoreći o tome treba li ukinuti određene mjere, kazao i da treba omogućiti djeci da zagrle svoju obitelj, te da su maske znak vlastite zaštite. 

"To nije prisila nekome raditi, nego stil života da dok god postoji opasnost da se možemo zaštiti. Bit će važno da ovo ljeto pređemo u fazu opreznog turizma i za Hrvatsku će biti važno da se cijepimo radi turista, a jesen i zima će biti vrijeme kad ćemo živjeti kao i prije s prehladama, gripama i covidom", kazao je Đikić. 
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,849514
Srednji: 25,914300
Prodajni: 25,979086

Jedinica: 1
Kupovni: 1,407199
Srednji: 1,410726
Prodajni: 1,414253

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,880424
Srednji: 1,885137
Prodajni: 1,889850

Jedinica: 1
Kupovni: 1,983469
Srednji: 1,988440
Prodajni: 1,993411

Jedinica: 1
Kupovni: 2,271573
Srednji: 2,277266
Prodajni: 2,282959