Epidemiolog iz BiH: Vraćaju se bolesti koje su bile na korak do istrebljenja

597 ABC portal 10.siječnja 2018. 09:15
doktor
POVRATAK BOLESTI

BiH i državama okruženja ovih dana nije nimalo lako nakon smrtnih slučajeva i velikog broja oboljelih od ospica u susjednoj Srbiji. Trenutačno su u toj zemlji stotine oboljelih, a stručnjaci pokušavaju otkriti tko je donio ospice u zemlju, odnosno tko je bio nulti pacijent koji je virusom sve zarazio, piše Večernji list BiH. Tako se spominjalo dječaka s Kosova pa se poslije spominjalo osobu koja je bila na jednoj kosovskoj svadbi, a dan kasnije i žena koja se udala dobila je ospice. Laboratorijski je utvrđeno kako je riječ o ospicama (morbilima), a ubrzo nakon svoje supruge ospice je dobio i mladoženja. 

Sve više oboljelih
- Nakon mladenke, svakim danom imali smo sve više oboljelih koji su bili na svadbi. Kad god smo imali novog pacijenta i kada smo javljali epidemiolozima, prvo što su nas, kroz smijeh, pitali, je li to osoba koja je bila na svadbi. Svi su znali za taj slučaj - priča jedna od liječnica koja je bila uključena u cijeli taj slučaj. Također, spominju se i migranti s obzirom na to da je Srbija cijelo vrijeme tranzitna zemlja i da su u njoj svojedobno boravile tisuće migranata. Mnogi se u strahu pitaju jesu li s njima došli neki novi, jači virusi i što će se u budućnosti događati. Što se prijenosa ospica tiče, u informacijama stoji kako ih osoba može širiti u razdoblju inkubacije kada i ne zna da će se uopće razboljeti. Ospice se lako i nepredvidivo šire jer se virus prenosi zrakom kapljicama koje se izbacuju kašljanjem i kihanjem oboljelih ili u izravnom kontaktu sa sekretom iz nosa ili sluznica inficiranih osoba. On ostaje aktivan u zraku ili zaraženom sekretu do dva sata.

Zanimljivo je da ospice ne moraju izići na površinu tijela. Oboljeli žive potpuno normalno, malo ih boli glava, malo imaju odnosno nemaju temperaturu, osjećaju se nervozno. To su atipični oblici i oni su važni za prenošenje jer se oboljeli normalno kreću, idu na posao, a da i ne znaju kako šire ospice. 
U BiH je još situacija pod kontrolom, ali bojazan postoji. Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo u Tuzli Blaško Topalović kaže kako izbjegavanje obveznog cijepljenja djece i antipropaganda o štetnosti zaštitnog cjepiva doprinose povratku zaraznih bolest. Topalović je za Klix naveo kako je u 11 mjeseci 2017. prvom dozom cijepljeno 66 posto djece, a postotak cijepljenih u drugom još je nešto niži. Naglasio je kako taj postotak treba maksimalno povećati kako bi se djecu zaštitilo, a samim time i onu koja se iz objektivnih razloga ne mogu cijepiti. Stručnjaci upozoravaju kako komplikacije kod oboljelih od zaraznih bolesti mogu biti fatalne. Topalović je objasnio da najveći problem kod ospica predstavljaju komplikacije, a jedna od najtežih je oboljenje koje uzrokuje paralizu kod djece, gdje je smrtnost jedan naprema 100.000 oboljelih. 

Upozorenja stručnjaka
- U današnje vrijeme, kada se borimo kako bismo eliminirali pojedine bolesti, zbog neodgovornosti roditelja, vraćaju se zarazne bolesti koje su bile na korak do istrebljenja - podcrtao je Topalović. 
Iz Zavoda za javno zdravstvo naglašavaju kako se ospice, šarlah i slične zarazne bolesti mogu izbjeći imunizacijom, odnosno primanjem zaštitnog cjepiva, te pozivaju roditelje da svojoj djeci to i omoguće. Podsjećaju kako se prva doza prima nakon što dijete navrši 12 mjeseci, a druga nakon pete godine života. Isto to govori i epidemiolog Zoran Radovanović koji tvrdi kako će se epidemija iz susjedstva neizbježno širiti i trajati do ožujka. 
On ističe kako je jedini način da se bolest zaustavi da se poveća procijepljenost djece. Epidemiolozi ističu da su ospice među zaraznijim oboljenjima s obzirom na to da jedna osoba ospicama zarazi 15 do 20 ljudi. Također, ovih dana iznosi se zanimljiva teorija, a to je - kada bi svi ljudi na Zemlji stavili masku na lice, u pet minuta virus ospica bi nestao, ali..., to je ipak nemoguće.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,714253
Srednji: 25,7787
Prodajni: 25,843147

Jedinica: 1
Kupovni: 1,276793
Srednji: 1,279993
Prodajni: 1,283193

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,751922
Srednji: 1,756313
Prodajni: 1,760704

Jedinica: 1
Kupovni: 1,819907
Srednji: 1,824468
Prodajni: 1,829029

Jedinica: 1
Kupovni: 2,165594
Srednji: 2,171022
Prodajni: 2,17645