Novi izgled središta Širokog Brijega: U planu gradnja pješačkog most, stanova, fontana..

2,287 ABC portal 28.ožujka 2019. 17:00
PROJEKTI

Središte grada Širokog Brijega moglo bi u bliskoj budućnosti doživjeti potpunu rekonstrukciju te dobiti izgled dostojan tome gradu. Zasad je to samo u urbanističkim planovima Širokog Brijega, a za realizaciju je potrebna suglasnost odgovarajućih tijela, ali i sredstva potrebna za provedbu toga projekta. Naime, prema prijedlogu urbanističko-tehničkih uvjeta za parcelaciju zemljišta i rekonstrukciju robne kuće koje je objavio Grad Široki Brijeg, u potpunu rekonstrukciju trebao bi ići Trg Ante Starčevića koji trenutačno uglavnom služi kao parkiralište, robna kuća Diona, parkirališni prostor ispod robne kuće na mjestu starog kolodvora, nogostup od Trga širokobrijeških žrtava pa do Trga Ante Starčevića te sjeverni trg odnosno mjesto gdje je nekoć stajao spomenik Kameni cvijet, poznatiji pod nazivom “Partizanska ruža”. 

U projektu i drvoredi
- Ne bih mogao reći kada će se početi s realizacijom ovog plana i hoće li on eventualno doživjeti neke preinake, ali će do njegove realizacije ipak doći. I prigodom izgradnje kanalizacije položene su cijevi koje će buduće fontane opskrbljivati vodom. Čak su ostavljene tri mogućnosti za fontane, a iz kojih će voda poteći, reći će struka - rekao je šef gradskog Odsjeka za obnovu i razvoj Boro Đolo, dipl. ing. građevine. Zonu obrađenu ovim urbanističkim uvjetima karakterizira arhitektonsko-urbana cjelina izgrađena sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su izgrađeni robna kuća, hotel, stambeno-poslovna zgrada i središnji prostor trga.

diona-siroki-2.jpg

Hotel Park je rekonstruiran, dok je ostali dio u dosta lošem stanju. Prema idejnom arhitektonsko-urbanističkom projektu koji su osmislili diplomirani inženjeri arhitekture Pero Ćeškić i Boris Soldo, neposredno uz rijeku Lišticu, s istočne i južne strane robne kuće, aktivirala bi se javna pješačka komunikacija, a postojeća komunikacija između robne kuće i hotela se u potpunosti zadržava. Sve komunikacije vode na trg koji poprima karakteristike gradskog središta s fontanom, dvoredom i kompletnom urbanom opremom. U sklopu urbanog rješenja ovog područje planira se i uređenje parka na sjeveru, uz rijeku Lišticu. Južno parkiralište između hotela i robne kuće se preuređuje, a prema potrebi može služiti i u druge svrhe (koncerti, javna okupljanja…) te je predviđena izgradnja parkirališta s prilaznom rampom za potrebe robne kuće. Prostor ispod prilazne rampe može se koristiti kao javni. 

Popločani trg
Također je predloženo da se napravi pješački most preko rijeke Lištice koji bi spajao šetnicu kod robne kuće s nogostupom na drugoj strani obale. Spomenuti sjeverni trg trebao bi dobiti fontanu i urbanu opremu te bi trebao biti svojevrsni tematski park s postavljenom aluminijskom interaktivnom skulpturom. Trg Ante Starčevića također bi trebao dobiti fontanu s vodoskokom, ali i novi drvored te također urbanu opremu poput klupa, info-pulta i nosača za parkiralište bicikla. Cijeli trg trebao bi biti popločan kamenom. Što se tiče zahvata na zgradi robne kuće, prema idejnom prijedlogu koji je objavio Grad Široki Brijeg te pozvao na javnu raspravu, planirana je dogradnja stambene etaže s osam stambenih jedinica te dogradnja stubišta. Današnja stražnja terasa robne kuće trebala bi biti proširena te bi na njoj trebalo biti etažno parkiralište, a ispod njega bi ostalo već postojeće. Iako već sada postoji divlje i neoznačeno parkiralište na prostoru starog autobusnog kolodvora, na tom bi mjestu trebalo niknuti novo uređeno javno gradsko parkiralište s 42 parkirališna mjesta.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,983784
Srednji: 26,048906
Prodajni: 26,114028

Jedinica: 1
Kupovni: 1,355856
Srednji: 1,359254
Prodajni: 1,362652

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,673909
Srednji: 1,678104
Prodajni: 1,682299

Jedinica: 1
Kupovni: 1,820586
Srednji: 1,825149
Prodajni: 1,829712

Jedinica: 1
Kupovni: 2,314969
Srednji: 2,320771
Prodajni: 2,326573