Otkriveno što je poznati svjetski stručnjak i britanski forenzičar napisao o smrti Lane Bijedić

1,899 ABC portal 31.prosinca 2020. 09:00
ŠTO SE DOGODILO?

Nepuna dva mjeseca, koliko je prošlo otkad su iz Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije službeno zatražili angažman Johna Clarka, forenzičkog vještaka za patologiju Sveučilišta u Glazgovu, u vezi sa slučajem misteriozne smrti Mostarke Lane Bijedić (19), iz ove pravosudne institucije jučer je za Avaz  potvrđeno da su zaprimili nalaz i mišljenje ovog britanskog stručnjaka.  Kako je pojasnio Josip Aničić, jedan od tužitelja na ovom slučaju, od Clarka su zatraženi mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka ozljeda na tijelu nesretne djevojke.   Prema nalogu koji mu je dostavljen, kako je rekao, britanski vještak je pregledao predmet o pronalasku beživotnog tijela Lane Bijedić koji uključuje medicinsku dokumentaciju, fotodokumentaciju, zapisnik o uviđaju, obdukcijski nalaz te druge dokumente. -Analizirajući i obrazlažući svaku pojedinačnu tjelesnu ozljedu, vještak je zaključio da priroda unutarnjih i vanjskih prisutnih ozljeda ne podržava mišljenje iz obdukcijskog nalaza da je Lana Bijedić bila žrtva napada koji je uključivao udaranje šakama, šutiranje i moguće udaranje teškim predmetom - rekao je Aničić.

Također, Clark je, navodi Aničić, pozivajući se na dugogodišnje iskustvo, naveo da nije neobično kod slučajeva kao što je konkretni vidjeti relativno malo vanjskih ozljeda, posebno ako je riječ o padu na relativno meku površinu, kao što je vegetacija ili voda, ali ipak s velikim i fatalnim unutarnjim oštećenjem. - Unutarnje ozljede su više navodile na ozljede nastale deceleracijom, onom vrstom ozljeda koje uzrokuje naglo zaustavljanje pri udaru tijela koje se kreće - kazao je Aničić. Iako Clark nije iznosio kvalifikaciju djela, njegov nalaz je, praktično, suprotstavljen onome koji je napravio dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, a nakon čega je, podsjetimo, izneseno da je nesretna djevojka „udarana, davljena i bačena u rijeku“ te se ovaj slučaj vodi kao ubojstvo. - Da, imamo, praktično, dva suprotstavljena nalaza, ali istražne radnje još nisu okončane. Nastavljamo raditi na ovom slučaju, vidjet ćemo što ćemo dalje poduzeti, o tome u ovom trenutku ne bih govorio - istaknuo je Aničić.

S druge strane, dr. Damjanjuk je jučer za Avaz kazao kako ostaje pri svom nalazu koji je napravio nakon obdukcije. 
 

- Cijenim i poštujem Clarka, međutim, mislim da je nezahvalno praviti nalaz na osnovu foto i druge dokumentacije. Nije isto gledati ozljede na fotografijama i onako kako se to radi tijekom procesa obdukcije. Na nraju, ja u svom nalazu, a tako smo svi mi naučeni, nigdje nisam naveo da je riječ o ubojstvu. To bi, valjda, istraga trebala pokazati. Međutim, ja se ne mogu složiti s tim da su ozljede nastale zbog pada s visine. Pazite, riječ je o visini od 110 metara. S druge strane, koliko mi je poznato, tijekom uviđaja nije uočena rupa u granju koja bi morala nastati usljed pada, a u tom slučaju bi se radilo o ogromnoj rupi, s promjerom od tri metra, kada se, je li, uzmu u obzir svi parametri. Nadalje, ozljede koje je nesretna djevojka imala na glavi su tipične za udarce šakom ili nogom. Iskreno, volio bih da se taj slučaj, koji je jako kompleksan, riješi. Po meni, greška je napravljena u početku, jer je dopušteno da se tijelo kremira - ispričao je dr. Damjanjuk.

Tijelo nesretne Bijedić je pronađeno 6. listopada prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, i to nedugo nakon prijave o njezinom nestanku.  Kobnog dana Lana se iz Mostara, pod nejasnim okolnostima, autobusom zaputila u Čapljinu, kako je to otkriveno uz pomoć snimaki nadzornih kamera u ova dva grada. U poslijepodnevnim satima je trebala otputovati za Sarajevo, gdje je bila upisala fakultet. 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,839244
Srednji: 25,904004
Prodajni: 25,968764

Jedinica: 1
Kupovni: 1,377783
Srednji: 1,381236
Prodajni: 1,384689

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,851338
Srednji: 1,855978
Prodajni: 1,860618

Jedinica: 1
Kupovni: 1,983873
Srednji: 1,988845
Prodajni: 1,993817

Jedinica: 1
Kupovni: 2,272367
Srednji: 2,278062
Prodajni: 2,283757