Plenković s Macronom i o BiH: BiH treba provesti reformu izbornog zakonodavstva

535 ABC portal 07.siječnja 2020. 18:00
U FRANCUSKOJ

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u Parizu se danas susreo s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Plenković je predstavio Macronu program i glavne aspekte hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, a dotaknuli su se i Bosne i Hercegovine. Hrvatski premijer je nakon sastanka kazao da je s Macronom razgovarao i o Bosni i Hercegovini, kao i o formiranju vlasti 14 mjeseci nakon izbora, prenosi Klix.  "Mi želimo pomoći BiH na europskom putu, kao i drugim zemljama jugoistočne Europe. Isto tako želimo da sva tri konstitutivna naroda u BiH budu ravnopravna što zahtjeva reformu izbornog zakonodavstva. To je nešto što je pozicija Hrvatske već duže vremena i tu trenutnu situaciju treba popraviti", izjavio je Plenković.

Hrvatski premijer predstavio je Macronu program i glavne aspekte hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a. Jedna od glavnih tema bilo je i proširenje, budući da do svibanjskog summita Europskog vijeća u Zagrebu premijer kani pronaći rješenje za otvaranje pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije u EU-u, javlja HRT.  Francuski predsjednik Emannuel Macron zaželio je uspjeh Hrvatskoj tijekom predsjedanja Vijećem EU-a te naglasio kako se radi o velikom izazovu. Kao strateške smjernice djelovanja EU-a u idućem razdoblju naveo je promjenu političke dinamike u pogledu klime vezano za ciljeve Zelenog plana koji je predstavila Europska komisija, kompromis o višegodišnjem financijskom okviru, priprema konferencije o budućnosti Europe i izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. siječnja.

- Znam kakvu važnost pridajete procesu proširenja i želim zajedno s vama postići da sastanak u Zagrebu u svibnju bude trenutak napretka za EU. Ali zato moramo promijeniti paradigmu u odnosu na našu posljednju raspravu u Vijeću u listopadu. Francuska je predložila novu metodu kako proširenje ne bi bilo samo tehnokratski proces nego pravi progresivni i reverzibilni politički put, kazao je Macron. - Ja ću u svibnju doći u Zagreb na summit EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

To će biti prvi put u 20 godina da će jedan francuski predsjednik doći u Hrvatsku. Ali dragi Andrej, mogu vam najaviti i da ću nakon toga i bilaterano posjetiti Hrvatsku. Moći ćemo izgraditi snažnu bilateralnu suradnju između naših zemalja, kazao je Macron, dodajući da mu je ovaj posjet vrlo važan. Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je nadu da će današnji sastanak poslužiti kao prilika za dodatno unaprjeđenje bilateralnih i trgovinskih odnosa dviju zemalja. Predstavio je četiri stupa hrvatskog predsjedanja, a posebnu pažnju je posvetio točki “Europa koja štiti”.

U tom je kontekstu naglasio i tenzije na Bliskom istoku između SAD-a i Irana, najavivši da će se to pitanje naći u petak na dnevnom redu sastanka Europske komisije u Zagrebu. Plenković je naglasio da će rad na pregovaračkom okviru Unije za dogovor o budućim odnosima EU i Ujedinjene Britanije biti jedan od vodećih izazova našeg predsjedanja, zato što ćemo morati uložiti veliki trud da se izbjegne Brexit bez sporazuma.

- Višegodišnji financijski okvir najvažniji je dossier našeg predsjedanja, a u tom ćemo kontekstu učiniti sve kako bismo zaštitili izdvajanja za kohezijsku politiku koja je bitna nama kao najmlađoj članici EU, ali i poljoprivrednu politiku o kojoj uvelike ovisi Francuska, kazao je Plenković. Hrvatski premijer izrazio je zadovoljstvo što je Emmanuel Macron spreman na Zagrebački summit doći 'otvorena uma', ali je najavio kako će predano raditi na organizaciji konferencije Budućnost Europe kojom će sugrađanima približiti europski projekt.  

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,926118
Srednji: 25,991096
Prodajni: 26,056074

Jedinica: 1
Kupovni: 1,366109
Srednji: 1,369533
Prodajni: 1,372957

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,726649
Srednji: 1,730976
Prodajni: 1,735303

Jedinica: 1
Kupovni: 1,870150
Srednji: 1,874837
Prodajni: 1,879524

Jedinica: 1
Kupovni: 2,279056
Srednji: 2,284768
Prodajni: 2,290480