Predsjednik Milanović i ja se slažemo oko zaštite i ravnopravnosti Hrvata u BiH

654 ABC portal 12.prosinca 2021. 08:30
DOLAZE U BIH

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u subotu da u posjet Bosni i Hercegovini ide s porukom o cjelovitosti Bosne i Hercegovine i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti u BiH.  - Poruka s kojom idemo u BiH je ona o znaku i signalu prijateljstva, dobronamjernosti, dobrosusjedstva, suradnje, poruka o cjelovitosti BiH, ali i poruke o tome da se sva tri konstitutivna naroda (...) osjećaju dobro i adekvatno zastupljeno - rekao je Plenković koji putuje u BiH u ponedjeljak. Premijer RH je dodao da "što se tiče zalaganja i zaštite Hrvata u BiH i njihove ravnopravnosti, mislim da se tu u potpunosti slažemo predsjednik i ja i praktički svi razumni akteri na hrvatskoj političkoj sceni. Oko toga nikada nije bilo nesporazuma i mislim da je dobro da smo tu svi na zajedničkim pozicijama". Neizbježne političke teme posjete bit će promjena izbornog zakona i najnovija događanja u Banjoj Luci. Parlament Republike Srpske u petak je podržao prijedloge člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da taj entitet povuče suglasnost na državne zakone o obrani, sustavu neizravnog oporezivanja te o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

- Želim osobno biti u Mostaru, Sarajevu i čuti poruke, dobro razumjeti koje su namjere i koji su koraci nakon usvojenih zaključaka u Skupštini u Banjoj Luci, da vidimo kako možemo u takvim okolnostima dati svoj doprinos - rekao je hrvatski premijer novinarima u subotu. Hrvatska se želi pozicionirati kao "razuman i odgovoran akter koji kroz svoju vanjsku politiku štiti i svoje nacionalne interese, ali i smiruje tenzije i daje svoj doprinos tamo gdje ga može i gdje ga, na temelju svojih iskustva, treba dati", dodao je premijer. Na pitanje novinara mogu li izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i njegova podrška Dodiku ugroziti uspješnost njegova puta u BiH, Plenković je odgovorio da on vodi "konzistentnu" politiku prema BiH, koja uključuje dijalog, ostvarivanje prava Hrvata u BiH i deeskalaciju napetosti. - Svako dizanje tenzija u našem susjedstvu se reflektira i na zemlje u okruženju. Jedna od njih smo mi - rekao je Plenković. Službeni posjet hrvatskog premijera Bosni i Hercegovini započet će svečanim dočekom ispred Vijeća ministara BiH. Plenković je u prvoj službenoj posjeti BiH bio 2016., a u ponedjeljak putuje na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s kojim će održati sastanak.
 

Plenković će potom održati sastanak s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH - predsjedavajućim Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem i predsjedavajućim Zastupničkog doma Denisom Zvizdićem, te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto. Hrvatski premijer položit će vijenac na Mostu Suade i Olge, nekadašnjem Vrbanja mostu u čast prvim žrtvama opsade Sarajeva Suadi Dilberović i Olgi Sučić 1992. godine. Prije odlaska u Mostar predviđeni su susreti s muftijom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem, mitropolitom Hrizostomom i vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem. Plenković će u Mostaru razgovarati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora u sjedištu HDZ BiH.

Izborni zakon, migracije, europski put BiH

Odlazak u Sarajevo je "izraz prijateljstva, poštovanja i potpora BiH kao suverenoj državi, njezinoj cjelovitosti i podrška Daytonskom konceptu BiH i formuli 1, 2, 3 (jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda), podrška europskom putu", doznaje se od izvora iz vlade. Susjedne zemlje razgovarat će o upravljanju migracijama, kampovima na granicama, jačanju suradnje BiH s Frontexom, agencijom za nadzor vanjskih granica EU-a, a ti razgovori "važni su" u kontekstu skorog ulaska Hrvatske u šengenski prostor, ističu iz vlade. Među ključnim političkim temama bit će pitanje izmjene izbornog zakona. BiH izlazi na izbore u listopadu iduće godine, a prema preporukama Venecijanske komisije izborna pravila ne bi se trebala mijenjati u izbornoj godini, ali ta preporuka neće se moći ispoštovati. Kako bi stekla status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, BiH mora ispuniti 14 kriterija koje je definirala Europska komisija. - Ne tražimo nikakav ubrzani put ili popust u tih 14 točaka - ističu iz vlade, ali dodaju da je Hrvatska spremna pomoći BiH na ispunjavanju tih zahtjeva. U hrvatskoj delegaciji bit će ministri financija, gospodarstva, prometa, Zdravko Marić, Tomislav Čorić i Oleg Butković, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Zdravka Bušić i državna tajnica za Europu pri MVEP-u Andreja Metelko-Zgombić. U rujnu je pušten u promet most Svilaj, kontaktna točka cestovne mreže Hrvatske i BiH, a Hrvatska je zainteresirana za nastavak razgovora o infrastrukturnim prekograničnim projektima, uključujući one o budućoj Jadransko-jonskoj autocesti. Hrvatska i BiH rade na povezivanju plinskih transportnih sustava, a južni pravac Zagvozd - Imotski - Posušje - Novi Travnik s odvojkom za Mostar od "velikog je interesa i značaja", ističu iz hrvatske vlade, a prenosi Hina.
 

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,927841
Srednji: 25,992823
Prodajni: 26,057805

Jedinica: 1
Kupovni: 1,443324
Srednji: 1,446941
Prodajni: 1,450558

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,850811
Srednji: 1,855450
Prodajni: 1,860089

Jedinica: 1
Kupovni: 1,865679
Srednji: 1,870355
Prodajni: 1,875031

Jedinica: 1
Kupovni: 2,311541
Srednji: 2,317334
Prodajni: 2,323127