Priprema se Deklaracija u Saboru: Na djelu je kriptofašistički program bošnjačkog nasilja nad Hrvatima

606 ABC portal 29.studenog 2018. 20:30
HRVATSKI SABOR

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske odlučio je ažurirati prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu BiH na kojem su počeli raditi još prošle godine, a sve s ciljem kako bi se Deklaracija donijela do kraja ove godine. Saborski zastupnik Željko Raguž kaže da je ovo posljednji trenutak da se usvoji ovakva Deklaracija jer je na djelu kriptofašistički program Bošnjaka s ciljem da se nastavi s nasiljem nad Hrvatima.

Cilj Deklaracije je da nadležne hrvatske institucije trebaju ojačati ustavni i stvarni položaj Hrvata u BIH kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, no u Vladi su smatrali kako je ton stare verzije deklaracije preoštar.

– Neminovno je da Deklaracija treba proći kroz ažuriranje i revidiranje s obzirom na sve što se u međuvremenu dogodilo, odnosno na rezultate izbora u BiH. Ipak, moramo paziti da ne zaljuljamo svoj položaj ako u Deklaraciju stavimo neku formulaciju koja ne bi pomogla, a onemogućila bi jače i veće korake prema naprijed – objasnila je državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić zamolivši članove Odbora da paze na to, piše Večernji.hr.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH dodao je kako treba osvijestiti značaj hrvatskog naroda u BiH u smislu ravnopravnosti i uopće održivosti naroda.

– Ono što Hrvatska može jeste uporno na međunarodnoj razini objašnjavati što znači konstitutivnost, raditi na bilateralnoj razini naše dvije zemlje te pružati potporu Hrvatima u BiH. Pozdravljam odluku o donošenju Deklaracije, no ona mora biti sažetija, jasna, ažurirana – kazao je Milas.

 

Predsjednik odbora Božo Ljubić objasnio je kako je cilj da se Deklaracija u Saboru usvoji s maksimalnim konsenzusom, čak i jednoglasno, pa će idući tjedan usuglašavati konačni tekst koji će Odbor najvjerojatnije u srijedu usvojiti, kako bi ga usvojio i Sabor posljednji tjedan prije ustavne stanke nakon 15. prosinca.

– Dok Deklaracija ne bude usvojena u Hrvatskom saboru ona je vlasništvo odbora – ipak je Ljubić naglasio predstavnicima Vlade složivši se kako ne bi bilo dobro da tekst oteža institucijama zastupanje ustavnosti i zakonitosti položaja Hrvata u BiH.

Ovo je posljednji trenutak da se donese ova Deklaracija, poručio je i HDZ-ov Željko Raguž, koji poput Ljubića i dolazi iz BiH. – Nalazimo u utrci s vremenom, na djelu je kriptofašistički program Bošnjaka s ciljem da se nastavi s nasiljem nad Hrvatima, i zato moramo u prosincu donijeti ovu deklaraciju – tvrdi Raguž te dodaje kako mi zapravo nismo u problemu zbog Bošnjaka koji su se zapravo samo naslonili na interese naših saveznika iz SAD-a i drugih EU članica.

SDP-ov Arsen Bauk pitao je Vladu je li to točno, odnosno je li cijeli svijet protiv nas, a Raguž mu je uzvratio kako stoji iza svojih riječi. Nezavisni Ivica Mišić slikovito se izrazio zaključkom da smo izgubili 2:0, prvi gol smo primili kad ste ustanovila Republika Srpska, a drugi gol smo dobili sada, pojašnjava, kada nam Bošnjaci ne daju da biramo svog predstavnika.

– Treba li netko i 3:0 povesti iz ofsajda pa da mi nešto opet izgubimo – zanima Mišića.

HDZ-ova Ljubica Maksimčuk isto želi da se Deklaracija ublaži kako njome ne bi pogoršali položaj Hrvata u BiH, ali i Hrvatske, a njen stranački kolega Milijan Brkić je dodao kako su stvorene nove okolnosti nakon izbora pa treba mijenjati tekst deklaracije.

– Nužno je da bude usvojena jednoglasno jer je ovo prvorazredno nacionalno i strateško pitanje za Hrvatsku. Bilo bi dobro da se izbjegne bilo kakvo strančarenje, jednoglasno usvojena deklaracija bila bi jaka poruka narodu u BiH – kaže Brkić te dodaje kako je bitno problem statusa Hrvata u BiH internacionalizirati, posebice na njega ukazivati jamcima Daytonskog sporazuma.

– Treba znati kome šaljemo poruku, Vladi, predsjednici RH, hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti. Treba naglasiti da se mi kao Sabor borimo za poštivanje i provođenje principa vladavine prava, a odgovornost za to je i na svima koji su gledali potpisivanje Daytonskog sporazuma. Treba navesti da postoje modeli u svijetu koji funkcioniraju, poput Belgije – objasnio je HDZ-ov Miro Kovač.

Mostov Nikola Grmoja kaže da je iz rasprave jasno da ovdje nije upitan suglasnost političkih aktera u odboru. – Vidite kako deklaraciju doživljavamo mi, te Ljubić i Raguž, a kako Vlada. Traži se da spustimo loptu na zemlju, a najveći problem je očito stav Vlade o ovome što je ovdje dogovoreno, čak nema razlike u stranačkim dresovima, nego u stavovima Vlade i nas ostalih – tvrdi Grmoja.

SDP-ov Arsen Bauk se složio kako deklaraciju ne treba koristiti za unutarstranačke, međustranačke i izvanstranačke obračune.

– Unutar vladajuće većine prvo treba postići konsenzus kako opozicija ne arbitrira između stajališta Vlade i dijela kluba zastupnika HDZ-a, zato prije donošenja dokumenta želimo stav Vlade i HDZ-a, recimo kakav će ton imati, manje diplomatski kakav ima Raguž, ili drugačiji. Očekujem da se u okviru kluba HDZ-a dobije početna osnova za razgovor s drugim strankama – objasnio je Bauk.

Božo Ljubić je zaključio kako može jamčiti da će konačni dokument imati suglasnost Vlade. – U utrci smo s vremenom, na korak smo da Hrvati izgube postojeći kapacitet u BiH – kazao je Ljubić dok je Raguž zaključio da je krajnje vrijeme da se prestane s izostankom reakcije.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,859793
Srednji: 25,924605
Prodajni: 25,989417

Jedinica: 1
Kupovni: 1,248123
Srednji: 1,251251
Prodajni: 1,254379

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,661789
Srednji: 1,665954
Prodajni: 1,670119

Jedinica: 1
Kupovni: 1,815166
Srednji: 1,819715
Prodajni: 1,824264

Jedinica: 1
Kupovni: 2,126527
Srednji: 2,131857
Prodajni: 2,137187