Republikanci objasnili kako će ići na izbore

489 ABC portal 18.travnja 2018. 11:45
HRS LOGO
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Budući da dobivamo sve više upita vezano za suradnju HRS-a i drugih političkih stranaka, osjećamo potrebu pojasniti.

HRS je prigodom svih razgovora oko suradnje s drugim političkim strankama na izborima stavio na stol dva načela:
1) Nema suradnje sa strankama i osobama koje su bile dio Platforme ili Alijanse (ako je minimum minimuma kojeg Hrvati traže izborni legitimitet, onda se u tome mora ostati dosljedan);

2) Cilj cijelog izbornog procesa nije smijeniti koruptivno-nepotističku vlast HDZ-a BiH kako bi se samo zauzelo njihovo mjesto u vlasti i nastavilo djelovati po istom modelu (kao što je to bio slučaj kada je na vlast svojedobno stupio HDZ 1990 s koalicijskim partnerima). Cilj je promjena društva nabolje i stvaranje društva po mjeri svakog čovjeka, a ne probranih elita čiji su ideali i domoljublje samo pitanje cijene koju je netko voljan platiti.

Ovih dana smo najavili samostalan izlazak na izbore u svim izbornim jedinicama gdje nije upitna vrijednost ijednog hrvatskog glasa (HBŽ, ZHŽ, HNŽ i izborne jedinice za parlament Federacije iz ove tri županije). Gdje god je vrijednost hrvatskog glasa upitna, vodstvo stranke će donijeti odluku kako nastupiti, ovisno o izbornim pravilima.
Zašto HRS-a nema zajedno sa strankama „oporbe“ (osobito u HBŽ-u, odakle smo dobili najviše upita)?

Iz jednostavnog razloga što dio tog „oporbenog“ bloka čine stranke koje su ne samo bile dio Platforme, nego i aktivno sudjelovale u izvršnoj vlasti te Hrvatima nametnute vlasti. Ako je netko sposoban gaziti volju svoga naroda za nekoliko funkcija na vlasti, za to mora snositi odgovornost i ako je jednom to napravio, opet će. HRS gaji politiku koja je sredstvo (promjene društva), a ne cilj (realiziranja nekih svojih osobnih interesa). Ovo govorimo i zbog onih koji nas vide u bloku s HDZ-om 1990, kojeg smatramo lošom kopijom starijeg originala, u prilog čemu ponajbolje govore revizorska izvješća vlada i skupština u kojima je ova stranka sudjelovala i još uvijek sudjeluje.
 

Zašto HRS-a nema zajedno s HDZ-om BiH i strankama okupljenim oko koalicije HNS-a?
Iz identičnog razloga kao iznad (dio te koalicije čine aktivni sudionici i akteri Platforme), s tim da smatramo HDZ BiH jednakim rušiteljem hrvatskog legitimiteta kao i bošnjačke političke elite iz Sarajeva. Razdoblje od 4 godine mandata je bilo sasvim dovoljno da se stvari po hrvatski narod krenu poboljšavati, osobito kada se radi o ustavnopravnoj neravnopravnosti, no nije se napravilo apsolutno ništa. Dapače, situacija je u mnogočemu lošija nego prije 4 godine. Za to se mora podnijeti odgovornost. Politika bez odgovornosti je politika interesa i trgovine. Mi smo jednostavno protiv toga.

Zašto HRS ide samostalno po svaku cijenu?
Razlog je već rečen više puta i u više prigoda: Hrvatima u BiH je potrebna katarza, novi početak. Nositelji tog početka moraju i mogu biti samo novi ljudi, nekompromitirani dosadašnjim obnašanjem bilo kakvih funkcija i ljudi vođeni idealima, a ne interesima. Ako su nekome nositelji promjena i nade u bolje sutra oni koji imaju godine i desetljeća staža po raznoraznim funkcijama, oni koji ne bi preživjeli dana u realnom sektoru ili kao privatnici na tržištu, oni kojima je politika smisao i realizacija života, onda neka taj netko takvima i dadne glas, a ne HRS-u.

Jedina suradnja koju ćemo imati i graditi bit će ona s Udrugom Hrvatska zvona!
                                                  

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 26,15377
Srednji: 26,219318
Prodajni: 26,284866

Jedinica: 1
Kupovni: 1,237121
Srednji: 1,240222
Prodajni: 1,243323

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,650961
Srednji: 1,655099
Prodajni: 1,659237

Jedinica: 1
Kupovni: 1,805757
Srednji: 1,810283
Prodajni: 1,814809

Jedinica: 1
Kupovni: 2,158765
Srednji: 2,164175
Prodajni: 2,169585