Sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a BiH završio bez konkretnog dogovora

490 ABC portal 12.prosinca 2019. 18:45
SASTANCI

Sastanak izaslanstava Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH završen je u Sarajevu bez konkretnih dogovora.

Takav ishod sastanka na kojem je razgovarano o više pitanja vezanih za formiranje nove vlasti u BiH potvrdili su novinarima lideri ovih stranaka Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ). Izetbegović je najavio još niz sastanaka, a Čović kazao da današnji i nije sazvan s ambicijom da bude postignut konačan dogovor već „da se razgovara“.

Izetbegović je za sutra najavio i razgovore njegove stranke te Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Demokratske fronte (DF).

U vezu s današnjim susretom s Čovićem, rekao je da SDA i HDZ još ne uspijevaju naći rješenje, što ne znači da neće, jer uvijek vrijedi pregovarati, kako je dodao, a u vezi s teškim pitanjima, održati i više sastanaka ako treba.

SDA, po Izetbegovićevim riječima, smatra da usporedo s imenovanjem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, treba imenovati predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH kako bi proces imenovanja federalne vlasti mogao teći dalje.

– Ne možemo formirati čitavu federalnu vladu kao što smo to uradili prije četiri godine zajedno s Vijećem ministara, ali možemo imati novog predsjednika i dva zamjenika predsjednika Federacije i krenuti u proces, na primjer, toga dana kad bude usvojen novi saziv Vijeća ministara – Izetbegovićeve su riječi.

U vezi s implementacijom presude Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, koja se odnosi na izbor Predsjedništva BiH, današnji razgovori će biti nastavljeni, dok, po Izetbegovićevim riječima, ima nekih pomaka u razgovorima u vezi s presudom Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, odnosno u vezi s Domom naroda FBiH, ali ne i kad je riječ o izborima u Mostaru.

– SDA smatra da Mostar treba odvojiti od razgovora koji se odnose na Predsjedništvo i Dom naroda FBiH, ali HDZ ne misli tako – Izetbegovićeve su riječi.
 

SDA, po njegovim daljnjim navodima, smatra da treba brže pronaći rješenje za izbore u Mostaru, kao i da u to pitanje treba da se uključi međunarodna zajednica.

SDA također smatra, dodao je Izetbegović, da Bošnjaci nisu dovoljno zastupljeni u agencijama, fondovima i institucijama financija, kao i da trebaju sudjelovati u institucionalnoj zastupljenosti vezanoj za neizravno oporezivanje. Također smatraju da s državom treba potpisati ugovor Islamske zajednice BiH po uzoru na ugovore Pravoslavne i Katoličke crkve, a u županijama s hrvatskom većinom implementirati sudske presude o ravnopravnoj zastupljenosti bošnjačkog jezika i konstitutivnosti Srba.

Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović je nakon današnjeg sastanka izjavio da bi proces imenovanja Vijeća ministara BiH trebalo privesti kraju, a o svemu što iz toga proizilazi, partneri treba da nastave pregovore.

U vezi s Izbornim zakonom BiH, hrvatsku stranu zanimaju tri stvari: izbor Predsjedništva BiH, Doma naroda i pitanje Grada Mostara.

Izbora će u Mostaru sigurno biti, ustvrdio je Čović, ali ako se žele provesti sudske presude o toj problematici, to je stvar izbora gradskog vijeća.

Čović je i dalje umjereno optimističan, izjavio je, da će dogovor biti postignut.

O tri navedene stvari mora se i dalje razgovarati, a minimum zahtjeva hrvatske strane oslonjen je na pravilo o jednakopravnosti, zaključio je Čović.

– Što se tiče Vijeća ministara, već dugo taktiziramo i mislim da smo ‘pretaktizirali’ oko toga. Taj posao treba privesti kraju. Mi smo sa svoje strane sve uradili, a sve ostalo – tri partnera će sjesti i dogovoriti se. Što se tiče Izbornog zakona, razgovaramo o tri stvari – o Predsjedništvu, o Domu naroda i o Mostaru. I kad smo prošli tjedan sjedili s međunarodnim predstavnicima, rekli smo da treba pokušati raditi i tad smo kazali – izbori će u Mostaru biti. To sam ponovio deset puta i opet ću kazati – izbori u Mostaru će sigurno biti“, poručio je Čović.

Minimum zahtjeva HDZ-a kad je riječ o Predsjedništvu BiH je da Hrvati biraju svog predstavnika u to državno tijelo, a ne da ga biraju drugi.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,941631
Srednji: 26,006648
Prodajni: 26,071665

Jedinica: 1
Kupovni: 1,361438
Srednji: 1,364850
Prodajni: 1,368262

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,704325
Srednji: 1,708596
Prodajni: 1,712867

Jedinica: 1
Kupovni: 1,870688
Srednji: 1,875376
Prodajni: 1,880064

Jedinica: 1
Kupovni: 2,336232
Srednji: 2,342087
Prodajni: 2,347942