Sastanak predstavnika Granične policije BiH sa predstavnicima MUP-a Republike Hrvatske

525 ABC portal 13.veljače 2020. 15:15
RADNI SASTANAK

Sastanak predstavnika Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH i SIPA-e s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske

Ravnatelj Granične policije Zoran Galić i ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, sa svojim suradnicima, održali su radni sastanak s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske: zamjenikom glavnog ravnatelja MUP-a RH Jozom Šukerom, načelnikom Uprave za granicu MUP-a RH Zoranom Ničenom, načelnikom Uprave kriminalističke policije Antonijem Gerovcom, voditeljem Službe za nezakonite migracije Zvonimirom Vrbljaninom, načelnikom PNUSKOK-a Marijom Kovačem, policijskim časnikom za vezu MUP-a RH Denisom Erakom. Sastanku je, ujedno, nazočio i v.d. ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) Đuro Knežević.

Na sastanku je razgovarano o readmisiji, mješovitim ophodnjama, kao i o drugim zajedničkim aktivnostima, među kojima su i operativne akcije koje se realiziraju s ciljem sprječavanja krijumčarenja ljudi. Poseban naglasak je stavljen na nove modalitete suradnje u vezi s nezakonitim migracijama, koje sve više pritišću granicu Bosne i Hercegovine, kao i susjednih zemalja. Ravnatelj GPBiH Zoran Galić istaknuo je važnost suradnje policijskih agencija sa susjednim zemljama, kako bi se što učinkovitije djelovalo u borbi protiv nezakonitih migracija. „Policijski službenici GPBiH su prošle godine odvratili 13 251 osobu od pokušaja ilegalnog prelaska na područje BiH s područja susjednih zemalja. GPBiH nije u mogućnosti sama odgovoriti sve većem pritisku migranata, tim više što zelenu granicu BiH čuva jedan policajac na 25 kilometara, stoga poduzimamo sve moguće mjere i postavljamo nove modalitete suradnje, kako bismo učinkovitije djelovali kada je riječ o nezakonitim migracijama.“
 

Slobodan Ujić, ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH, istaknuo je kako BiH poštuje potpisani Sporazum o readmisiji s Republikom Hrvatskom. „Više od 85 % zahtjeva koje su vlasti Hrvatske uputile prema BiH, odnosno prema Službi za poslove sa strancima, pozitivno je riješeno“, rekao je Ujić. Posebno je istaknuo da funkcionira skraćeni postupak readmisije s Hrvatskom, o čemu će se u narednom razdoblju razgovarati i sa Srbijom i Crnom Gorom te je izrazio i potrebu održavanja redovitih sastanaka radi rješavanja svih otvorenih pitanja u suradnji partnerskih agencija dviju država.

„Zadaća nam je da unaprijedimo suradnju u svim segmentima našeg djelovanja na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a naročito nakon nedavno održanog sastanka ministra MUP-a RH i ministra sigurnosti BiH. To se prije svega odnosi na unaprjeđenje sustava readmisije i sustava mješovitih ophodnji, bez namjere da Bosna i Hercegovina bude 'hot-spot' za ilegalne migrante“, izjavio je zamjenik glavnog ravnatelja MUP-a RH Jozo Šuker. Također, on je zamolio partnerske agencije u Bosni i Hercegovini da im pruže svu potrebnu pomoć oko navoda u vezi s eventualnim kršenjem ljudskih prava migranata, kao i navoda o navodnim nezakonitim postupcima od hrvatske policije, kako bi se isti navodi istražili od mjerodavnih tijela GPBiH.

Nazočni su se složili i zaključili kako je unaprjeđenje suradnje primarni cilj policijskih agencija u BiH s MUP-om RH te kako je potrebno češće i redovitije održavanje ovakve vrste sastanaka. 

                                                                           

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,88965
Srednji: 25,954536
Prodajni: 26,019422

Jedinica: 1
Kupovni: 1,246686
Srednji: 1,249811
Prodajni: 1,252936

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,65152
Srednji: 1,655659
Prodajni: 1,659798

Jedinica: 1
Kupovni: 1,814153
Srednji: 1,8187
Prodajni: 1,823247

Jedinica: 1
Kupovni: 2,163553
Srednji: 2,168975
Prodajni: 2,174397