Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _menu_load_objects() (red 579 od /home/abcporta/public_html/includes/menu.inc).

Što će donijeti 31. listopada u slučaju Lijanović i ostali?

638 ABC portal 09.listopada 2019. 07:45
APELACIJSKO VIJEĆE

Nakon što je u završnoj riječi, na obnovljenom suđenju Jerki Ivankoviću Lijanoviću i još osam osoba koje se terete za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, Državno tužiteljstvo zatražilo kazne u skladu sa zakonom, a Odbrana oslobađajuće presude i odbijanje optužbi, izricanje presude je zakazano za 31. listopad2019. godine.

Tužitelj Ismet Šuškić je istakao kako je organizirana grupa imala cilj da pribavi protupravnu imovinsku korist u većem iznosu, ošteti budžet Bosne i Hercegovine ili neplaćanjem poreza ili poreznom utajom, da su Jerko i Slavo Ivanković Lijanović sve osmislili i organizirali, a ostali bili članovi grupe koji su osnivali veći broj pravnih lica koja su bila na istoj adresi.

“Porezni dug jednog pravnog lica ne plaća se državi, nego se prenosi na sljedeće. Naredno pravno lice preuzima i pogon i proizvodnju i radnike, ali ostaje dug prema državi, što je bio cilj. Svjedoci su govorili kako zanoće u jednoj, a osvanu u drugoj tvrtki”, kazao je tužitelj Šuškić i naglasio kako je namjera optuženih bila da što više dokaza sakriju i krivotvore kako bi zameli trag istražnim organima.

Tužiiteljstvo je predložilo Apelacijskom vijeću da zbog opasnosti od bjekstva odredi pritvor Jerki i Slavi Ivankoviću, jer pored dvojnog državljanstva, dodao je tužiltelj, imaju imovinu u Hrvatskoj, za ostale optužene mjere zabrane, a za Mirjanu Šakotu i Mirka Galića izricanje zabrane vršenja poziva djelatnosti.

Mirna Delalić, koja brani Jerku Ivankovića Lijanovića, istakla je kako je optužnica neodrživa, da ne postoje formalni uvjeti za vođenje kaznenog postupka, jer njen branjenik nije ispitivan na pojedine točke optužnice niti mu je predočen osnov sumnje, što su, prema njezinim riječima, okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje.
 

“Nijedna točka optužnice ne navodi Jerku kao organizatora, niti šta je on to organizirao, niti sadrži osnovne elemente djela organiziranog kriminala. Nije izveden nijedan dokaz na te okolnosti”, rekla je braniteljica i dodala da postojanje više pravnih lica na jednoj adresi ničim nije zabranjeno.

Jerko Ivanković Lijanović je kazao da ništa od onog što mu je stavljeno na teret nije uradio, da želi vjerovati da Apelacijsko vijeće neće biti pod uticajem političke konkurencije, kao što je bio slučaj sa Vrhovnim sudom Federacije, te da je “tužitelj iznio laži da on ima imovinu u Hrvatskoj”.

“Zabrinjava me da se netko ko je trebao temeljito provesti istragu služi lažima. Protiv mene je otvorena istraga kada smo formirali Vladu Federacije BiH i isključili HDZ iz vlasti. Nakon toga mi je četiri godine ‘češljana’ imovina”, rekao je optuženi.

Obrana Slave Ivankovića Lijanovića je u završnom izlaganju napomenula da se nigdje ne navodi u kojem je vremenu počinjeno djelo niti na koji je način novac došao do njegovog branjenika, dok Obrana Milorada Bahilja smatra da je on optužen samo zato što je bio direktor, bez dokaza da je bilo kome pribavio ikakvu korist.

Oslobađajuće presude su zatražile i Obrane Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Miroslava Čolaka, Galića i Šakote, kao i pravni zastupnici optuženih tvrtki “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Prvostupanjskom presudom iz listopada 2018., Jerko Ivanković Lijanović i još osam osoba osuđeni su na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora zbog organiziranog kriminala, pranja novca, porezne utaje i neplaćanja poreza te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava, a tri tvrtke na novčane kazne u iznosu od oko tri milijuna konvertibilnih maraka (KM), nakon čega su žalbe Odbrane uvažene te je ova odluka ukinuta.

Prije iznošenja završnih riječi, tužitelj Šuškić je kazao da je optužnica izmijenjena, između ostalog, u dijelu koji se odnosi na pribavljenu imovinsku korist, te umjesto ranijih 13,4 milijuna KM protupravna imovinska korist iznosi 10,3 milijuna KM, što je, pojasnio je tužitelj, stvarna vrijednost utvrđena tijekom suđenja.

Razlika se, nastavio je tužitelj, odnosi na jednog od preminulih optuženih, ali i na dijelove presude u odnosu na koje se optužba odbija.

Obrane su napomenule kako su izmjene neutemeljene, nedozvoljene i suprotne zakonu, da ih Sud treba odbiti, te da su činjenice koje je tužitelj naveo bile poznate odranije, o čemu se moralo voditi računa

“Dodane su nove optužbe u vidu umišljaja koje nisu bile obuhvaćene ranijom optužnicom niti prvostupanjskom presudom”, rekla je braniteljica Delalić.

Predsjedavajući Apelacijskog vijeća Senadin Begtašević je kazao da će Sud presudom odlučiti o izmijenjenoj optužnici, piše BIRN BiH.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 26,014967
Srednji: 26,080167
Prodajni: 26,145367

Jedinica: 1
Kupovni: 1,329160
Srednji: 1,332491
Prodajni: 1,335822

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,634502
Srednji: 1,638598
Prodajni: 1,642694

Jedinica: 1
Kupovni: 1,778919
Srednji: 1,783377
Prodajni: 1,787835

Jedinica: 1
Kupovni: 2,271626
Srednji: 2,277319
Prodajni: 2,283012