U Mostaru dogovoreno intenziviranje suradnje i dobrosusjedskih odnosa BiH, Hrvatske i Srbije

1,730 ABC portal 06.ožujka 2018. 13:15
lideri mostar
KOLINDA, VUČIĆ I PREDSJEDNIŠTVO

Predsjednici Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović, došli su u Mostar gdje je u tijeku trilateralni sastanak u uredu hrvatskog člana Predsjedništva.

Uoči sastanka, Grabar-Kitarović je rekla kako očekuje da naglasak na današnjem trilateralnom sastanku bude na gospodarskoj i prekograničnoj saradnji. Ranije je iz Ureda hrvatskog predsjednika objavljeno kako teme nisu unaprijed precizno definirane, ali da je riječ o važnom sastanku koji će doprinijeti učvršćivanju odnosa tri zemlje i nastaviti zamah u bilateralnim odnosima.

"Stabilni odnosi sa susjedima, na načelnima ravnopravnosti i međusobnog poštovanja, važan su dio hrvatske vanjske politike", navode u kabinetu hrvatskog predsjednika. Čović je uoči sastanka u intervjuu Tanjugu rekao kako će jedna od tema sastanka biti i pitanje granice između BiH i Srbije, te da očekuje da će to biti kontinuitet prethodnih razgovora, vođenih u Beogradu, a potom i u Zagrebu.

lideri-mostar-25.jpg

"Ovo je prilika da kompletnu europsku perspektivu zajednički razmotrimo i vidimo kako jedni drugima možemo pomoći", rekao je Čović. Inače, Mostar je danas ''zatrpan'' osiguranjem i službenim automobilima. Tako je Vučić na mjesto sastanka stigao u koloni od 15 automobila, a hrvatska predsjednica u koloni od 12 službenih vozila. 

Čović je uoči sastanka izjavio kako će lideri zemalja danas razgovarati o europskim integracijama i rješavanju međudržavnih pitanja, a prije svega pitanja granice. 

Hrvatski mediji su znatnu pažnju posvetili današnjem trilateralnom susretu u Mostaru, a iz kabineta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kažu da teme nisu unaprijed precizno definirane, ali da je ipak riječ o važnom sastanku koji će doprinijeti učvršćivanju odnosa triju država i nastaviti zamah u bilateralnim odnosima. 

 

Ona je uoči trilaterale na vrhu poručila da je cilj tog susreta pogurati zajednički rad za dobrobit sve tri države, pri čemu je ključan europski put Srbije i BiH na kojem Hrvatska može i želi pomoći.

U 14:25 će se na zajedničkoj konferenciji za novinare obratiti članovi Predsjedništva BiH te hrvatska predsjednica i srbijanski predsjednik.

lideri-mostar-23.jpg

Najnovije informacije:

Na trilateralnom sastanku u Mostaru danas je dogovorena zajednička izjava članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Hrvatske koja sadrži šest točaka, a prva se odnosi na moratorij na izjave o prošlosti, objavila je Srna. 

Druga točka je jačanje suradnje u oblasti europskih integracija, a treća jačanje regionalne ekonomske suradnje i infrastrukturnih projekata. Izvor Srne sa sastanka navodi da je kao četvrta točka dogovoreno intenziviranje rada povjerenstva za rješavanje bilateralnih pitanja. Peta točka je ispunjavanje tačaka iz Strategije proširenja EU na zapadni Balkan, a šesta je poštivanje suvereniteta i integriteta svih zemalja članica trilaterale. Na sastanku je dogovoreno intenziviranje suradnje i dobrosusjedskih odnosa. Nakon sastanka, predsjednici država obratili su se medijima. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je kako su teme bile ekonomski, socijalni i demografski pristupi problematici naše tri države.

lideri-mostar-24.jpg

''Suština za strategiju EU odnosno proširenje i tražili smo dodirne tačke za proširenje odnosa. Bilo je riječi o gradnji ambijenta kako bi izvršna vlast u sve tri države bila sposobnija rješavati otvorena pitanja, koja se primarno odnose na našu budućnost bez obzira o kojoj infrastrukturi govorimo", kazao je Čović. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović naveo je da je bilo govora o novoj strategija EU. "U njoj vidimo šansu da počnemo rješavati ono oko čega smo se složili da je problem svake zemlje na Balkanu, a to je iseljavanje mladih ljudi. Upravo tih vodećih inicijativa, pomirenje, reforme, izgradnja infrastrukture, smanjenje zapaljive retorike... U toj strategiji je sadržan lik onoga što su problemi unutar BiH. Konačno startaju intenzivniji rad Komisija koji bi pripremile odgovore za rješavanje ovih pitanja. Imamo urgentan problem sa Hrvatskom vezano za Pelješki most i drago mi je da je predsjednica Hrvatske ponovila da Hrvatska stoji iza onoga što su prava BiH.

lideri-mostar-26.jpg

Sa Srbijom smo govorili o infrastrukturi i autoputu koji bi kao prsten trebao povezati BiH i Srbiju", naveo je Izetbegović. Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić naveo je da dobri odnosi u trokutu tri države omogućavaju i dobre odnose unutar BiH. "Imamo puno stvari koje su zajedničke poput infrastrukture i ekonomskih odnosa. Međusobna razmjena jako raste. Naši ljudi od toga imaju veliku koristi i na tome treba raditi", naveo je Ivanić. 

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,843694
Srednji: 25,908465
Prodajni: 25,973236

Jedinica: 1
Kupovni: 1,273709
Srednji: 1,276901
Prodajni: 1,280093

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,728025
Srednji: 1,732356
Prodajni: 1,736687

Jedinica: 1
Kupovni: 1,833074
Srednji: 1,837668
Prodajni: 1,842262

Jedinica: 1
Kupovni: 2,164105
Srednji: 2,169529
Prodajni: 2,174953