Subota, 18 svibnja, 2024
- Oglas -

Biskup Petar Palić krizmao 63. mladih u Međugorju

Danas je u 63 mladih iz župe Međugorje primilo sakrament svete potvrde po rukama biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Petra Palića.

U svom pozdravu biskupu Paliću mladi su naglasili kako je kršćanska zrelost rast i dozrijevanje u Božjoj milosti te promicanje darova Duha Svetoga u ovome svijetu.

”Krizma je lijepo iskustvo za biskupa. Ne samo što je to biskupova zadaća i dužnost kao pastira da kao što su to činili apostoli, kao što se to u tradiciji Crkve čini, da se po apostolima i njihovim nasljednicima predaje Duh i darovi Duha ostalim vjernicima, nego je krizma događaj susreta s vama dragi krizmanici, s mladim ljudima, koji nose svoja očekivanja, koja i ne mogu izraziti svojim riječima”, ističući temeljno pitanje i za one koji su ga primili i koji ga danas primaju: Je li slavlje ovoga sakramenta znatiželja, navika, tradicija ili nešto drugo?

”Božja riječ nam danas pomaže da svi shvatimo svoju odgovornost u prenošenju vjeru, u slavlju otajstava vjere, poziva nas na radost i ozbiljnost onoga što činimo i što slavimo. U krštenju se dogodilo da nam je darovana milost koju mnogi od nas ne razviju iz različitih razloga. Ta milost je u nama poput posađenog sjemena. I kao što sjeme treba sve one uvjete, tako i su i za darovanu milost u nama koju smo primili u krštenju potrebni uvjetu. Većina kršćana nakon te primljene milosti ne osjeća više entuzijazam za vjeru i nisu oduševljeni onim što čuju, ali se ipak negdje u dubini duše skriva ta želja za nečim većim, ta želja za ispunjenošću, ta želja za savršenstvom”, kazao je biskup Palić pozivajući nas da se upitamo nosimo li u sebi entuzijazam za svoju vjeru?

Kazao je kako je krizma samo završetak jednoga puta dozrijevanja u vjeri te da je ”vjera naš hod u traženju, otvorenost otajstvima kojima nas Bog obdaruje”.

”Naš hod u vjeri završava tek kad se susretnemo s Bogom licem u lice, a to sveti Pavao jasno kaže, sada dok smo živi, živimo u vjeri, nadi i ljubavi. U trenutku kad susretnemo Boga, onda neće nam više biti potreban vjera, niti će nam biti nada, jer se nemamo više čemu nadati. Bit ćemo ispunjeni, ali će nam biti, i od toga živimo, potrebna ljubav, jer Bog je ljubav, i ona nastavlja i ona traje… Zato nam je potreban odgoj u vjeri”, kazao je mons. Palić, naglašavajući kako s krizmom nismo gotovi na putu dozrijevanja.

”U sakramentu potvrde, dragi krizmanici, Bog dotiče vaše živote. Bog želi trajno ostati s vama. I zato svatko od nas treba toga Isusova duha, da udahnemo novi život, jer Crkvi je potreban novi duh, ovoj Crkvi kojoj svi pripadamo i za koju se ponekad, osobitu u Europi, čini da je ostarjela u svom srcu. Zato nas duh iznova pohađa, osobito vas, jer ste vi garancija tog života Crkve da duh Isusov po vama želi živjeti u ovoj Crkvi. Zato molimo snagu Duha Svetoga koji udahnjuje život mrtvima, koji daje nadu, koji daje perspektivu da vas taj Duh trajno prati na vašem putu”, kazao je biskup Palić, te zazvao pomoć Blažene Djevice Marije ”koja je uvijek bila otvorena poticajima Duha Božjega i koja je osluškujući Duha u svome srcu vršila Božju volju”.

Na kraju mise biskupu su zahvalili krizmanici, a potom i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, koji je kazao kako krizmanici nisu samo dar svojih obitelji nego i župne zajednice te ih je pozvao da plodove Duha Svetoga razvijaju molitvom i pobožnom životom te da će Duh Sveti bit gorljiv u njima.

Više fotografija vidi ovdje

 

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti