Subota, 2 prosinca, 2023
- Oglas -

Bosna i Hercegovina zabranila uvoz mandarina iz Hrvatske

Federalna uprava za inspekcijske poslove zabranila je uvoz u BiH pošiljke mandarina porijeklom iz Hrvatske, zbog utvrđenog prisustva pesticida hlorpirifosa, čija upotreba je zabranjena u poljoprivrednoj proizvodnji u zemlji, te EU, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Uvozniku je, shodno važećim propisima, naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljatelju u zemlju izvoznika, odnosno uništavanje pošiljke ukoliko nije moguće njeno vraćanje, tako da navedena pošiljka ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača u BiH, ističe se u priopćenju.

Na osnovu preporuka Agencije, Federalna uprava za inspekcijske poslove, pored redovnih službenih kontrola, sprovodi i pojačane mjere kontrole prilikom uvoza mandarina na eventualno prisustvo klorpirifosa.

“Agencija za sigurnost hrane prati potencijalne rizike porijeklom iz hrane u našoj zemlji i okruženju, te u suradnji sa nadležnim inspekcijskim organima poduzima odgovarajuće mjere sa ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača u BiH”, ističe se u priopćenju.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti