Subota, 18 svibnja, 2024
- Oglas -

Cijena prvih travanjskih trešanja bila 8, svibanjske se cijene od 5 do 7 KM

Jagode jesu prvo domaće voće koje se na čapljinskoj veletržnici prodaje već mjesec i pol dana, međutim, nekako je uvriježeno da su glavne u proljetnoj ponudi trešnje. S obzirom na rejting koji uživa, trešnja se može nazvati kraljicom proljeća. Kad se pojave trešnje, sve drugo voće odlazi u drugi plan – od jabuka i agruma iz hladnjača pa do banana.

Vladavina trešanja, zahvaljujući čapljinskoj veletržnici, produljila se s mjesec i pol na dva mjeseca. Naime, uz proizvođače trešanja iz doline Neretve koji dovoze prve trešnje, pri kraju sezone trešnje stižu iz viših područja, od Berkovića do okolice Nevesinja. Uglavnom, ljubitelji trešanja imaju dovoljno vremena izgustirati to za mnoge omiljeno i jednostavno voće, koje se jede na licu mjesta – odnosno s grana, tamo gdje nema zagađenja ili saharske prašine, kada se peru u vodi.

E, ovogodišnja kraljica voća nije posebice poranila unatoč natprosječno toploj veljači i ožujku, stigla je nekoliko dana uoči Praznika rada, 1. svibnja, što je uobičajeno vrijeme kada dozrijevaju prve trešnje u dolini Neretve, od Bune, preko Dubrava do Počitelja. Prve trešnje 28. travnja cijenile su se 8 KM za kilogram, da bi im cijena početkom svibnja pala na 5 – 7 KM za kilogram. Podsjećamo, prošle godine zbog kišovitog proljeća prve trešnje pojavile su se tek nakon prvosvibanjskih praznika, a cijenile su se 5 KM. Dakle, prve ovogodišnje trešnje bile su približno za trećinu skuplje.

Trešnji kao jestivoj namirnici nutricionisti su ispjevali ode, ističući, uz ostalo, da je energetska vrijednost 100 grama trešanja samo 60 kilokalorija (kcal). Uz ostalo, tvrde da je pogodna kao “međuobrok ili kao zamjena za obrok kod ljudi povećane tjelesne težine”.

S obzirom na to da su svježe voće, u hladnjačama se mogu čuvati samo do mjesec dana, za očekivati je da će im cijena na veletržnici u Čapljini pasti na 2 – 4 KM, naravno ako ne bude vremenskih nepogoda, što bi značilo da bi na malim tržnicama mogle biti od 3 do 6 KM, odnosno prihvatljive manje-više svim slojevima stanovništva.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti