Subota, 18 svibnja, 2024
- Oglas -

Čović: Crvene linije ispod kojih nećemo ići, su konstitutivnost, jednakopravnost, legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak je nakon sastanka sa liderima partnerskih stranaka na nivou BiH, kazao da proračun mora biti usvojen “ako hoćemo dobiti sredstva ili pristupiti sredstvima koje EU daje za područje zapadnog Balkana”.

– Bez proračuna to ne možemo raditi. A to smo kao normalna parlamentarne većina trebali uraditi prije šest mjeseci – kazao je Čović.

Smatra da nema ni jedne prepreke da proces približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji dinimiziramo “posebno u ovom vremenu kad nitko za nas neće biti zainteresiran”.

– U EU su izbori koji će se okončati za mjesec dana, pa će onda trebati nekoliko mjeseci da se to na neki način uspostavi i  kadrovski profunkcionira – dodao je lider HDZ-a.

– Smatram da mi bar jednom u sedam do deset dana trebamo sjediti na ovakav način i razgovarati. Danas u Vijeću ministara možemo raditi normalno izuzev par tema, koje redovno skidamo sa dnevnog reda. Nije bilo ni jednog razloga da na zadnjoj sjednici Vijeća ministara ne bude i Izborni  zakon i Zakon o sudovima, kako bi se o njima raspravljalo. Nažalost Dom naroda ne funkcionira, ne možemo o tome šutjeti. Ne  možemo biti taoci jedne odluke SDA koja je dalje stvorila ambijent u kojem više nema potrebe da itko saziva sjednice – kazao je Čović.

Lider HDZ-a se nada da će već sutra sjesti i razgovarati sa partnerima iz Federacije.

– Većinu smo stvari priveli karaju. Nadamo  se da ćemo imati suca Ustavnog suda BiH za nekoliko dana.  Tražimo rješenje i razgovaramo i mislim da bi takvu klimu trebalo prenijeti na Vijeće ministara. U narednih sedma do 10 dana opet ćemo imati sastanak i molim da sve ono što dogovorimo to i provedemo – kazao je Čović.

Na pitanje o tzv. „crvenim linijama“ lider HDZ-a je kazao da je  to  “imaginarna forma od trenutka do trenutka”.

– Sve ono što je uklopivo u Ustav domovine BiH za mene je okvir u kojem trebamo tražiti rješenje i za Izborni zakon, i Zakon o sudu i svaki drugi zakon. Svima onima koji se zaklinju u BiH, ustavno domoljublje nek to bude mjera. Okvir je veoma jasan,  Ustav nema tko promijeniti,  koliko ja vidim. Mi kao predstavnici hrvatskog naroda imamo te svoje zamišljene crvene linije ispod kojih  nećemo ići, a to su konstitutivnost, jednakopravnost, legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda – kazao je Čović.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti